Mijn tips voor een stedentrip naar Granada in Spanje

Mijn tips voor een stedentrip naar Granada in Spanje

Alweer bijna een jaar geleden ging ik op roadtrip door Andalusië en bezocht ik onder andere de stad Granada. Een stad die mij meer dan verraste en waar ik dus ook graag het één en ander over wil delen. Dus staat er een stedentrip naar Granada op de planning of wil je er sowieso nog een keer naartoe? Lees dan gauw verder!

Waarom zou je kiezen voor een stedentrip naar Granada?

Ik zou tegen iedereen, die nog twijfelt over een stedentrip naar Granada, willen zeggen: ga er heen! Maar echt. Ik had van te voren nauwelijks tot geen verwachtingen van deze stad, maar omdat het lekker op de route van mijn roadtrip door Andalusië lag, ging ik er toch heen. En daar heb ik zeker geen spijt van gehad. De stad ligt midden in de natuur en bergen, dus alleen de weg erna toe was al fenomenaal. En in de stad zelf zorgde dat voor heel wat mooie uitzichtpunten. Daarnaast is Granada zelf ook erg mooi. Klein, maar mooi. En qua eten en drinken is het één van de goedkoopste plekken van waar ik tot nu toe in Spanje ben geweest. Persoonlijk vind ik Granada dus een dikke vette aanrader!

7 leuke dingen om te doen in Granada – die ik echt de moeite waard vond

1. Bezoek het Alhambra 
Met stipt op nummer 1 staat het bezoeken van het Alhambra, dat net buiten het centrum van Granada en op een heuvel, de Sabikaheuvel om precies te zijn, ligt. Het Alhambra staat in de top 5 van meest bezochte bezienswaardigheden in Spanje en dat zorgt jaarlijks voor miljoenen toeristen in Granada. Om de drukte te beperken laat het Alhambra tegenwoordig jaarlijks nog maar 6600 bezoekers binnen. Het is dus sterk aan te raden om lang van te voren je toegangsbewijzen – online – te bestellen. Want een last minute bezoekje aan het Alhambra gaat hem helaas niet worden. Maar ondanks dat, is het wel echt een plek die je ooit bezocht moet hebben – vooral als je, net zoals ik, enorm van Spanje houdt.

Nu vraag je je misschien af wat het Alhambra nou precies is en wat het zo bijzonder maakt – iets wat ik je graag even kort uitleg. Het Alhambra is een oud Moors complex dat bestaat uit prachtige paleizen, tuinen, kerken en torens. Het Alhambra, wat eigenlijk ‘het rode kasteel’ in het Arabisch betekent, staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en omdat het complex enorm groot is, geef ik je hierbij graag weten wat de belangrijkste bezienswaardigheden binnen het Alhambra zijn:

  • De Nazridpaleizen. Dit waren de verblijfplaatsen van de oorspronkelijk Moorse koningen van Granada
  • Het Alcazaba. Dit is het oudste gedeelte en het oorspronkelijke fort van het Alhambra
  • Het Generalife. Dit zijn de tuinen waar zich ook het zomerpaleis bevind
  • Paleis Karel V. Niet in Moorse, maar in Renaissance stijl gebouwd. Het paleis van Karel V valt in het gehele complex dus erg op

tips stedentrip Granada

2. Dwaal door de straten van de Moorse wijk Albaicín
Albaicín, die wat hoger en op een heuvel is gelegen, is de oudste Moorse wijk van Granada en mag daarom dan ook zeker niet overgeslagen worden tijdens je stedentrip naar Granada. Wandel door de smalle en steile straatjes omhoog naar het San Nicolas plein, want daar wordt je verrast door een prachtig uitzicht. Vooral het Alhambra complex kun je vanaf hier heel goed zien.

3. Laat je verwennen in een hammam spa
Ik ben zelf nu al een aantal keer in Spanje naar een hammam spa geweest en vooral in Andalusië is het sterk aan te raden om zo’n hammam spa eens mee te maken. Zelf ben ik al twee keer naar Hammam Al Ándalus geweest – en dat beviel meer dan goed. Wat een ontzettend bijzondere ervaringen waren dat! Maar ook zijn er in Granada een aantal goedkopere opties, die vast ook erg de moeite waard zullen zijn.

