Dat nieuwe gewoontes aanleren niet vanzelf gaat, is iets wat mij de afgelopen jaren steeds duidelijker is geworden. Vooral als het gaat om gewoontes die je goed in je leven wilt implementeren en dus elke dag wilt uitvoeren. Toch zijn er een aantal gewoontes die ik mezelf dit jaar heb aangeleerd en mijn leven hebben veranderd. Niet omdat ik ze allemaal elke dag uitvoer, maar wel doordat ze inmiddels onderdeel van mijn leven zijn geworden. In dit artikel vertel ik je er meer over.
Luisteren naar inspirerende podcasts
Er is geen activiteit waar ik meer tijd aan heb besteed dit jaar, dan het luisteren naar podcasts. Wat vaak heel inspirerende podcasts waren, waar ik tegelijkertijd dus ook een hoop van leerde. Of geïnspireerd door raakte. In 2018 werd ik bekend met het hele podcast-fenomeen en vanaf dat moment ben ik niet meer gestopt met luisteren. Vooral tijdens de lockdown periode in Spanje, toen ik ineens maandenlang niet de deur uit kwam en veel tijd had. Ik schreef eerder al over mijn favoriete podcasts van een aantal jaar geleden, maar inmiddels zijn er een heleboel bijgekomen. Ik zal daar binnenkort weer een keer een artikel over schrijven.
Mij verdiepen in de Wim Hof methode
Jaren geleden hoorde ik zijn naam al voorbij komen, maar nooit had ik eigenlijk echt een idee wie Wim Hof nou precies was en wat hij deed. Totdat ik, ergens begin dit jaar en in een week tijd verschillende keren over hem las. Ik werd nieuwsgierig en begon me meer te verdiepen in Wim Hof en zijn methode. Met als resultaat dat ik tijdens de lockdown ben begonnen met zijn ademhalingsoefeningen en koud douchen. Iets wat veel gezondheidsvoordelen heeft – zo leerde ik door hem.
Inmiddels ben ik fan en volg ik Wim Hof vooral via zijn Instagram en Youtube kanaal. Ook heeft hij een app en een nieuw boek uitgebracht. Wat, als je meer te weten wilt komen over zijn methode en die op jouw eigen leven wilt toepassen, vriendelijk is voor je portemonnee. Want er zijn ook verschillende cursussen te volgen en zelfs een retreat waar je heen kunt, maar naar mijn mening kom je al een heel eind bij zien van zijn Youtube video’s, het downloaden van zijn app en lezen van zijn boek.
➸ Wil je hier meer over te weten komen? Lees dan het nieuwe boek van Wim Hof. Ook vond ik de mini docu van Yes Men met Wim Hof in Polen heel tof om te zien!
Journaling
Ik ben tijdens de lockdown begonnen met journaling – oftewel het opschrijven van mijn gedachten en gevoelens. Elke dag schreef ik bladzijdes vol in mijn notitieboek, ondanks het feit dat er maar weinig in mijn dagen gebeurde. Maar wanneer ik begon te schrijven, kwam er meer op papier dan ik in eerste instantie had voorspeld. Inmiddels schrijf ik niet meer dagelijks, maar wel nog altijd tijdens de volle maan. Dan schrijf ik over mijn afgelopen maand en over de dingen die ik graag wil loslaten en aantrekken. Met nog wat quotes die er voor mij op dat moment toe doen en waar ik inspiratie uit haal. Ik ben er in 2020 zeker achter gekomen dat schrijven krachtiger is dan wat je in eerste instantie zou denken.
Intermittent fasting
Ik geloof niet dat ik hier eerder al iets over heb gedeeld op mijn blog, maar al jaren baal ik van mijn eetpatroon. Ik hou enorm van koken, bakken en lekker eten en heb voor mijn gevoel áltijd trek. Wat natuurlijk, weet ik nu, tussen mijn oren zit. Vooral tijdens het thuiswerken denk ik vaak aan eten, wat eigenlijk gewoon een drang naar afleiding is. Begin dit jaar vond ik dat er iets moest veranderen en ging ik op onderzoek uit. Want hoewel ik het grootste gedeelte van de tijd gezond at, hunkerde ik ook vaak naar suiker. Die ik dan ook tot mij nam. Na heel wat research te hebben gedaan, kwam ik uit bij intermittent fasting. Iets wat overigens niet als dieet, maar juist een lifestyle wordt gezien. Ik besloot het vervolgens een kans te geven.
