13 tips om zo voorbereid mogelijk op vakantie te gaan

13 tips om zo voorbereid mogelijk op vakantie te gaan

Het hebben van een vakantie in het vooruitzicht zorgt vaak voor veel vreugde, maar bij veel mensen toch ook wel stress. Bij het gaan op reis is een goede voorbereiding het halve werk. En daarom geef ik je in dit artikel 13 tips om zo voorbereid mogelijk op vakantie te gaan.

Heb je vaccinaties nodig?

Op veel websites, zoals die van de GGD bijvoorbeeld, kun je checken of je vaccinaties nodig hebt voor de bestemming waar je naar toe gaat. Het is niet alleen handig voor je gezondheid om de nodige vaccinaties te halen, ook moet je voor sommige landen bij de douane kunnen aantonen dat je de bepaalde vaccinaties hebt gehad. Vooral als je het niet zeker weet, kun je het het best maar even checken. En iets op de desbetreffende bestemming oplopen door het niet hebben gehah van de nodige vaccinaties, is maar beter te voorkomen dan genezen, zullen we maar zeggen.

Heb je een visum nodig?

Binnen Europa is een identiteitskaart of paspoort vaak al voldoende, maar in veel landen buiten Europa heb je een visum nodig, die je ook bij de douane moet kunnen laten zien. Gelukkig kun je makkelijk online checken of je een visum nodig hebt voor de bestemming waar je naar toe gaat. Vaak op de website van je luchtvaartmaatschappij, of websites waarop je ook gelijk oline je visum kunt aanschaffen.

➸ Dit is onder andere een website waarbij je het aanvragen van een visum kunt regelen.

Heb je een – doorlopende – reisverzekering?

Zelf ik heb een doorlopende reisverzekering, wat betekent dat ik standaard verzekerd ben als ik op reis ga. Ik heb gekozen voor een doorlopende reisverzekering omdat het nogal eens voorkomt dat ik in het buitenland zit – voor privé of werk. Wel zo fijn dat ik dan niet voor elke reis een aparte reisverzekering hoef af te sluiten en dat ik gewoon altijd verzekerd ben voor als er iets gebeurt.

Heb jij ook al een – doorlopende – reisverzekering? Of moet je er nog één afsluiten? Zoek dit voordat je op vakantie gaat uit, om zo het staan voor onverwachtste verrassingen te voorkomen – voor als er op je bestemming eventueel iets gebeurt.

Download een aantal handige reisapps

Het meenemen van dikke reis- en taalboeken zijn bij mij verleden tijd – ik download tegenwoordig altijd een aantal handige reisapps op mijn telefoon voordat ik op vakantie ga. Tripadvisor is voor mij bijvoorbeeld nog steeds een groot favoriet. Maar ook kijk ik per bestemming – voornamelijk bij steden – welke apps handig zijn. Zoals bijvoorbeeld apps voor ingewikkelde metronetwerken die makkelijk – offline – te gebruiken zijn. Super handig en fijn om op je bestemming te hebben!

Verzamel en houd alle nodige document bij elkaar op één plek

Denk aan reserveringen, boekingbevestigingen en tickets. Print ze uit en bewaar ze bij elkaar op één plek. En het liefst ook nog in een online mapje zoals bijvoorbeeld in je mail, voor als de uitgeprinte documenten kwijtraken. Ik exporteer bijvoorbeeld mijn vliegtickets altijd naar de Wallet app op mijn iPhone, maar ook heb ik al mijn belangrijke documenten in een paspoort hoesje bij me. 

Check vlak van te voren nog eens goed de weersverwachtingen

Toen je je vakantie boekte stond er als weersverwachting bij dat er geen wolkje aan de lucht zou gaan hangen. En dat de temperaturen niet onder de 25 graden zouden gaan zakken. Maar hoe is dat nu, zo vlak voor vertrek? Is die weersverwachting nog steeds hetzelfde?

En maak dan een paklijst zodat je niks vergeet

Wanneer je vlak van te voren weet wat de weersverwachting op je bestemming zult gaan zijn, kun je makkelijk en gericht een paklijst maken. Veel mensen vinden een paklijst onnodig en soms zelfs een beetje suf, maar geloof me: het werkt. Vooral als je hem ook nog eens meeneemt naar je vakantiebestemming zodat je de lijst ook voor de terugweg kunt afwerken. Zodat je niks vergeet mee terug te nemen, natuurlijk.

Munteenheid en betaalmiddelen

Om zo voorbereid mogelijk op vakantie te gaan is het handig om te checken welke munteenheid er op je bestemming is. Om van te voren al wat geld te wisselen en de koers te kunnen bekijken. Of om een app voor op je mobiel te downloaden waarin je de bedragen op je bestemming makkelijk kunt omrekenen.

