Een tijd geleden werd ik door Visit Brabant uitgenodigd om een verrassingsweekend naar Brabant. En aangezien ik nog niet op veel plekken in Brabant was geweest, leek mij dit leuk om te doen. Ik mocht iemand meenemen en besloot vriendin en medeblogger Dionne mee te vragen. Zaterdag 12 mei was het zover en vertrokken we met de auto richting Brabant. Kijk en lees je mee wat we allemaal in 24 uur in Brabant hebben beleefd?
Dag 1
Aankomst bij Parkhotel Auberge Vincent in Nuenen
Na een autorit van iets langer dan een uur – wat mij overigens nog mee viel! – kwamen Dionne en ik aan bij Parkhotel Auberge Vincent. Een kleinschalig en gezellig hotel, middenin het centrum van Nuenen. Op het moment dat wij met onze weekendtassen aan kwamen lopen, zat het terras van het hotel vol met mensen die genoten van het weer. Het was die dag namelijk een heerlijk warme lentedag.
Bezoek aan de Collse watermolen
Om 12.00 stond onze gids, Hans Keizer, op ons te wachten. Hans woont zelf al jaren in Nuenen en leidt regelmatig mensen rond in deze omgeving. Zo ook ons, voor deze 24 uur in Brabant. We hadden nog geen idee wat de planning voor het weekend zou zijn, dus alles was nog één grote verrassing. We liepen mee naar zijn auto en kregen tijdens de rit naar de eerste bestemming informatie over de insteek van de 24 uur in Brabant. Het weekend was namelijk zo gepland, om meer over de wereldberoemde schilder Vincent van Gogh te weten te komen. Ook kletsten we wat om elkaar beter te leren kennen. We zaten vanaf dit moment namelijk toch nog best een flinke tijd met elkaar opgescheept ;-). Maar gelukkig was het vanaf het eerste moment al reuze gezellig om Hans als gids te hebben.
Eenmaal aangekomen bij de Collse watermolen, werden we hartelijk ontvangen door een erg behulpzame werknemer. Dionne en ik stelden ons voor en nadat hij hoorde dat ik over Brabant zou gaan schrijven op mijn blog, was hij meteen bereid om ons rond te leiden en te voorzien van alle nodige informatie. Wat mij trouwens ook gelijk opviel, was de prachtige omgeving waarin de watermolen zich bevond. En Vincent van Gogh vond dat blijkbaar ook, want de Collse watermolen is één van de molens die hij heeft geschilderd.
Naar museum Vincentre
Het eerste stukje informatie over Vincent van Gogh, hadden wij bij de Collse watermolen gekregen en nu was het tijd voor het ‘echte werk’. We gingen namelijk naar het museum Vincentre, waar je bijna alles over – het leven van – Vincent van Gogh te weten kunt komen. Op deze plekken kun je verhalen over van Gogh en oude brieven van hem lezen. En er zijn zelfs tekeningen die je kunt bekijken. Uit de tijd toen hij nog in Nuenen woonde.
Wandeling door Nuenen
Niet in alleen het museum Vincentre kun je meer te weten komen over van Gogh zijn tijd in Nuenen, ook op andere plekken in Nuenen heeft hij zijn spoor achtergelaten. Denk bijvoorbeeld aan het kleine en ronde kerkje dat in het centrum van Nuenen staat. De vader van Vincent was in die kerk dominee en omdat zijn moeder een tijd aan bed gekluisterd was, schilderde Vincent daarom het kerkje voor zijn moeder. Naast dit kerkje, kun je in Nuenen ook nog het ouderlijk huis van Vincent zien. Wat er overigens niet verkeerd uit ziet 😉
Rondleiding door Salon Nune Ville
Salon Nune Ville is het ouderlijk huis waar Margot Bergman, het buurmeisje en later ook verloofde van Vincent, woonde. Het huis wordt momenteel nog gewoon bewoond, maar wordt op sommige dagen opengesteld voor bezoekers die een rondleiding willen krijgen en meer over deze geschiedenis te weten willen komen. Dionne en ik gingen er aan het einde van de middag heen en kregen met nog een paar andere bezoekers een rondleiding door de vrouw die momenteel in het huis woont. Ze wist ons ontzettend veel over de geschiedenis van Vincent en Margot te vertellen. Ik vond het vooral heel bijzonder om de combinatie van een gewoon woonhuis en museum te zien. De bewoners hebben bepaalde gedeeltes van het huis speciaal ingericht om de geschiedenis aan bezoekers te kunnen laten zien. Daarnaast kon ze hier ook vol passie over vertellen en dat vond ik erg leuk.
