Van Nederland naar Spanje met de auto – de route!

Van Nederland naar Spanje met de auto – de route!

Na drie fijne zomermaanden in Nederland te hebben gespendeerd, ben ik sinds een week weer terug in Valencia. Ik ben dit keer niet met het vliegtuig, maar met mijn eigen vertrouwde auto, gekomen. In vijf dagen tijd maakte ik samen met mijn moeder de reis van Nederland naar Spanje met de auto. En in dit artikel vertel ik je over de route die wij hebben afgelegd en deel ik wat foto’s van onze bijzondere reis.

Van Nederland naar Spanje met de auto – dit was onze route!

Een groot voordeel van het reizen met de auto, is dat je veel meer bagage mee kunt nemen. Tegenwoordig kost het namelijk enorm veel geld om één of meerdere koffers mee te nemen in het vliegtuig. Na mezelf eerst voorgenomen te hebben het niet al te gek te maken qua bagage en niet meer mee te nemen dan nodig was, maar vervolgens toch mijn auto vol te hebben gestopt, kon de reis beginnen. Samen met mijn moeder vertok ik vanuit het dorpje Eemnes in het midden van Nederland, door België naar onze eerste stop in Frankrijk. Om vervolgens na vijf reisdagen aan te komen in Valencia in Spanje.

Van Nederland naar Spanje met de auto

Eerste stop: Saint-Germer-de-Fly, Frankrijk

De eerste dag reden we zo’n 5 uur richting het noorden van Frankrijk, namelijk het dorp Saint-Germer-de-Fly. Het is een klein dorp, waar niet veel te zien of doen is, maar dat vonden wij helemaal niet erg. We verbleven hier immers toch maar één nacht. Wat we wel wilden, was slapen in een leuk en typisch Franse accommodatie en de Franse keuken proeven. De accommodatie waarin we verbleven was een prachtige bed and breakfast, met ruime kamers en een grote bijbehorende tuin. Bij aankomst kregen we van de eigenaresse een flesje wijn en een schaaltje met stukjes kaas en daarmee installeerden we ons in de tuin. We hadden er best een flinke rit opzitten en hadden behoefte aan het genieten van de zon en het lezen van onze meegebrachte tijdschriften.

Nadat de zon was ondergegaan en we ons hadden opgefrist, gingen we naar het restaurant dat middenin het dorp ligt en er erg leuk uit zag. Het was een doordeweekse avond, maar het restaurant zat toch nog redelijk vol. De bediening was vriendelijk en het eten was meer dan prima. Na ons driegangenmenu en buikjes vol te hebben gegeten, kwamen we weer terug op onze kamer. Niet lang daarna vielen we moe, maar voldaan, in slaap.

De volgende ochtend stond er een uitgebreid ontbijt op ons te wachten. We mochten aan een lange tafel plaatsnemen en later kwamen er nog een aantal gasten aan diezelfde tafel zitten. We konden genieten van een zelfgebakken brioche, zelfgemaakte jam’s, verschillende soorten kaas en versgeperste sappen. Het was een heerlijk en stevig ontbijt voordat we weer in de auto naar onze tweede bestemming stapten.

Tweede stop: via Tours naar Saint-Maixent-lʼÉcole, Frankrijk

De tweede dag reden we richting Saint-Maixent-lʼÉcole, wat in het midden van Frankrijk ligt en ons zo’n 5 uur in beslag nam. Omdat de Franse stad Tours op de weg lag, besloten we daar te gaan lunchen. Van een Franse vriendin, waarvan haar ouders in Tours wonen, had ik de tip gekregen om bij Guinguette de Tours sur Loire te gaan lunchen. Een groot terras, wat letterlijk aan de Loire rivier ligt. Het was lekker zonnig weer, dus het was ook perfect om snel nog even wat van de stad te zien. Daarna stapten we weer in de auto richting onze eindbestemming van die dag.

