Ik bezocht het Moco Museum Amsterdam en dit is wat ik ervan vond

Ik bezocht het Moco Museum Amsterdam en dit is wat ik ervan vond

Tijdens een buitenlandse stedentrip, bezoek ik altijd minstens één museum. En dat vind ik dan ook altijd heel erg leuk om te doen. Maar toch besteed ik in mijn eigen land maar weinig aandacht aan het bezoeken van musea. Het is zelfs al best een tijd geleden dat ik voor het laatst een museum in Nederland heb bezocht. Ik was dan ook erg blij toen ik een uitnodiging ontving om het Moco Museum Amsterdam te komen bezoeken. Dat was gelijk een goede stok achter de deur om ook in eigen land weer eens naar een museum te gaan.

Moco Museum Amsterdam Moco Museum Amsterdam

Nadat ik de uitnodiging van Moco Museum Amsterdam in mijn mailbox had ontvangen, besloot ik op een zonnige vrijdagmiddag het museum te bezoeken. Ik had even kort een kijkje op de website genomen en kon me ook nog wel wat reclame voor het museum herinneren. Door Amsterdam vindt je namelijk best wat reclameborden over het museum. De kenmerkende kleur voor het Moco Museum Amsterdam is knalroze en aangezien die reclameborden dus ook in die kleur waren, was het mij bijgebleven. Kennelijk toch een goede marketingtruc – het gebruik van zo’n felle kleur. 😉

Maar wat mij ook gelijk opviel, op zowel de website als de eerder tegengekomen reclameborden, waren de groot uitgelichte namen: Banksy en Daniel Arsham. Twee kunstenaars die ik persoonlijk al jaren heel tof vind. Daardoor werd mijn aandacht dus ook gelijk getrokken. Toch ging ik op die zonnige vrijdagmiddag zonder enige verwachting richting het museum en was ik vooral heel erg benieuwd wat mij allemaal te wachten stond.

Moco Museum AmsterdamMoco Museum Amsterdam

Moco Museum Amsterdam

Voordat ik je ga vertellen hoe ik het museum heb ervaren, wil ik je eerst wat achtergrondinformatie over het museum vertellen. Het Moco Museum Amsterdam ligt namelijk naast het Museumplein in een prachtig herenhuis, genaamd: Villa Alsberg. Het zelfstandig museum focust zich op moderne en hedendaagse kunst wat ze voor iedereen toegankelijk willen maken. Ze spreken hierbij niet alleen een brede, maar vooral ook jonge doelgroep aan. En alleen daarom al vind ik dat dit museum zich flink onderscheidt van alle musea waar ik ooit eerder ben geweest.

Zoals ik hierboven al vertelde, hangt in het Moco Museum Amsterdam kunst van onder andere wereldberoemde kunstenaars Banksy en Daniel Arsham. Maar in het veleden waren er ook tentoonstellingen van Andy Warhol en Roy Lichtenstijn. Wellicht zeggen deze namen je iets – maar misschien ook niet. Wat deze kunstenaars sowieso allemaal met elkaar gemeen hebben, is dat ze moderne kunst maken met het oog op de hedendaagse maatschappij. Vaak met boodschap en achterliggende gedachte.

Moco Museum AmsterdamMoco Museum Amsterdam

Banksy

Als je Banksy kent, komt het wereldberoemde ‘Girl With Balloon‘ je waarschijnlijk wel bekend voor. Zo niet, dan zie je hieronder de afbeelding van het kunstwerk dat Banksy gemaakt heeft. Met natuurlijk ook het verhaal erachter. Banksy is een bijzondere kunstenaar, want er is tot op de dag van vandaag nog nauwelijks wat over zijn identiteit bekend. Het enige dat men zeker weet, is dat hij in Bristol in Engeland is geboren. Banksy houdt ook graag zijn identiteit verborgen.

Hetgeen waar Banksy het meest om bekend staat, is zijn street art met het oog op vrijheid en duidelijke boodschap. Hij begon als graffiti artiest, maar omdat de politie hem steeds vaker op de hielen zat, stapte hij later over op het gebruik van sjablonen. Daardoor is het werk sneller af en blijf je makkelijker anoniem. Hij past ook regelmatig bestaande street art aan, om de boodschap ervan te veranderen.

Door heel Europa, maar ook in de Verenigde Staten, kun je street art van Banksy tegenkomen. Zelf heb ik er al een aantal in de wijk Shoreditch in Londen kunnen bewonderen. Persoonlijk ben ik groot fan van deze anonieme kunstenaar en ik vond het dan ook heel tof om meer van zijn werk te kunnen bewonderen in het Moco Museum!

Het Moco Museum Amsterdam is het eerste museum ter wereld waar het werk van Banksy wordt tentoongesteld. Erg bijzonder, dus. De Banksy tentoonstelling is sowieso nog tot en met 30 september 2019 in het museum te zien.

Daniel Arsham

Daniel Arsham kende ik al een langere tijd van naam, maar zijn kunst had ik nog nooit in het echt gezien. De Amerikaanse kunstenaar woont en werkt in New York en het Moco Museum Amsterdam is het eerste museum in Nederland waar zijn kunst wordt tentoongesteld. Het werk dat is tentoongesteld, is een selectie van zijn werk uit de laatste tien jaar van zijn carrière. De Arsham tentoonstelling is sowieso nog tot en met 30 september 2019 in het museum te zien.

Moco Museum AmsterdamMoco Museum Amsterdam

Na een klein uurtje door het museum en de bijbehorende giftshop te hebben gelopen, liep ik weer naar buiten. Met een felroze tasje van het Moco Museum Amsterdam in mijn hand, waarin weer een ander tasje zat. Het is een zwart canvas tasje waar in witte letters: ‘in art we trust‘ staat. Wat ik dus nog even op het laatste moment heb aangeschaft en wat een leuk aandenken aan het museum is. Want leuk, dat was het zeker. Een aantal keren vroeg ik mijzelf af waarom ik nog niet eerder in het Moco Museum Amsterdam was geweest. Want dit is nou écht een museum die mij op alle vlakken interesseert en eigenlijk in zekere zin ook wel inspireert.

Zoals je hebt kunnen lezen ben ik erg enthousiast over het Moco Museum Amsterdam en kan ik het iedereen aanraden om eens naartoe te gaan. Houd jij van het gaan naar musea? En kende het Moco Museum Amsterdam al?

2 Reacties

  1. 22 augustus 2019 / 15:57

    Ik ben hier ook nog steeds niet naar toe geweest. Ik wil dit museum nog wel een keer bezoeken aangezien ik wel een grote fan van Banksy ben.

    • 23 augustus 2019 / 15:52

      Ja, doen! Je hebt nog t/m 30 september voor de expositie van Banksy! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Read previous post:
stedentrip in september
Last minute op stedentrip in september? Dit zijn 5 leuke steden om naar toe te gaan!

Op stedentrip in september en dus tijdens het naseizoen, vind ik persoonlijk het leukst. Dit jaar gaat het voor mij...

Close