Wat te doen in Madrid? Mijn 12 favorieten dingen

Wat te doen in Madrid? Mijn 12 favorieten dingen

Afgelopen week ging ik voor een tweede keer op stedentrip naar Madrid en oh, wat vind ik Madrid toch een fijne stad! Ik heb het gevoel dat ik na elk bezoekje net wat meer van deze Spaanse hoofdstad ga houden. Het is groots, maar voelt tegelijkertijd klein en valt er van alles te zien en beleven. Ben je benieuwd wat te doen in Madrid? In dit artikel vertel ik je wat mijn 12 favorieten dingen zijn om te doen in Madrid.

Treinstation Atocha

Veel mensen komen aan op het treinstation van Atocha, omdat dit één van de grootste treinstations van Madrid is. Waar veel internationale treinen komen en gaan. Nu zal je je waarschijnlijk afvragen waarom ik een groot treinstation in deze lijst met tips voor een stedentrip in Madrid heb gezet, dus dat zal ik je even  uitleggen. Het Atocha treinstation is namelijk niet zomaar een treinstation, maar een tropisch treinstation. Hier vind je een botanische tuin met verschillende soorten planten en dieren. Zo spot je er bijvoorbeeld schildpadden, die gewoon in het station leven. Niet eerder heb ik zo’n bijzondere botanische tuin gezien en daarom vond ik deze plek zeker het bezoeken waard.

Overnachten in één van de vele coole hostels in Madrid

Madrid is een grote hoofdstad en in hoofdsteden zijn accommodaties vaak een stuk duurder. De twee keren dat ik in Madrid was, heb ik dan ook in een hostel doorgebracht. Nou vind ik het sowieso niet erg om in een hostel te slapen, maar de meeste hostels in Madrid zijn bijna niet met een gemiddeld hostel te vergelijken. Behalve de prijzen dan, want die zijn wel veel lager dan in de hotels. Ja, in Madrid vind je een heleboel coole hostels.

Het hostel waar ik tijdens mijn eerste stedentrip in Madrid heb overnacht, was het Room007 hostel in Chueca. Tijdens mijn tweede stedentrip in Madrid overnachtte ik het Generator hostel. Beide hostels kan ik echt meer dan aanraden, omdat het echt enorm toffe plekken waren.

wat te doen in Madrid

Wandelen door Retiro park

Het bekendste park van Madrid is Parque del Buen Retiro, ook wel Retiro park. Het park is gebouwd voor de koninklijke familie en was tot de 17e eeuw ook alleen voor hen beschikbaar. Daarna werd het park een openbare plek, waar tot vandaag de dag veel te zien en beleven is. In het park zie je veel straatmuzikanten, maar ook kunstenaars die hun kunst verkopen. Verder wordt het park veel gebruikt door mensen om te sporten, wandelen of picknicken. En er is bij het Alfonso XII monument een grote vijver waar je een bootje kunt huren om mee over de vijver te varen.

Tijdens die twee keer dat ik Madrid heb bezocht, ben ik meerdere keren het Retiro park ingelopen. Gewoon omdat het een heerlijke plek is om te wandelen, monumenten te bekijken, lunch mee te nemen en daar op te eten of een drankje te drinken bij één van de barretjes in het park. Wat trouwens wel grappig is, is dat het park op een doordeweekse dag heel rustig is en er maar weinig mensen te vinden zijn. Maar dat het in het weekend altijd een drukke en gezellige bedoeling is. Het bezoeken van het Retiro park op een doordeweekse dag of in het weekend is dus een hele andere ervaring.

Palacio de Cristal

Palacio de Cristal, dat gelegen is in het hierboven benoemde Retiro park, is mijn favoriete bezienswaardigheid van Madrid. Alleen daarom is een bezoek aan het Retiro park dus al de moeite waard, want bij Palacio de Cristal moet je echt zijn geweest. Het is het één van de meest gefotografeerde monumenten van Madrid, die is geïnspireerd is op een niet meer bestaand glazen paleis in Londen.