Ook is het handig om voor bepaalde landen een creditcard te hebben. Dit is voor Amerika, waarbij je op veel plekken alleen met je creditcard kan betalen, bijvoorbeeld wel echt een must.

Maak voor vertrek een kopie van je paspoort

Ik had dit zelf nog nooit eerder gedaan, totdat ik voor het eerst ging backpacken. Toen werd mij meerdere keren aangeraden om een kopie van mijn paspoort te maken en dit op een andere plek dan mijn paspoort te bewaren, voor het geval mijn paspoort zelf ooit kwijt zou raken of gestolen zou worden. En toen ik eenmaal toch bezig was, stuurde ik de kopie van mijn paspoort ook gelijk naar mijn eigen mail. Zo kon ik de kopie ook nog altijd online vinden.

Maak een lijstje met belangrijke telefoonnummers

Maak een lijstje met belangrijke telefoonnummers. Op papier en in je telefoon. Denk aan de telefoonnummers van jouw verzekeringsmaatschappij en bank, bijvoorbeeld. Voor als er iets medisch of met je bankpas gebeurt, waardoor je snel contact moet kunnen opnemen met de daarvoor bestemde telefoonnummers.

Beveiliging van je huis

Wanneer je op vakantie gaat, betekent dat automatisch dat je zelf een tijdje niet in je huis zal zijn. En persoonlijk vind ik het dan wel fijn om aan de beveiliging van mijn huis te denken. Omdat er in het verleden en tijdens een vakantie wel eens is ingebroken, met als gevolg dat dat toch niet een hele fijne thuiskomst was. In de Somfy webshop kun je bijvoorbeeld een draadloze alarminstallatie aanschaffen, die er voor kan zorgen dat je huis in het vervolg een stuk beter beveiligt is.

Ga je met de auto?

Ga je met de auto op vakantie? Wist je dan al dat je in Europa verplicht bent om standaard bepaalde dingen in je auto te hebben liggen? Dat je voor bepaalde landen een vignet moet hebben aangeschaft? En dat je altijd je groene kaart mee moet hebben omdat dit document dient als internationaal verzekeringsbewijs in geval van nood? Goed om van te voren even uit te hebben gezocht! Ook slim: om nog even vlak voor vertrek langs de garage te gaan voor een snelle check van de auto.

➸ Hier vind je de beste deals voor huurauto’s wereldwijd. 

Ga je met het vliegtuig?

Ga je met het vliegtuig op vakantie? Dan moet je vaak van te voren online inchecken. Ook kijk ik zelf altijd vlak voor vertrek of de vertrektijd nog klopt. Vaak kunnen vliegtuigmaatschappijen dat nog tot het laatste moment wijzigen. Of als er simpelweg vertraging is, vind ik dat ook altijd wel fijn om alvast te weten. Weet je toch wat beter waar je aan toe bent.

➸ Hier vind je de beste deals voor vliegtickets. Wanneer ik opzoek ben naar een vliegticket is dit de eerste website waar ik heen surf. Op de website van Tripplo NL vind je trouwens nog veel meer kortingscodes voor jou aankomende reis. En daarnaast staat de website ook vol met fijne reistips, om zo voorbereid mogelijk op vakantie te gaan. 

Vervoer van het vliegveld naar je accommodatie

Heb je al nagedacht hoe je, als je het vliegtuig uit gelopen komt, van het vliegveld naar je accommodatie zult gaan? Veel mensen zoeken dit pas bij aankomt uit, wat veel stress met zich meebrengt en dus zeker geen goede start van de vakantie is. Zit er een – gratis – transfer bij de reis die je hebt geboekt inbegrepen? Is het gemakkelijk en snel om met het openbaar vervoer naar je accommodatie te komen? Of is het ook een – betaalbare – mogelijkheid om je door een taxi of zelfs Uber af te laten zetten?

Zo, dan waren dit mijn tips om zo voorbereid mogelijk op vakantie te gaan. Het liefst met zo veel mogelijk vreugde en weinig stress. Hoe ga jij vaak op vakantie? Goed voorbereid of niet?

1 Reactie

  1. 7 januari 2019 / 14:08

    Fijn lijstje, dit! Ik ga voorlopig niet op reis, maar het is zeker handig dit in je achterhoofd te houden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Read previous post:
in de winter op stedentrip naar Valencia
5 redenen waarom je in de winter op stedentrip naar Valencia zou willen

Heb je zin om, in de winter die we tegemoet gaan, een stedentrip naar een leuke stad te maken, alleen...

Close