7 dingen die je moet weten over Kroatië

7 dingen die je moet weten over Kroatië

Begin oktober ging ik op een geweldige persreis naar Kroatië waarin ik het land in een week tijd zoveel mogelijk heb kunnen ontdekken. En omdat veel mensen nieuwsgierig waren naar mijn ervaring met het land, schreef ik een artikel over de 7 dingen die je moet weten over Kroatië.

dingen die je moet weten over Kroatië

1. Kroatië zit in de Europese Unie maar heeft geen Euro als munteenheid

Ik weet dat er een aantal Europese landen zijn die geen Euro als munteenheid hebben, maar dat Kroatië bij dit lijstje landen hoorde, wist ik dan weer net niet. Best grappig om in een land zo dichtbij huis met een ander soort geld te moeten betalen. Welke munteenheid ze dan wel in Kroatië hebben? De Kroatische Kuna.

2. In Kroatië zijn veel lokale en specifieke gerechten te verkrijgen

Tijdens onze week in Kroatië hebben we veel verschillende horecagelegenheden bezocht, maar al deze plekken hadden vrijwel dezelfde soorten gerechten op de menukaart staan. Zo stond er op elke menukaart wel een gerecht met truffel en was de menukaart grotendeels gebaseerd op pasta’s en visgerechten. En wat je ook bijna overal kunt krijgen is prosciutto met kaas en olijven. De Kroatische keuken heeft dus veel Italiaanse invloeden, waar ik erg blij van werd. En hetgeen wat mij ook opviel was dat de Kroaten erg hun best deden om het eten zo mooi mogelijk te serveren. En dat is wat mij betreft zeker een plus punt!

3. Kroatië staat bekend om zijn prachtige natuur en nationale parken

Volg je mij al op Instagram? Dan heb je vast al veel mooie foto’s en filmpjes voorbij zien komen van de natuur in Kroatië. Omdat wij een huurauto via Sunny Cars ter beschikking hadden, konden we overal heen rijden. Zo zijn we een dag naar Krka National Park geweest en hebben we ook nog een dag de Plitvice meren bezocht. Naast het feit dat alle bezochte natuurparken erg mooi waren, waren de autoritten ook niet mis. We reden in Kroatië vaak door bergen en bossen en keken onze ogen uit. Wat is Kroatië toch een prachtig land!

weten over Kroatië

4. In Kroatië zie je veel Aziatische toeristen

Overal waar we kwamen zagen we grote groepen Aziatische toeristen. Allemaal met hetzelfde doel om de prachtige natuur op de foto te krijgen. En dat kan ik goed begrijpen, want als je ergens mooie natuur wilt zien, dan moet je naar Kroatië. Ik denk ook dat Kroatië hoog scoort op de lijst van Europese landen met de mooiste natuur.

5. De prijzen in Kroatië liggen veel lager dan in Nederland

Wanneer je naar een ander land op vakantie gaat is het altijd fijn als de prijzen wat lager liggen. Zo ook dus tijdens je vliegvakantie naar Kroatië. Niet alleen de tickets naar Kroatië zijn betaalbaar, ook in het land zelf liggen de prijzen veel lager dan in Nederland. En dan met name de alcohol was echt een stuk goedkoper. Dus hou jij wel van een drankje op z’n tijd? Dan is Kroatië jouw land 😉

6. Kroatië heeft meer eilanden dan Griekenland

Huh, heeft Kroatië écht meer eilanden dan Griekenland? Ja echt! Ik wist dat eerlijk gezegd ook niet, maar de kapitein van het zeilschip waarop wij een dag verbleven vertelde dat. Kroatië heeft meer dan duizend (!) eilanden waarvan Krk en Cres de grootsten zijn. Wij zijn zelf naar de Kornati eilanden gevaren en die zagen er in ieder geval al heel mooi uit. Dus ga je een keer naar Kroatië? Boek dan zeker een leuke boottrip naar een van de vele Kroatische eilanden.

7. Kroaten zijn ontzettend trots op hun land

En laten dit dan ook graag zien aan de toeristen. In Zadar hadden we een gids die vol passie over alle architectuur en historie vertelde en onze gids in het Krka National Park liet ons vol trots alle mooie watervallen en uitzichtpunten zien. Beiden met glinsteringen in hun ogen. Dat vond ik erg mooi om te zien.

Zo, dan waren dit de 7 dingen die je moet weten oer Kroatië. Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen die je over Kroatië te weten kan komen, maar daarvoor raad ik je de Lonely Planet van Kroatië, aan. 

Toen ik het vliegtuig zat, kon ik mij nog geen voorstelling maken over hoe het land zou zijn. Maar Kroatië heeft mij meer dan verrast! In een week tijd heb ik kunnen zien hoe mooi de natuur is en hoeveel karakter de dorpen en steden hebben. Ik hoop dat je door dit artikel meer te weten bent gekomen over Kroatië en er zelf ook eens naar toe zult gaan. Ik denk namelijk oprecht dat Kroatië in de toekomst nog heel populair kan gaan worden. 

Ben jij al weleens in Kroatië geweest? En wat vond je van het land?

weten over Kroatië

Share:

8 Reacties

 1. 31 oktober 2017 / 07:48

  Ik ben jaren geleden in Kroatië geweest en ik vond het geweldig, vooral de natuur en de stadjes. Ik zou best weer terug willen.

 2. 31 oktober 2017 / 10:12

  ik wist geen eens dat kroatie (zoveel) eilanden heeft! ik wil er wel heel graag naartoe!

 3. 31 oktober 2017 / 12:20

  Wat een leuk artikel! Ik ben nu twee keer in Kroatië geweest en ik vind het echt een prachtig land.

  • 31 oktober 2017 / 16:14

   Oh wauw, twee keer al. Wat tof! Het is inderdaad echt een prachtig land!

 4. 31 oktober 2017 / 12:21

  Ik merk alleen wel dat de prijzen in toeristische gebieden alsnog heel erg hoog liggen in vergelijking met een aantal jaren geleden.

 5. 31 oktober 2017 / 13:13

  Ik ben nog nooit in Kroatië geweest, maar het land staat hoog op m’n bucketlist! Misschien deze zomer maar eens gaan 🙂

 6. 31 oktober 2017 / 14:29

  Leuke weetjes meis en dat eten idd?!!! Jam jam! Mis het nu al en wat was het gezellig saampjes, snel terug?
  Xxx

  • 31 oktober 2017 / 16:13

   Was inderdaad zo gezellig – moeten snel weer samen op reis! <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Read previous post:
huis woonkamer
Mijn huis in 5 weken – de woonkamer

Hoi! Mag ik op deze woensdagmiddag even een gloednieuwe rubriek aan je introduceren? Ja? Oke, tof! In de aankomende 5...

Close