Van Nederland naar Spanje met de auto

Eenmaal aangekomen in ons hotel in Saint-Maixent-lʼÉcole, dat zelfs een zwembad heeft, checkten we in op de kamer en besloten daarna gelijk het dorp te gaan verkennen. Wat we niet hadden verwacht, was dat Saint-Maixent-lʼÉcole eigenlijk een best heel leuk dorp is. Op het plein in het midden van het dorp zijn een aantal terrassen, barretjes en restaurants te vinden. Ook was er op de vrijdagavond dat wij er waren een soort van feestdag, dus het hele dorp, plus nog een handjevol toeristen, waren op hetzelfde plein te vinden. Met live muziek en veel gelach en gedans. De sfeer in het dorp zat er die avond dus goed in.

Tegen de klok van 9 uur, namen we plaats in het restaurant, waarvan de naam L’atelier is. Ik had van te voren gereserveerd en dat was maar goed ook, want op een gegeven moment zat het zowel binnen als buiten helemaal vol. De sfeer van het restaurant was echt top. En het eten erg lekker! Het enige nadeel was dat we steeds enorm lang op alles moesten wachten – iets wat op een gegeven moment wel een beetje op onze zenuwen begon te werken. Maar ondanks het lange wachten, vind ik L’atelier alsnog en dikke aanrader om te gaan eten, want de algehele sfeer en het eten hadden zeker de overhand.

Derde stop: Biarritz, Frankrijk

Op de derde dag van onze road trip, besloten we vroeg in de ochtend weg te rijden. We wisten namelijk dat Biarritz een bestemming zou zijn waar we even de tijd voor wilden nemen om te verkennen. We moesten die dag zo’n 3,5 uur rijden en eenmaal aangekomen in ons hotel in Biarritz, dat op een heel gunstige locatie lag, doken we meteen de stad in. Omdat het een zaterdag was, stonden er door de hele stad kraampjes waar van alles te koop was.. We liepen door de verschillende mooie straten, zaten met onze gezichten in de zon op een terras en namen ook nog even een kijkje op het strand. Wat ik van te voren niet had verwacht, was dat het centrum van Biarritz letterlijk naast het strand ligt. Zo ideaal! Het was die dag aardig warm, dus er lagen veel mensen op het strand. Ook waren er, ondanks de kleine golven die dag, veel surfers in het water te vinden. Biarritz staat namelijk mede bekend om zijn goede golven en vele surfers.

Van Nederland naar Spanje met de auto

Nadat de zon langzaam onderging, de kraampjes en winkels sloten en de meeste mensen het strand verlieten, streken we neer op een gezellig terras. Voor een drankje en hapje en het kijken naar alle mensen die passeerden. Want dat is natuurlijk altijd leuk om te doen wanneer je in het buitenland bent 😉 De hapjes en drankjes werden gedaan bij Comptoir du Foie Gras, dat in Spaanse sferen allerlei tapas en zelfs sangria serveert. Zeker een aanrader!

Wat later op de avond was het tijd om te dineren en dat deden we bij het mega gezellige restaurant Chistera & Coquillages. We zaten buiten op het terras en bestelden wat gerechten om te delen. Ik had van dezelfde Franse vriendin de tip gekregen om hier te gaan eten en ik ben blij dat we er zijn geweest. Want wat was het hier gezellig en wat was het eten goed! Ben je een keer in Biarritz? Ga hier dan zeker heen! In het weekend alleen wel even reserveren.

De volgende morgen stonden we alweer vroeg op, omdat ons weer een autorit van 4 uur te wachten stond. We ontbeten bij het echt Franse en lekkere bakker Boulangerie Pâtisserie Loubère en stapten vervolgens onze auto in, opweg naar onze volgende bestemming.

