7 dingen die je moet weten over Gdańsk in Polen

7 dingen die je moet weten over Gdańsk in Polen

Dit voorjaar vertrok ik met medeblogger en goede vriendin Nanne naar Gdańsk en aangezien het mijn eerste keer in Polen was,  was ik erg benieuwd hoe ik het zou gaan vinden daar. Ook keek ik er naar uit om weer een andere cultuur te gaan ontdekken. En alle dingen die mij tijdens deze stedentrip op zijn gevallen, heb ik opgeschreven en deel ik nu in dit artikel graag met je.

Dingen die je moet weten over Gdańsk in Polen

1. Er zijn Uber taxi’s aanwezig

En die zijn nog goedkoper dan dat wij gewend zijn in Nederland. Sowieso is Polen natuurlijk al een land waar alles een stuk goedkoper is, dus de Uber ritjes kosten al helemaal niks. Elk ritje koste niet meer dan een paar euro en als je dan ook nog met meerdere mensen een taxi kunt delen, kost het al helemaal niks. Wij namen dus voor elk mini stukje de Uber en voelden ons daar op een gegeven moment best een beetje schuldig over. Omdat we af en toe ook best een bus konden nemen – wat natuurlijk ook nóg goedkoper was. Maarja, wanneer het nemen van een taxi zo goedkoop is, word je lui. Althans, wij wel dus.

2. Koffie smaakt anders dan op andere plekken in de wereld

In Gdańsk zijn veel leuke hotspots te vinden – zoals bijvoorbeeld het Drukarnia Café! -, maar waar we ook kwamen: de koffie smaakt anders dan op andere plekken in de wereld. Niet dat het persé geen lekkere koffie was, maar het smaakte gewoon anders dan anders.

3. Gdańsk is geen winkelstad

Als je op stedentrip wilt naar een plek waar je lekker kunt winkelen, dan zou ik Gdańsk niet persé aanraden om heen te gaan. Omdat er simpelweg gewoon niet een grote winkelstraat aanwezig is met winkels waar je nou eens lekker een nieuwe garderobe kan aanschaffen. Wel is er net buiten het centrum een groot overdekt winkelcentrum waar je allerlei winkels kunt vinden, maar daar ga je niet voor een dagje heen om even ‘gezellig’ te winkelen, als je snapt wat ik bedoel. Ook zijn er nauwelijks tot geen boetiekjes of vintage winkels te vinden in Gdańsk – iets wat wij persoonlijk wel een beetje misten.

4. Andere munteenheid

Vraag me niet waarom, maar tot het moment dat wij aankwamen op het vliegveld van Gdańsk wist ik niet dat ze een andere munteenheid hebben in Polen. Ik had er gewoon niet over nagedacht. Op zich geen probleem natuurlijk, want je kunt tegenwoordig overal pinnen. Maar toch altijd wel fijn om van te voren te weten, dus vandaar dat ik dit feitje even vermeld in dit artikel met dingen die je moet weten over Gdańsk in Polen.

➸ Ik schreef eerder al een artikel over mijn tips voor een stedentrip naar Gdańsk in Polen

5. Een verblijf in Gdańsk wordt vaak gecombineerd met een bezoek aan kustplaats Sopot

Omdat Gdańsk niet zo groot is, wordt een verblijf in Gdańsk vaak gecombineerd met een bezoek aan kustplaats Sopot. Omdat Sopot zelf een heel leuk stadje is waar je wél goed kunt winkelen en ook nog eens een heerlijk strand heeft. Ondanks het feit dat wij in de maand april naar Gdańsk gingen, en het dan nog ontzettend koud kan zijn daar, hadden we mega geluk met het weer. De zon scheen alle dagen en het was zo rond de 18 graden. Uitzonderlijk voor de tijd van het jaar daar. Dus we hebben tijdens ons bezoek aan Sopot heerlijk een paar uurtjes op het strand gelegen. Wel met onze kleding aan omdat we natuurlijk geen zwemkleding hadden meegenomen, maar veel mensen lagen wel al in hun zwemkleding. Iets met  Op een gegeven moment hadden we het ook zo warm, dat we beiden nog iets zonder mouwen hadden gekocht om die dag te dragen.

6. Gdańsk is een Hanzestad

Gdańsk was in de middeleeuwen lid van het Hanzeverbond, een samenwerkingsorganisatie voor handelaren rond de Oostzee en Noordzee. Er werd onderling samengewerkt en ook handel gedreven, beschermd en uitgebreid. Hier zie je nog veel van terug in de stad, wat wij leuk en vooral interessant vonden om te zien.

7. De inwoners van Gdańsk zijn trots op hun vrijheid en onafhankelijkheid

Wat wij gelijk al doorhadden nadat we een stap in de stad hadden gezet, was dat de inwoners van Gdańsk erg trots zijn op hun vrijheid en onafhankelijkheid. Ze zijn blij met het toerisme in hun stad en willen jou als toerist ook graag informeren over bepaalde zaken. We hebben tijdens onze dagen in Gdańsk dus meerdere gesprekjes gehad met locals, wat wij persoonlijk erg leuk vonden.

Dit waren de 7 dingen die je moet weten over Gdańsk in Polen. Ik vind het leuk dat ik nu een keer in Polen ben geweest en zou ook nog graag een keer op stedentrip naar Warschau en Krakau gaan. Dat schijnen ook mooie steden te zijn. Ben jij al weleens in Polen geweest? 

3 Reacties

 1. 20 november 2018 / 12:35

  Leuk om te lezen! Ik ken ook een aantal mensen die naar Gdansk zijn geweest, maar die vonden het inderdaad ook jammer dat er niet heel erg veel te doen is. Ik ben weleens in Polen geweest, maar nog nooit in een grote stad, dat zou ik wel graag eens willen!

 2. Annelies
  20 november 2018 / 20:53

  Leuk artikel met fijne weetjes! Zelf ben ik nog nooit in Polen geweest. Ik zou zeker een bezoekje aan Warschau, Krakau en nu ook Gdansk willen brengen. En het bezoek aan Krakau zou ik willen combineren met een trip naar voormalig concentratiekamp Auschwitz, lijkt mij zo indrukwekkend!

  • 22 november 2018 / 13:41

   Leuk om te lezen dat je nu door mijn artikel ook graag een keer naar Gdansk zou willen! En de combinatie van het bezoeken van Krakau in combinatie met Auschwitz lijkt mij zelf ook heel interessant en indrukwekkend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Read previous post:
doen in Valencia
10 x doen in Valencia – dé dingen die je sowieso gedaan moet hebben

Sinds ik in Valencia woon, ben ik opzoek naar de leukste dingen om te doen in Valencia. Omdat ik vanaf...

Close