4. Maak een dagtrip naar Sierra Nevada
Wist jij al dat je in Spanje kunt skiën? Dat kan namelijk in Sierra Nevada, dat hét berggebied van Andalusië is. En omdat het aanzienlijk hoog gelegen is, kan er dus zelfs geskied worden. Er zijn zelfs meer dan 85 km aan pistes! Toen ik in Granada van Sierra Nevada hoorde, kon ik zelf maar nauwelijks geloven dat het mogelijk is om in Spanje te skiën. Maar toch is dat dus zo – hoe tof is dat? Als je niet zo’n ski-fanaat bent, kan je ook naar het nationaal park van Sierra Nevada, waar je omringt wordt door prachtige natuur die zich perfect leent voor een wandeling.

5. Ga vintage shoppen!
Een ding dat mij in Granada verraste, was het feit dat je er ontzettend goed kunt vintage shoppen. Ik wist dat Granada een studentenstad is en dat er dus ook veel jongeren wonen. Maar ik wist dus niet dat vintage kleding in deze stad zo’n ding was. Bij Ropero Vintage ging ik met een volle tas de deur uit. En alle items draag ik nog steeds met veel liefde. Ohja en nog even een ding over dat vintage shoppen in Granada: het is heel betaalbaar in vergelijking tot het vintage shoppen in andere (Spaanse) steden. Super fijn!

6. Bezoek de Carmen de los Martires tuinen
Vooral in de zomer, wanneer alles in bloei staat en de temperaturen hoog zijn, is het aangenaam om een wandeling te maken door Carmen de los Martires, dat maar op een paar minuten lopen van het Alhambra ligt. Er zijn veel schaduwplekken, wat de temperatuur aangenaam maakt en het is er vooral erg rustig – wat ik persoonlijk wel fijn vond in een toeristische stad als Granada. Cramen de los Martires is zelfs de minst toeristische plek waar ik in Granada ben geweest. Het is dus een nog redelijk onontdekte plek – iets wat mij erg verbaasde aangezien het er prachtig is en ik het iedereen kan aanraden om heen te gaan.

7. Werp een blik op de kathedraal van Granada
Last but not least kan een bezoek aan de kathedraal niet ontbreken wannee je op stedentrip naar Granada gaat. Om heel eerlijk te zijn vond ik de kathedraal van Granada niet te vergelijk met die in Sevilla, Malaga, Madrid en Barcelona – maar toch vind ik dat je er een blik op moet hebben geworpen. Omdat het nou eenmaal een belangrijke bezienswaardigheid van de stad is, maar ook omdat het zich op een erg mooi plein bevindt. Je kunt er voor kiezen om de kathedraal alleen van buiten te bewonderen, of om ook naar binnen te gaan. De toegangsprijs is €4.

Lekker eten en drinken

Als ik iets heb gedaan in Granada, dat was het wel lekker eten en drinken. Niet alleen waren er ontzettend veel leuke restaurants te vinden – ook kon ik extra van alles genieten omdat de prijzen zo laag waren.

Lemon Rock Bar & Hostal
Zoals de naam al doet vermoeden is Lemon Rock Bar & Hostal niet alleen een plek om te eten en drinken, maar ook om te verblijven. Het is een en hostal en ‘bar’ in één waar je terecht kunt voor een lekker ontbijt of lunch. Of een drankje in de gezellige rooftop bar – want die is ook aanwezig.

Rosario Varela 
Mijn favoriete plek in Granada om ’s avonds een hapje te eten en een drankje te doen was Rosario Varela. Mooi en sfeervol van binnen ingericht, leuk en aardig personeel en originele gerechten. En ohja, ook nog eens enorm betaalbaar. Wat weer fijn is voor de portemonnee 😉

Monje Taberna
Bij Monje Taberna nuttigde ik buiten op het terras, en met het zonnetje op mijn bol, een ontzettend lekkere lunch. Maar niet alleen buiten, ook binnen is het erg leuk om te zitten. Monje Taberna is misschien iets exclusiever en prijziger dan het gemiddelde restaurant in Granada, maar nog steeds is het erg betaalbaar.

El Delirio
Ik ging bij El Delirio zitten omdat ik die avond ontzettend veel zin had in Mexicaans eten. Niet omdat de plek er nou heel hotspot-achtig of gezellig van binnen uitzag. Maar goed, ik zat buiten op het terras in een straat waar veel andere restaurants en barretjes aanwezig waren, dus dat maakte het vooral gezellig. En als jij ook zo houdt van de Mexicaanse keuken, moet je zeker bij El Delirio wezen. Het eten was ontzettend lekker en wederom weer erg betaalbaar.

