Nu ik alweer ruim twee jaar in het mooie Spanje woon, heb ik het land en de lokale bevolking inmiddels goed leren kennen. Waardoor ik Spanje nóg meer als ‘mijn grote liefde’ heb bestempeld. Want oh, wat vind ik Spanje een fijn land om in te wonen. En Spanjaarden ontzettend fijne mensen om elke dag om me heen te hebben. In dit artikel deel ik 7 grappige misvattingen over Spanje en Spanjaarden.
Spanjaarden slapen tijdens de siesta uren
De Spaanse siesta is een wereldwijd begrip. Het is hét middagslaapje wanneer bedrijven en winkels in Spanje hun deuren gesloten hebben tussen ongeveer twee en vijf uur ’s middags. Maar wist je dat 60% van de Spaanse bevolking eigenlijk nooit hun ogen dicht doen tijdens de siesta uren? En 18% maar heel af en toe? Eigenlijk slapen alleen ouderen nog tijdens de siesta uren en de lokale bevolking in kleinere dorpen, die de traditie in stand hebben gehouden.
Spanjaarden eten elke dag buiten de deur
Wat doen Spanjaarden dan tijdens de siesta uren dat ze vrij zijn? Het klopt dat Spanjaarden regelmatig buiten de deur eten omdat het hun hele leven meer buiten plaats vindt. Maar het is overigens wel een misvatting dat Spanjaarden altijd op een terras met familie en vrienden zitten. Ja, buiten de deur eten wordt zeker door de Spanjaard gewaardeerd, maar wordt vooral op specifieke momenten in de week gedaan. Zoals tijdens de siesta uren, wanneer een menu del dia met collega’s wordt genuttigd. Of op zondag, wanneer families samenkomen voor een uitgebreide lunch.
Spanjaarden drinken veel sangria
Sangria is hét Spaanse drankje dat vooral door toeristen wordt gedronken. Ja, door toeristen inderdaad. Want Spanjaarden drinken eigenlijk maar zelden sangria. De alcoholische versnapering wordt in Spanje gezien als het drankje om goedkoop dronken van te worden tijdens het uitgaan. Dus als je in Spanje wilt worden gezien als toerist, is het beste wat je kunt doen een sangria te bestellen op een terras 😉
Spanjaarden werken niet zoveel
Wat ik tot voor kort nog niet wist, maar wat ik leerde uit een artikel van BBC, is dat er in Spanje meer gewerkt wordt dan in andere Europese landen. Spanjaarden werken dus zelfs langer dan Duitsers, die wereldwijd toch wel bekend staan om het vele werken. Het gaat hier vooral om het aantal uur dat er gewerkt wordt – dus niet om de productiviteit. Want daar scoren de Spanjaarden stuk lager op. Wat de zaak heel wat meer verduidelijkt.
In Spanje is het altijd warm
Wie in Spanje woont, wordt niet getroffen door een winterdip. Want in Spanje is het altijd warm en zonnig weer. Toch? Nee, fout. Het klopt inderdaad dat in het grootste gedeelte van het land vaker wel dan niet de zon schijnt. Maar dat het altijd warm is, is echt een misvatting. De avonden en nachten tussen november en, laten we zeggen, maart, zijn toch best wel fris. Of soms zelfs heel koud. Denk bijvoorbeeld aan Madrid, waar ik tot twee keer aan toe in december ben geweest en waar het op dat moment zelfs kouder was dan in Nederland. Of in het noorden, waar het gedurende het hele jaar sowieso een stuk koeler is. De bergen, die zelfs te vinden zijn in het zuiden, zoals Sierra Nevera, waar in de winter sneeuw ligt en geskied kan worden. Zelfs in mijn woonplaats Valencia draag ik tijdens de wintermaanden in de avond een dikkere jas en staat de verwarming binnen aan. Dus dat Spanje altijd warm is, is zeker een misvatting. Dat het op veel plekken bijna altijd mooi weer is doordat de zon vrijwel altijd schijnt, is dan wel weer waar.
Spanje kent geen verschillende seizoenen
In de heel wat jaren dat ik in Nederland woonde en me regelmatig uitte over mijn droom om in Spanje te wonen, hoorde ik van verschillende kanten dat ze de verschillende seizoenen in Nederland zo fijn vinden. Dat ze dat, bij een eventuele emigratie naar een land zoals Spanje, toch best wel zouden gaan missen. En heel wat jaren geleden dacht ik zelf ook dat Spanje geen verschillende seizoenen kende. Dat het er altijd gewoon een soort van zomer en medium-zomer zou zijn. Niet dat ik dat erg zou hebben gevonden, want i love summer, maar oh, wat had ik dat toch mis. Want dat Spanje geen verschillende seizoenen kent is, weet ik nu, toch echt een misvatting. De verschillende seizoenen in Spanje zijn zeker een stuk minder intens dan in Nederland, maar dat ze er zijn, is één ding wat zeker is.
Gedurende een aantal weken in oktober en november zie je de bladeren van de bomen verkleuren. Waarna ze, net zoals in Nederland, van hun takken af dwarrelen. En ook tijdens de herfst kent Spanje heel wat regendagen, maar vaak maar één of twee keer – een paar dagen achter elkaar. In plaats van, zoals we de herfst in Nederland kennen, gedurende al deze maanden bijna elke dag regen. Ook de veranderende temperatuur in Spanje is tijdens de verschillende seizoenen voelbaar en zijn Spanjaarden bekend met een zomer- en wintergardarobe.
Dit waren de 7, voor mij toch best wel grappige, misvatting over Spanje en Spanjaarden. Welke dingen wist je al of ben je juist door dit artikel te weten gekomen?
Anna says
Ontzettend leuk om te lezen! Nu durf ik nooit meer een sangria te bestellen in Spanje, haha. Dat Spanje verschillende seizoenen heeft verbaast mij niet, zo tropisch is het nou ook weer niet :p. Afgelopen oktober was ik in Portugal en daar was de herfst ook in aantocht, alleen heb je daar gewoon een iets langere nazomer – heerlijk! P,S. Je nieuwe lay out ziet er supermooi uit!
Fleur Sophia says
Ah zo lief, het compliment over mijn nieuwe layout. Dankjewel! X