Vierde stop: via Bardenas Reales de Navarra naar Zaragoza, Spanje

Nadat we de auto in waren gestapt, reden we al snel de Spaanse grens over. Dat voelde ergens toch best cool. Ik was gewoon met mijn eigen auto helemaal naar Spanje gereden! Onze eerste verblijfplaats in Spanje werd Zaragoza, omdat mijn moeder en ik hier beiden nog niet eerder waren geweest. Toen ik ergens las dat Zaragoza de op vier na grootste stad van Spanje is, verbaasde me dat. Ik had namelijk nog niet eerder over deze Spaanse stad gehoord. Ik was dus blij om een nieuw stuk van Spanje te mogen ontdekken. Onderweg naar Zaragoza maakten we nog wel even een stop in Bardenas Reales de Navarra, wat eigenlijk een natuurpark en woestijn in één is. Voordat we aan deze road trip begonnen, wist ik al dat ik hier sowieso langs wilde rijden. Ben je een keer in de buurt van dat gebied? Rij er dan alsjeblieft naartoe, want ik vond het heel bijzonder om geweest te zijn. Fun fact: er zijn bepaalde delen van Game of Thrones opgenomen in deze Spaanse woestijn.

Op het moment dat we Zaragoza binnen reden, stond ik al perplex van hoe mooi de stad is. De indrukwekkende kathedraal El Pilar, dat gelegen is aan de El Ebro rivier, was het eerste dat we zagen. En eenmaal in ons hotel in Zaragoza aangekomen werden we al helemaal enthousiast. Het hotel dat we hadden geboekt was simpel, maar meer dan prima. We hadden het hotel namelijk geboekt voor de goede locatie, omdat het middenin het centrum ligt. En dat is wel fijn als je maar één dag hebt om een stad te ontdekken.

We hebben enorm genoten van Zaragoza en ik vond het jammer dat we de volgende dag moesten vertrekken. Ik had graag nog een aantal dagen langer willen blijven, om de stad echt goed te kunnen ontdekken. Ja, Zaragoza heeft mij zeker verrast en kan ik daarom ook echt aanraden om heen te gaan voor een stedentrip, bijvoorbeeld.

Van Nederland naar Spanje met de auto

Vijfde stop: Valencia, Spanje

Ondanks het feit dat ik graag nog wat langer in Zaragoza had willen blijven, was ik ook enorm blij toen we eindelijk naar onze eindbestemming, namelijk Valencia, konden gaan. Ik merkte dat ik redelijk zenuwachtig was voor het terugkeren naar Valencia, waardoor ik die ene nacht in Zaragoza maar nauwelijks heb kunnen slapen. Ik snapte niet helemaal waarom ik zo zenuwachtig was, maar kwam tot de conclusie dat ik er gewoon heel veel zin in had. Net zoals het vroeger gaan op schoolreisje, want die avonden daarvoor was ik ook altijd mega zenuwachtig. Puur omdat ik zoveel zin had in de dag die zou komen.

Na 3 uur te hebben gereden door de bergen en mooie natuur, kwamen we aan in Ruzafa, de wijk waar ik in Valencia woon. Ik was zo blij! We laadden de auto uit, brachten al mijn spullen naar mijn kamer en parkeerden de auto ergens in de buurt. Ik pakte gelijk mijn 3 koffers uit en ontmoette daarna mijn nieuwe huisgenoten. We installeerden ons op ons grote dakterras, want we hebben met zonsondergang altijd een prachtig uitzicht over de stad.

Omdat mijn moeder nog een aantal dagen bij mij in Valencia is gebleven, voordat ze terug naar Nederland vloog, hebben wij samen nog wat dingen ondernomen. Zoals het gaan naar het strand en lekker uiteten bij mijn favoriete tapasrestaurants in valencia.

Dit was het artikel over de route die wij hebben afgelegd van Nederland naar Spanje met de auto. Het was een hele reis, maar echt prima te doen in vijf dagen. We reden samen namelijk maar maximaal 5 uur op een dag. Wil je de road trip korter maken? Dat kan natuurlijk ook, maar dan zal je onderweg minder kunnen genieten van waar je allemaal langskomt. En dan rij je natuurlijk ook langere stukken en dus meer uren op een dag. Maar één ding is zeker, hoeveel dagen je ook over een road trip van Nederland naar Spanje wilt doen: ik kan je de route die wij hebben afgelegd zeker aanraden! Ben jij weleens op een road trip met eigen auto geweest? 

