Soms kom ik ergens aan en voelt het meteen goed. Alsof ik er al eerder ben geweest, ook al is het nog een onbekende plek. Andere keren duurt het dagen voordat ik echt kan landen. Wat zorgt ervoor dat je je ergens snel thuis voelt, zelfs als je er maar tijdelijk bent? In dit artikel deel ik mijn ervaring en geef ik wat tips.
Of ik nu een paar dagen in een stad verblijf of wekenlang aan de kust van een onbekend land werk, ik zoek altijd naar dat vertrouwde gevoel. Ik geloof dat zodra je je goed voelt vanbinnen (en jezelf je eigen ‘thuis’ bent) het eigenlijk niet uitmaakt waar je je ter wereld vestigt.
Maar natuurlijk zijn er ook dingen die dat gevoel van thuiskomen kunnen versterken. Hoe vaker ik reis, verhuis of op nieuwe plekken verblijf, hoe beter ik begrijp wat voor mij het verschil maakt.
Wat een nieuwe plek als ‘thuis’ laat voelen

Ritme en routine
Thuisgevoel zit vaak niet in dingen, maar in ritme en routine. Mijn ochtenden beginnen met meditatie of yoga, bewust genieten van een kopje koffie, wandelen met een podcast. Wanneer ik die kleine gewoontes overal waar ik ben toepas, helpt mij dat om me sneller op een plek te aarden.
Geuren en geluiden
Hoe weinig ik ook inpak voor een reis, ik neem altijd mijn wierookstokjes en palo santo mee. Zodra ik die geuren ruik, voel ik me gelijk thuis. Daarnaast helpt de geur van palo santo mij echt met kalmeren van mijn zenuwstelsel, wat vaak goed van pas komt in een nog onbekende omgeving. Ook muziek vind ik een krachtig iets. Zodra ik ‘s ochtends mijn ‘morning moves’ playlist opzet of luister naar Delta Waves om me goed te kunnen concentreren tijdens werk, verandert de ruimte ineens naar waar ik helemaal mezelf kan zijn.
Een vertrouwd item
Of het nu een notitieboek is, een kleine steen, of een sjaal die je ook als kledingstuk en strandhanddoek gebruikt: het meenemen van een vertrouwd item dat je overal mee naartoe neemt kan wonderen doen. Het hoeft niet groots te zijn, als het maar iets is waar je je een vertrouwd gevoel van krijgt.

Spullen met betekenis
Ook voor kinderen werkt dat zo. Althans, dat is wat mij vaak opvalt bij gezinnen die ik op reis ontmoet: hoe belangrijk het is om de dingen mee te nemen die voor herkenning zorgen. In plaats van een hele tas vol speelgoed, kiezen ouders vaak bewust voor één of twee stuks kinderspeelgoed die favoriet zijn. Het liefst speelgoed per leeftijd, zodat het past bij waar het kind op dat moment behoefte aan heeft. Vertrouwd en rustgevend. Ik vind het altijd mooi om te zien hoe zoiets kleins iets groots kan betekenen in een vreemde omgeving.
Geef jezelf tijd
Misschien wel het belangrijkste: gun jezelf de tijd om je ergens op je gemak te voelen. Het menselijk brein werkt nu eenmaal zo dat herkenning als veilig wordt beschouwd, en onbekendheid als onveilig. Daarom is het volkomen normaal als een nieuwe plek niet meteen op dag één vertrouwd (of veilig) aanvoelt. Je moet er even doorheen. De supermarkt leren kennen. De weg naar het strand of dat fijne koffietentje. Niet meer om je heen kijken alsof je op bezoek bent, maar alsof je daar hoort.
Of ik nou in een hostel aan het strand verblijf of in een drukke stad, ik merk dat ik rust vind in herkenning. In het besef dat ik, waar ik ook ben, nog steeds dezelfde “Fleur” ben als toen ik thuis was.
€
Geef een reactie