Thursday Talk – ik ging op taalcursus in het buitenland

taalcursus in het buitenland

5 jaar geleden deed ik examen en besloot ik daarna niet meteen te gaan studeren, maar eerst op taalcursus in het buitenland te gaan. Ik pakte mijn koffers, om voor dik een half jaar Nederland achter mij te laten. Benieuwd waar ik heen ben geweest en mijn ervaring met een taalcursus in het buitenland? Lees dat gauw verder!

Hoe het allemaal begon

Toen ik nog maar net in 4 HAVO zat, leerde ik een meisje via Hyves – good old memories! 😀 – kennen. Zij was op taalcursus in het buitenland, met de organisatie EF, geweest en haar foto’s zagen er fantastisch uit. Vol plezier en avontuur. Dat moest en wilde ik ook. Ooit. Maar eerst nog maar eens die 4 en 5 HAVO doorkomen.

Toch kon ik die taalcursus in het buitenland niet vergeten. Ik begon reisverslagen op te zoeken van mensen die ooit al op zo’n taalcursus in het buitenland met EF waren geweest. En daar genoot ik enorm van. Sommigen gingen op taalcursus in Engeland, anderen weer in Amerika of een ander land. En allemaal hadden ze de tijd van hun leven. Hierna besloot ik de website van EF eens te bezoeken, de verschillende mogelijkheden te bekijken en wat brochures aan te vragen. En vanaf toen ging het snel.

Toen ik eenmaal alle brochures binnen had, begon ik te dromen over welke plekken mij het tofst leken om naar toe te gaan. Ik wist allang dat ik Engels, mijn slechtste vak, en Spaans, het vak dat ik zo leuk vind, wilde leren. Ik moest alleen nog kijken naar de landen en steden waar ik die talen zou willen doen. De goedkeuring van mijn ouders, daar dacht ik toen nog niet aan.

Tijdens het bladeren in de brochures, viel mijn oog direct op een foto met een school, een zwembad en een helder blauwe zee. Dit was de bestemming Miami Beach in Amerika, waar je Engels kunt leren. Toevallig ook de bestemming waar het meisje, die ik had leren kennen via Hyves, ook was geweest. Met al haar foto’s en reisverslagen in mijn achterhoofd, wist ik vrijwel direct dat dit de bestemming moest worden waar ik na mijn middelbare school engels ging leren. En nu ik dan toch ‘zo ver weg’ zou gaan, kon een Spaanse taalcursus buiten Europa er ook nog wel bij. Ik liet mijn keus vallen op het exotische land Costa Rica.

En toen kwam het gesprek met mijn ouders. Na lang wikken en wegen, mocht ik na mijn middelbare school op taalcursus in het buitenland. Maar dan wel gewoon in Europa. Engeland en Spanje, ofzo, zeiden ze nog. Tsja, dat was nou precies niet wat ik wilde. Ik zou weggaan, wanneer het winter werd in Nederland, dus waarom zou ik dan niet kiezen voor twee zonnige bestemmingen? Al snel volgende een voorlichtingsdag van EF in Utrecht. En daar gingen mijn ouders en ik heen. Zij met de gedachten dat ik naar Engeland en Spanje zou gaan, ik met de stille hoop om ze van Amerika en Costa Rica te overtuigen. En dat laatste lukte. Met behulp van twee oudleerlingen die zelf ook in Miami Beach en Costa Rica waren geweest. Zij waren zó enthousiast over hun tijd daar, dat ze mijn ouders hebben overtuigd. Ik mocht naar Miami beach en Costa Rica, alles werd geboekt, en een jaar later, nadat ik mijn HAVO examen had gehaald, was het tijd om te vertrekken.

Engels leren in Miami Beach

Op 11 september 2011 kwam ik aan in Miami Beach. Op de campus van de school, om precies te zijn. Ik kreeg de sleutel van mijn kamer en kwam bij 3 andere internationale studenten terecht. Dit waren 3 meisjes uit Zwitserland, waarvan twee – die derde ging vrij snel weg nadat ik was aangekomen – goede vriendinnen werden. In de weken en maanden die volgde genoot ik enorm van mijn tijd in Miami Beach, leerde ik veel mensen kennen en leerde ik zo ook nog eens Engels. Het gebouw waar alle studenten in sliepen was tegelijkertijd ook de school. Op de onderste verdieping van het EF gebouw was de lobby met verschillende banken en pooltafels. Ook was er een grote Amerikaanse kantine waar wij elke ochtend en avond ons eten konden opscheppen. Op alle verdiepingen daarboven waren de kamers en klaslokalen.