Het glazen paleis in Madrid staat al sinds de negentiende eeuw in het Retiro park en werd vroeger ingezet om tropische planten uit Azië tentoon te stellen. Vandaag de dag zijn er binnen kunst tentoonstellingen te bewonderen. Het is een prachtig gebouw die je sowieso bij een bezoekje aan Madrid gezien moet hebben.

wat te doen in madrid

Real Jardin Botanico

Vlakbij het Retiro park, vind je nog veel meer groen, namelijk in de botanische tuin van Madrid. De entree bij Real Jardin Botanico is helaas niet goedkoop en dus moet je er voor betalen om binnen te komen. Ik kan me niet meer de precieze prijs herinneren, maar dat de entree dus wel flink aan de prijs was. Toch is die enigszins hoge entreeprijs wel te verklaren, want de botanische tuin moet natuurlijk goed onderhouden worden, wat waarschijnlijk ook veel geld kost. Houd je van mooie parken en planten? Dan mag je deze botanische tuin in Madrid zeker niet overslaan.

Hapjes en drankjes bij Mercado San Ildefonso

Wanneer je online zoekt naar bezienswaardigheden in Madrid, zie je al gauw Mercado de San Miguel in het rijtje staan. Het is de bekendste overdekte markthal van Madrid, waar ik zelf ook ben geweest. Alleen moet ik eerlijk zeggen dat ik het niet heel bijzonder vond. Zeker niet als je van te voren de vele reviews op Tripadvisor hebt gelezen en je verwachtingen hoog zijn. Maar misschien kwam mijn teleurstelling ook wel door een andere ontdekking, namelijk een andere en in mijn ogen veel toffere overdekte markthal.

Ik ontdekte dus ook Mercado San Ildefonso, een overdekte markthal die nog wat minder ontdekt is. Het concept is hetzelfde: je hebt verschillende tentjes waar je eten en drinken kunt kopen en vervolgens kun je dan aan tafels zitten. Ik vind Mercado San Ildefonso persoonlijk echt een stuk leuker en hipper dan Mercado San Ildefonso en kan het iedereen aanraden om een keer heen te gaan.

Naar een Hammam spa

Eens in de zoveel tijd, verwen ik mezelf met een bezoekje aan een hammam spa. Mijn favoriete hammam spa zit op verschillende plekken in Spanje. De hammam spa waar ik het over heb is Hammam Al Ándalus en zit dus ook in Madrid. Vorig jaar ging ik erheen voor een badritueel en massage en daarna voelde ik mij helemaal herboren. Wat ik zo fijn vind aan Hammam Al Ándalus is dat het er schoon en het personeel professioneel is. Daarnaast bevind je je echt even in een andere wereld wanneer je binnen bent.

De baden voor het badritueel bevinden zich in een donkere ruimte dat matig wordt verlicht door de vele kaarsen. Dat maakt de ruimte zo sfeervol! Ik voel me nooit echt heel onzeker in badkleding, maar ik moet toegeven dat het gedimde licht je toch net wat meer op je gemak laat voelen. Daarnaast heb je het gevoel ook net wat meer privacy te hebben. Hammam Al Ándalus is zeker niet goedkoop, maar wel heel fijn om een keer heen te gaan wanneer je in Spanje bent en jezelf even weer wilt verwennen.

Op zondag naar de El Rastro markt

De grootste en oudste vlooienmarkt van Madrid is de El Rastro markt, waar je terecht kunt voor alles wat je je maar kunt bedenken. Nieuwe, maar ook oude spullen, worden veelvoudig verkocht en er is voor ieder is wat wils. De markt wordt elke zondagochtend georganiseerd in de wijk Latina, waar altijd ontzettend veel mensen op af komen. Tot begin van de middag kun je over de eindeloze markt struinen en daarna in één van de vele gezellige cafeetjes wat drinken. Want ondanks dat de El Rastro markt zeker het bezoeken waard is, is de wijk Latina dat zeker ook!

wat te doen in madrid

Tempel van Debod

De Tempel van Debod, vind je in Parque del Oeste. Tempel van Debod is eigenlijk maar een relatief kleine bezienswaardigheid waar je alleen even om heen kunt lopen en bekijken, maar toch is hij het bezoeken waard. Vooral tijdens zonsondergang of ’s avonds wanneer het donker is, want dan is hij prachtig verlicht.

Maar wat is de Tempel van Debod nou precies? Het is een prachtig Egyptisch bouwwerk, die je niet snel zou verwachten in Spanje. En juist omdat dat niet vaak voorkomt in Spanje, is dit bouwwerk juist zo bijzonder. De Tempel van Debod heeft niet altijd in Madrid gestaan, want hij stond eerst in een dorpje in Egypte. Daarna is het bouwwerk door de Egyptische regering geschonken aan Madrid. Dit was om Spaanse ingenieurs, die oude monumenten hadden gered nadat een gebied bij de Nijl in Egypte overstroomde, te bedanken.