Vita & Bar
Vooral heen gaan als je toe bent aan een lekker en uitgebreid ontbijt op een plek waar je ook nog eens heel leuk zit.

tips stedentrip Granada

Praktische zaken voor een stedentrip naar Granada

Denk na over wat je mee neemt
Zoals een paar goede en comfortabele schoenen, bijvoorbeeld. De smalle en steile straatjes in Granada zijn namelijk niet gemaakt voor losse sandaaltjes of hoge hakken. Dus doe jezelf een plezier en denk na over wat je mee neemt op een stedentrip naar Granada. Zelf loop ik sowieso het liefst op een paar sneakers en dat is dan ook prima voor een stedentrip naar Granada.

Het weer en beste reistijd
Verschillende websites geven aan dat de beste reistijd voor Granada tussen april en oktober is. Omdat dan het minste regen valt en de temperaturen aangenaam zijn. Let alleen wel op dat het in juli en augustus erg heet kan worden. Ik was in juni in Granada en toen was het al tegen de 30 graden en bijna te warm om op het midden van de dag door het Alhambra complex te wandelen. Ik zou het dus persoonlijk niet aanraden om in de maanden juli en augustus te gaan, maar lekker in de lente of nazomer.

Vliegreis
Ondanks het feit dat Granada een eigen vliegveld heeft, is het vanuit Nederland helaas niet mogelijk om een directe vlucht naar Granada te nemen. Je hebt dan altijd een tussenstop in Barcelona of Madrid. Wil je nou wel het liefst een directe vlucht nemen? Dan raad ik je aan om te vliegen naar Malaga en vanuit daar naar Granada te reizen. Dat heb ik zelf ook gedaan en beviel erg goed. Zelf had ik een huurauto tot mijn beschikking en vanuit Malaga was het zo’n anderhalf uur rijden naar Granada. Een route die ik het ontzettend waard vond om te rijden. Je rijdt namelijk door de prachtige natuur en bergen van Andalusië richting het hoger gelegen Granada. Wil je toch liever geen auto huren? Dan heb je ook te opties om met de bus of trein te gaan.

Accommodatie
Ik vond mijn hotel in Granada het leukst van alle accommodaties waar ik in Andalusië ben geweest. En dat had ik van te voren niet gedacht, want het hotel dat nog maar een klein jaar geopend was, had toen nog nauwelijks online beoordelingen. Het boeken van dit hotel was dus een kleine gok, maar ik viel voor de mooie foto’s van het hotel en de lage prijs. Toen ik eenmaal aankwam bij het hotel, was ik oprecht verrast. Alles was op en top. Ten eerste de locatie, dat middenin het centrum maar toch relatief rustig gelegen is. Maar ook de gehele Instagrammable inrichting. Ja, ik viel echt voor hoe mooi en hip het het hotel was ingericht.

Vervoer in en rondom Granada
Wanneer je een huurauto ter beschikking hebt, is het handig om van te voren op te zoeken waar je je auto kunt parkeren. Granada bestaat namelijk voornamelijk uit smalle en steile straatjes, waar het niet handig is om doorheen te dwalen met je auto. De meeste accommodaties zijn ook gelegen in zulke straten, waardoor ze geen parkeermogelijkheden hebben voor hun gasten. En in Granada zelf heb je je auto echt niet nodig. Vrijwel alles is te lopen. Dus parkeer je auto voor de dag of dagen dat je in Granada bent en laat hem dan gewoon lekker daar staan.

Zoals ik net al zei, is vrijwel alles dus te lopen in Granada. Wil je toch sneller naar je bestemming komen of ben je slecht ter been? Dan is het nemen van de bus ook nog altijd een optie. Met de verschillende bussen die er in Granada zijn, kan je sowieso bij alle toeristische plekken komen. Ook is er een hop on hop off treintje, die door de stad langs alle toeristische plekken rijdt en waarbij je dus kunt in- en uitstappen wanneer je wilt. Hier moet je natuurlijk alleen wel even van te voren een kaartje voor kopen.

Zo, dan waren dit al mijn tips voor een stedentrip naar Granada in Spanje. Ben jij al weleens in Granada geweest? Zo niet, dan kan ik je echt aanraden om deze prachtig gelegen stad eens te bezoeken.

tips stedentrip Granada

1 Reactie

  1. 7 april 2019 / 12:49

    Nog niet geweest, maar staat zeker op de bucket list! Alhambra lijkt me zo mooi ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Read previous post:
Shopping Saturday – mijn lente wishlist 2019

De lente is officieel aangebroken, wat betekent dat we weer langzaamaan onze warme truien kunnen inwisselen voor luchtige kledij. Jurkjes...

Close