Over een hoe en wat interemittent fasting precies is, ga ik het niet hebben. Alleen dat het bij intermittent fasting draait om het hebben van Een tijdschema waarin je eet. Ik hanteer zelf de 16/8 regel, wat inhoudt dat ik elke dag tussen 12.00 en 20.00 eet. En dus 16 uur mijn lichaam rust gun. Voor mij werkt dit ontzettend goed voor het ‘altijd aan eten denken en dus altijd trek hebben’. Maar intermittent fasting heeft ook enorm veel gezondheidsvoordelen, juist doordat je je lichaam dus een x aantal uur per dag rust geeft in plaats van dat het altijd bezig is met eten te verteren. Andere voordelen die ik persoonlijk ervaar zijn het hebben van meer energie en betere focus. Vooral in de ochtenduren wanneer ik nog niks heb gegeten en mijn lichaam nog niet druk bezig is met verteren.
Ik vind het hele intermittent fasting een heel interessant onderwerp en ben nog steeds heel blij dat ik me hier meer in heb verdiept en aan ben begonnen. Een kleine disclaimer is trouwens wel dat ik niet te streng ben voor mezelf. Soms komt het voor dat ik pas om 22.00 eet, door een etentje met vrienden of doordat ik uiteten ga. Spaanse tijden helpen niet bepaald altijd mee! 😉 Maar als zoiets voorkomt, probeer ik de dag erna wat later dan 12.00 mijn ‘ontbijt’ te eten. Om de uren te compenseren. Overigens alleen als mijn lichaam daar oke mee is. Want zodra ik voel dat ik écht trek begin te krijgen, eet ik. Dat is ook waar het voor mij om draait: het beter naar mijn eigen lichaam leren te luisteren.
➸ Wil je hier meer over te weten komen? Ik vond dit Nederlandse boek over intermittent fasting heel fijn.
Spaans leren
Een van mijn doelen voor 2020 was om elke dag Spaans te leren. Omdat ik vond – en vind! – dat ik die Spaanse taal nu toch wel eens echt vloeiend zou moeten gaan spreken. Doe ik inmiddels nog steeds niet, maar dat terzijde. Wat ik wel doe, is sinds de lockdown elke dag Spaans leren. Eerst wist ik niet zo goed waar te beginnen en zag ik door de bomen het bos niet, totdat ik uitkwam bij Busuu. Vergeet Duolingo, want Busuu is tegenwoordig dé app om een taal te leren. Je hebt de gratis versie, maar inmiddels heb ik een jaarabonnement via Busuu afgesloten. Omdat ik simpelweg door de gratis versie fan werd en echt geloof in hun methode van het leren van een taal.
Mediteren
Mediteren is iets wat ik al op de middelbare school leerde doordat het bij ons een keuzevak was en ik het erg interessant vond. Tijdens mijn studententijd raakte ik die interesse kwijt en gingen er jaren voorbij dat ik nauwelijks tot niet mediteerde. Tot twee jaar geleden, toen ik met yoga begon en vanzelf weer in contact kwam met meditaties. Al snel realiseerde ik me waarom ik mediteren tijdens de middelbare school zo fijn vond en besloot ik het weer op te gaan pakken. Vooral op stressvolle en moeilijke momenten. Maar inmiddels ook gewoon als iets wat bij mijn ochtendritueel hoort, omdat mediteren écht mijn leven op een positieve manier heeft veranderd. Mijn favoriete app voor begeleide meditaties is InSight Timer en ik zal binnenkort een artikel schrijven waarin ik mijn favoriete meditaties deel.
Dit zijn de nieuwe gewoontes die mijn leven zeker op een positieve manier hebben veranderd. Wat zijn de gewoontes waar jij dit jaar mee ben begonnen – misschien juist wel doordat we nu wat extra tijd hadden door het coronavirus. En lijkt het je leuk als ik binnenkomt ook een artikel publiceer over nieuwe gewoontes volhouden? Ik ben benieuwd!
Rachel says
Journalen is echt zo rustgevend en leuk! Ik heb ook een bulletjournal, maar na ons huis te hebben gekocht en te zijn getrouwd was het opeens: druk druk druk en heb ik het laten verwateren, zonde want ik was er best goed in haha..