Mooie zomerfoto’s maken – dit zijn mijn 5 persoonlijke tips!

Mooie zomerfoto’s maken – dit zijn mijn 5 persoonlijke tips!

Het maken van mooie zomerfoto’s heb ik best een lange tijd lastig gevonden. En toegegeven, eigelijk vind ik dat nog steeds. Het zomerseizoen is voor mij namelijk het lastigste seizoen qua fotografie. Maar inmiddels heb ik een aantal manieren ontdekt waardoor het steeds beter lukt om mooie zomerfoto’s te maken. Wil jij vanaf nu ook mooie zomerfoto’s maken? Ik geef je in dit artikel mijn 5 persoonlijke tips!

Mooie zomerfoto’s maken – dit zijn mijn 5 persoonlijke tips!

Afgelopen herfstseizoen schreef ik al een artikel over hoe je mooie herfstfoto’s kunt maken met je telefoon. En omdat dat artikel zo goed ontvangen werd, vond ik het nu ook weleens tijd worden om een artikel te schrijven met tips voor het maken van mooie zomerfoto’s. Want persoonlijk vind ik fotograferen in de zomer nog steeds het lastigst. En dat heeft mij heel wat frustrerende – en dan met name op reis! – momenten opgeleverd. Dus om jou die frustrerende momenten in het vervolg te besparen, deel ik mijn 5 persoonlijke tips voor het maken van mooie zomerfoto’s.

1. Wanneer je de opties hebt: schiet foto’s dan in manual en RAW

Heb je geen idee waar ik het nu over heb? De manual stand is het tegenovergestelde van de automatische stand. Bij de automatisch stand hoef je simpelweg alleen te klikken om een foto te maken en wordt de camera automatisch ingesteld. Bij de manual stand moet je de camera zelf instellen voordat je een foto maakt. Hierbij kan je zelf de ISO, diafragma en sluitertijd van jouw camera instellen. Ga naar buiten oefen! Heel veel zelfs, want in manual fotograferen heb je niet binnen een kwartiertje geleerd. Maar toch: wanneer je het eenmaal onder de knie hebt, zal je veel mooier resultaat behalen. Vooral in de zomer met verschillende lichtomstandigheden is het fijn om de camera zelf onder controle te hebben. De camera kan namelijk in veel verschillende omstandigheden op de automatische stand functioneren, maar uit ervaring weet ik dat de camera het daar in de zomermaanden toch wat lastiger mee heeft. Dus hup, vanaf nu op de manual stand, die camera! 😉

RAW is hoe je jouw gemaakte foto’s opslaat. De meeste mensen schieten hun foto’s in JPG, maar eigenlijk ben ik een veel groter voorstander van het schieten in RAW. Het hele verhaaltje over wat RAW nou precies inhoudt, bespaar ik je even omdat het anders een veel te technisch verhaal wordt. Maar wat ik je in dit artikel wel graag wil uitleggen is dat het schieten in RAW perfect is voor als je een foto nog wilt nabewerken. In Photoshop of Lightroom, bijvoorbeeld. Waarom dit zo is? Nou, omdat RAW de ruwe data van een foto opslaat waardoor je, bij de nabewerking van je foto, geen kwaliteit van de foto verliest. Oke, werd het misschien toch nog een klein technisch verhaaltje 😉 Conclusie: ben je van de nabewerking – iets wat toch vaak in de zomer nodig is door de verschillende lichtomstandigheden in een foto – en wil je hierbij geen kwaliteit van de foto verliezen? Kies dan altijd voor het schieten van je foto’s in RAW!

2. Fotografeer het liefst aan het begin of einde van de dag

En vermijd dus de middaguren. Waarom? Omdat de zon dan hoog staat en hierdoor het licht heel hard is. Dit zorgt weer voor ongewenste schaduwen waarbij de donkere gedeeltes van een foto onderbelicht worden en de lichtere gedeeltes overbelicht. Niet heel fijn, dus. Aan het begin of het einde van de dag staat de zon lager en is het licht zachter. En wil je het helemaal ‘goed’ doen? Fotografeer dan tijdens golden hour – het uur na zonsopkomst en het uur voor zonsondergang. Dan is het licht het mooist.

3. Sta met je camera altijd in de schaduw

Door het felle licht tijdens de zomermaanden, kan de camera nog steeds genoeg licht vangen wanneer je in de schaduw een foto maakt. En dit is veel beter dan het maken van een foto in de zon. Is er geen mogelijkheid om in de schaduw te staan op het moment dat je van iets een foto wilt maken? Schiet dat je foto met flits. Dit licht de harde schaduwen een beetje op, waardoor de foto meer in evenwicht komt.

4. Maak gebruik van reflectieschermen of schaduwdoeken

Vooral bij portretfotografie is het gebruik van reflectieschermen handig. Hiermee stuur je namelijk het licht en je zorgt ermee dat er geen harde en donkere schaduwen op plekken komen waar je ze niet wilt. Zoals in het gezicht, bijvoorbeeld.

En is er eenzelfde plek waar je graag foto’s maakt, zoals in de tuin, bijvoorbeeld? Dan kan het ook handig zijn om schaduwdoeken te gebruiken. Je kunt dan zelf altijd in de schaduw staan tijdens het fotograferen, maar er bijvoorbeeld ook voor kiezen om het onderwerp van de foto in de schaduw te plaatsen. Zelf heb ik namelijk altijd het liefst zowel de camera als het onderwerp in de schaduw.

5. Ontdek welke toffe effecten je kunt creëren

In de zomer kunnen de verschillende lichtomstandigheden het maken van een foto soms erg lastig maken, maar wat dan weer wel positief is, is dat je met die lichtomstandigheden veel kanten op kunt. Denk bijvoorbeeld aan het creëren van een lensflare, waarbij je tegen de zon in fotografeert en er een prachtig effect op de foto ontstaat. Of het fotograferen van het silhouetten van een persoon, waarbij de zon achter de persoon in kwestie staat waardoor alleen de persoon op de foto zwart is. Maar ook kun je weerspiegelingen vastleggen en spelen met verschillende schaduwen.

Et voilà, dit zijn dan mijn 5 persoonlijke tips om mooie zomerfoto’s te maken. Heb jij ook nog tips voor het maken van mooie zomerfoto’s? Laat ze me dan zeker in de comments weten, want zoals ik al aangaf: fotograferen in de zomermaanden vind ik nog steeds lastig. Maar leuk en uitdagend is het wel! 

Share:

2 Reacties

  1. 4 juni 2019 / 10:07

    Wat een super fijne tips! Je kunt wel zien dat je er veel verstand van hebt 😀 Ik heb helaas al jaren niet meer met mijn camera gefotografeerd, hij is echt aan vervanging toe! Het zal dus weer even wennen zijn om met een camera te werken, haha.

  2. 4 juni 2019 / 18:52

    Fijne tips, dit! Het fotograferen met de camera in de schaduw had ik de afgelopen tijd al ontdekt en dat maakt echt een wereld van verschil!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Read previous post:
websites voor goedkope vliegtickets
Dit zijn mijn favoriete websites voor goedkope vliegtickets

Het komt nog weleens voor dat ik opzoek ben naar vliegtickets. Omdat ik daadwerkelijk van plan ben om een nieuw...

Close