(Vintage) shoppen in de wijk Malasaña

Als ik ergens enthousiast van kan worden tijdens een stedentrip, zijn het vintage winkels. En in Madrid zijn daar er tientallen van. Vooral in de hippe en alternatieve wijk Malasaña, wat ook één van mijn favorieten wijken in Madrid is. Niet alleen zijn er veel vintage winkels in Malasaña te vinden, ook kun je er goed terecht voor andere leuke winkels. Je bezoekt de wijk Malasaña je als je een keer de drukke winkelstraat met bekende winkel ketens wilt vermijden. Ook zijn er trouwens genoeg leuke restaurants en bars in deze wijk te vinden. Eigenlijk heb je er alles. Heen gaan dus!

Borrelen op een rooftop bar

Als ik een plek zou moeten opnoemen die ik altijd bezoek wanneer ik in een andere stad ben, dan is het een rooftop bar. Ik vind rooftop bars iets magisch hebben en ga er graag heen om ’s avonds te borrelen en van het uitzicht te genieten. Of zo aan het einde van de middag, tijdens de zonsondergang. Er zijn verschillende rooftopbars in Madrid te vinden, maar mijn favoriet is Azotea del Círculo. Je moet wat entreegeld betalen om binnen te komen bij deze rooftop bar, maar het is het zeker waard.

Casa de Campo

Voordat ik voor een tweede keer naar Madrid ging, had ik nog niet eerder van Casa de Campo in Madrid gehoord. En dat is best gek, want het is het grootste stadspark van Madrid en zelfs één van de grootste parken van Europa. Toch ligt het park best een stukje buiten het centrum vandaan, dus dat zal waarschijnlijk wel de reden zijn geweest dat ik het nog niet kende. Het stadspark was eerst een plek voor de koninklijke familie. Hier lagen namelijk ook alle koninklijke jachvelden. Maar sinds 1931 is het stadspark ook open voor publiek en vind je er onder andere een kabelbaan, attractiepark en dierentuin.

De reden dat ik tijdens mijn dagen in Madrid in Casa de Campo ben geweest, was nogal ongepland en kwam als een grote verrassing. Tijdens het nuttigen van een lekker ontbijtje in één van mijn favoriete koffiebars in Madrid, ontmoetten we een Australische jongen. We raakten aan de praat en hij vertelde dat hij als acrobaat voor Cirque du Soleil werkt. Voor diezelfde avond werden we door hem uitgenodigd om mee te gaan naar de show die momenteel in het Casa de Campo park in Madrid wordt gegeven. Natuurlijk gingen we in op zijn uitnodiging! We hadden een avondvullend programma van Cirque du Soleil – die ik je zeker kan aanraden om ook bij te wonen wanneer je in Madrid bent!

Voor wie Cirque du Soleil nog niet kent: het is een grote groep artiesten die wereldwijd in een circus optreden en daarin een hele show weggeven. Overal ter wereld kun je kaartjes kopen om verschillende shows van Cirque du Soleil bij te wonen en het is altijd drukbezocht.

Dit zijn mijn 12 favoriete dingen om te doen in Madrid. Ben jij al weleens in deze Spaanse hoofdstad geweest? En wat vond je ervan? Ik vind Madrid in ieder geval een fantastisch leuke stad en zou er zeker nog wel een keer naar terug willen. Dit keer misschien tijdens de lente, wanneer het er net wat minder koud is ;-).

4 Reacties

 1. 29 december 2019 / 15:45

  Wauw, Madrid lijkt mij zo leuk om eens naartoe te gaan!

 2. 30 december 2019 / 11:19

  Wat een leuk en uitgebreid artikel! Ik ben nog nooit in Madrid geweest, maar je hebt me wel heel nieuwsgierig gemaakt.

 3. 2 januari 2020 / 14:46

  Ik zou zelf graag eens naar Madrid gaan, lijkt me erg leuk!

  • 8 januari 2020 / 12:53

   Zeker doen! Zo de moeite waard en een stuk minder toeristisch dan Barcelona of Sevilla, bijvoorbeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Read previous post:
Shopping Saturday – mijn last minute verlanglijstje voor kerst

Het is zaterdag, de laatste zaterdag voor kerst en de een na laatste zaterdag van het jaar. Vandaag kom ik...

Close