Dineren bij De Watermolen van Opwetten
Na een drukke en lange dag, waarin we veel informatie habben gekregen over het leven van Van Gogh, was het tijd om even op onze hotelkamer uit te rusten. Maar lang deden we dat niet, want we hadden zin om te borrelen op het terras van het hotel. Het terras zat overigens nog steeds vol door het lekkere weer. We bestelden een drankje en borrelhapje en kletsten wat bij over de dag. Daarna werden we weer voor het avondprogramma opgehaald door Hans. Het was tijd om te dineren in het tofste restaurant van Nuenen: de Watermolen van Opwetten.
Als je in de buurt bent en zin hebt om leuk uiteten te gaan, kan ik je zeker aanraden om naar deze plek te gaan. Rondom een oliemolen en graan- en houtzaagmolen die nog in stand zijn, is een restaurant, feestzaal, tuin en terras gebouwd. Een prachtige en veelzijdige plek om lekker te kunnen genieten. Het was nog tot laat in de avond lekker weer, waardoor we de mogelijkheid hadden om in de grote tuin en op het terras te kunnen eten. Wij waren niet de enigen die dat idee hadden, dus het terras zat gezellig vol, wat gelijk een gezellige sfeer met zich mee bracht.
Het Van Gogh-Roosegaarde fietspad bewonderen
Pas toen het donker werd buiten, verlieten we het restaurant. Omdat er nog één activiteit op de planning stond, namelijk het bewonderen van het Van Gogh-Roosegaarde fietspad. Het wat? Hoor ik je nu denken. Ja, die gedachte had ik ook toen ik hoorde dat we daar nog zo laat naartoe zouden gaan. Maar Hans legde al snel uit dat er in Eindhoven een uniek fietspad is, die in het donker verlicht wordt door duizenden fonkelende steentjes. Ontworpen door designer en kunstenaar Daan Roosegaarde en gebaseerd op het werk The Starry Night van Van Gogh. Ook vertelde Hans dat er ontzettend veel toeristen, maar ook fotografen, op af komen. Dat moesten wij dus ook zien! We hebben er uiteindelijk even met z’n drietjes overheen gelopen en ik vond het ontzettend bijzonder om gezien te hebben. Ben je een keer ’s avonds in de buurt? Ga er dan zeker ook een keertje heen!
Dag 2:
Dag 2 begon iets minder leuk, want de griep had het geniale idee om even mijn lichaam binnen te treden en mij dus flink ziek te laten voelen. Maar toch wilde ik nog wel het programma afmaken van deze 24 uur in Brabant, dus stapten Dionne en ik de auto in richting Den Bosch. Er stond een rondleiding in het Noord Brabants museum op de planning.
Na ongeveer zo’n half uur te hebben gereden, kwamen we aan bij het museum, dat middenin het mooie en historische centrum van Den Bosch ligt. Binnen werden we opgewacht voor onze rondleiding door het museum. Het eerste gedeelte van de rondleiding liepen we langs het werk van de bekende kunstenaars Jan Sluijters, Jeroen Bosch en Vincent van Gogh. Grote, indrukwekkende schilderijen staarden ons aan en lieten ons meer te weten komen over het leven van deze kunstenaars.
Ook bezochten we nog de tentoonstelling: A Chinese Journey, die nog tot 8 juli te zien is in het Noord Brabants Museum. En stiekem vond ik deze tentoonstelling ook meteen het hoogtepunt van wat we die dag hadden gezien in het museum. Omdat het onderwerp mij enorm aanspreekt en interesseert. Kunstverzamelaar Uli Sigg brengt met deze tentoonstelling spiritualiteit, ambacht en politiek maatschappelijke problemen van het hedendaagse China in kaart. Een aangezien ik zelf op de middelbare school het vak Chinese taal en cultuur had en dus ook al wel wat af weet van dit land, vond ik het ontzettend tof, maar ergens ook wel heftig, om deze tentoonstelling te zien. Ja, ik zou zeggen: alleen voor deze tentoonstelling kan ik je al aanraden om naar het Noord Brabants Museum te gaan.
Ondanks dat ik mij de tweede dag best wel ziek voelde, was ik toch blij naar het Noord Brabants museum te zijn geweest. Ik bezoek normaal namelijk alleen musea wanneer ik in het buitenland bent. Zonde eigenlijk, want ook in ons kikkerlandje is genoeg te zien. Dus besloot ik begin dit jaar meer musea te willen bezoeken in Nederland. En dat gaat tot nu toe dus best goed.
Na 24 uur in Brabant te zijn geweest, kwamen Dionne en ik na de autorit weer terug en thuis in Amersfoort. Zoals je hierboven allemaal kon lezen, was het een vol programma waarin we veel informatie over Nuenen en Den Bosch hebben gekregen. De persreis in eigen land, namelijk Brabant, was goed geslaagd. En Brabant, ik kom heel snel weer terug om meer van je te mogen ontdekken!
BewarenBewaren
Larissa says
Wat onwijs leuk dit! Ik vind het ontdekken van nieuwe plekken in eigen land steeds leuker worden. Toffe locaties, dit!