11 Reacties

 1. 30 september 2019 / 22:14

  Wat een leuk tripje om zo samen met je moeder te ondernemen! Ik heb sinds mijn vorige roadtripje de autovakanties helemaal herontdekt. Vind het een hele leuke manier om op verkenning te gaan.

 2. 1 oktober 2019 / 13:17

  Wat een toffe trip zeg en vooral tof om met je mam te doen! en ik ben sowieso team auto want wij gaan ook graag met ons eigen vervoer richting Italië!

  • 2 oktober 2019 / 13:43

   Oh zo leuk! Ik huur vaak wel een auto op mijn vakantiebestemming waarmee ik dan een ‘road trip’ doe, maar ben eigenlijk nog nooit van Nederland naar Zuid Europa gereden. Overigens wel goed bevallen en ook wel leuk om een keer met een ander vervoersmiddel dan het vliegtuig te reizen!

 3. 1 oktober 2019 / 20:36

  Wat een leuke blog, echt een toffe trip! Leuk ook dat je dat met je met je moeder hebt gedaan, ik weet niet of ik het zo lang zou uithouden met mijn moeder haha. Hoe lang blijf je nu in Valencia? En kan je daar gewoon aan de slag als freelancer?

  • 2 oktober 2019 / 13:46

   Wat lief dankjewel! Ik blijf waarschijnlijk weer een jaar in Valencia – althans het is voor nu wel echt mijn vaste woonadres. Misschien dat ik in de tussenreis nog een reis ga maken. En ja klopt, ik werk hier als freelancer, wat heel fijn is, want de stad zit vol met freelancers en alle koffiebarretjes zitten vol met mensen die studeren of achter hun laptop werken. Heel leuk en motiverend!

   • 3 oktober 2019 / 23:20

    Ah ben je dan ook echt geëmigreerd! Wat fijn dat je direct werk hebt joh. Ook echt Spaanse opdrachtgevers of voornamelijk NL? Ik was zelf wel even toe aan loondienst maar sowieso is freelancen in België een stuk minder aantrekkelijk. Fijn dat jij die vrijheid wel gewoon hebt!

    • 4 oktober 2019 / 14:08

     Ik sta nog niet officieel ingeschreven in Spanje omdat ik steeds maar een huurcontract heb voor 5 maanden en ook regelmatig even terug kom in Nederland. Maar wie weet over een tijdje dat ik wel echt de keuze wil maken om officieel te emigreren. Momenteel heb ik voor mijn freelance klussen ook gewoon nog Nederlandse klanten! 🙂 Hoe bevalt jou Antwerpen? Goed volgens mij wel, toch?

 4. 2 oktober 2019 / 15:01

  Het lijkt me zo leuk een keer met de auto naar Spanje te rijden! Ik ben ooit een keer op vakantie geweest met de auto naar Kroatië, maar dat was wel een héle lange zit. Spanje lijkt me wel leuk een keer te proberen!

  • 3 oktober 2019 / 11:21

   Haha wowie, naar Kroatië – dat is inderdaad wel een hele lange rit. Maar Kroatië is prachtig, vooral als je een auto tot je beschikking hebt en dus door de prachtige natuur kunt rijden. Het rijden naar Spanje – op je gemakje, haha! – is ook echt aan te raden!

 5. 3 oktober 2019 / 09:21

  Wat gaaf! Ik zou dit avontuur ook wel eens willen beleven samen met mijn vriend! Het lijkt mij heerlijk om met de auto op vakantie te gaan, maar mijn vriend is nog een beetje tegen dit idee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Read previous post:
kamer in Valencia
Met deze 5 dingen wil ik mijn nieuwe kamer in Valencia gaan inrichten

Zoals de meesten van jullie wel weten, is Valencia sinds een klein jaar mijn vaste woonadres. En hoewel ik momenteel...

Close