Door de mensen, de stad, het weer, het strand en het zwembad bij school, is mijn tijd onvergetelijk geworden in Miami. Ik kan je niet al mijn avonturen vertellen, want dan wordt dit artikel veel te lang, maar wat ik je wel kan vertellen is dat ik tranen met tuiten heb gehuild toen ik na meer dan drie maanden de campus moest verlaten. In het bijzijn van alle mensen die daar nog bleven, of just tegelijkertijd met mij naar huis gingen. Aan de ene kant vond ik het vreselijk, aan de andere kant mooi. Mooi dat ik dit heb mogen meemaken.

Spaans leren in Costa Rica

Na Miami was ik met Kerst en oud en nieuw thuis en toen die feestdagen voorbij waren, vloog ik op 1 januari naar Costa Rica, het land waar ik het meest benieuwd naar was. Ik had mij er geen voorstelling bij en liet het allemaal maar gewoon over mij heen komen. Hoewel ik in Miami Beach op een campus woonde, woonde ik in Costa Rica bij een gastgezin. De meest lieve mensen die ik ooit heb gezien. Ik werd, samen met nog meer studenten, elke ochtend vroeg door de schoolbus van EF opgehaald en daar voor had mijn gastmoeder al een heel ontbijt voor mij klaargemaakt. Pancakes, rijst met bonen, verschillende soorten fruit, versgeperste sapjes. Je kunt het zo gek nog niet bedenken of ze maakte het. En na het eten van al dit lekkers ging ik met de bus naar school.

De EF school in Costa Rica was echt een stuk kleiner dan die in Miami, maar daar door ook heel knus en gezellig. Iedereen kende elkaar en de docenten. En ook op deze bestemming was weer een zwembad en strand aanwezig. Het zwembad zat bij school en het strand was vanaf school 5 minuten lopen. En op dat strand heb ik heerlijke middagen en avonden beleefd. In Miami Beach waren er luxe clubs waar je met hakken en een jurkje aan heen ging, in Costa Rica liep je 24/7, dus ook als je uitging, op slippertjes. Hoe een gemiddelde dag in Costa Rica er voor mij uitzag? Ik ging naar school, surfde ’s middags op het strand, dronk cocktails tijdens happy hour bij een strandtent, at en douchte mij bij het gastgezin en ging vaak ook ’s avonds nog uit met alle internationale studenten.

En toen, toen zaten mijn maanden in het buitenland er op en moest ik terug naar Nederland. Ik was een tiener die na haar middelbare school in haar eentje naar het buitenland ging. Om met andere internationale studenten allemaal dezelfde taal te leren en een onvergetelijke tijd te hebben. En die onvergetelijke tijd, die heb ik zeker gehad. Ik mis Miami en Costa Rica nog iedere dag.

€ – Dit artikel is in samenwerking met EF

Share:

11 Reacties

 1. 8 december 2016 / 17:53

  Ik zat van de week nog te kijken voor een taalcursus bij EF. Engels is geen moeite, dat is geen geheim, maar ik zat ook te kijken voor Italiaans in Rome! Klinkt toch wel super goed, alleen nog even hard werken voor die kosten hihi

 2. 8 december 2016 / 18:40

  Zó onwijs gaaf. Het is dus echt één van mijn grootste dromen om een EF taalcursus in Amerika te doen. New York wil ik héél graag bezoeken, maar Miami Beach lijkt me ook onwijs tof. Ik had me er al helemaal in verdiept en mezelf al overenthousiast gemaakt door alle geweldige verhalen. Maar helaas is het voor mij toch echt véél te duur. Zo jammer..

 3. 8 december 2016 / 23:58

  Heel herkenbaar! Ik ben naar EF Nice geweest, ook echt een aanrader!

 4. 9 december 2016 / 10:04

  Super leuk zeg! Ik zou dit eigenlijk ook wel eens willen doen, maar ben er toch te schijterig voor. Ik zou het superleuk vinden als je meer wilt vertellen over je avonturen in Miami! Malou x

 5. 9 december 2016 / 10:20

  Echt ontzettend leuk dat je dat hebt gedaan! Toen ik een tussenjaar had, tussen mijn MBO en HBO opleiding (ik was toen 18/19) wilde ik dat ook gaan doen. Ik heb het toen uiteindelijk niet gedaan omdat ik niet alleen durfde. Maar achteraf vind ik dat toch best wel jammer!

 6. 10 december 2016 / 12:24

  Leuk om je verhaal te lezen! Ik heb er ook altijd aan gedacht, maar helaas (nog) nooit gedaan.

 7. 10 december 2016 / 19:28

  Dat lijkt me zo gaaf om te doen! Het klinkt ook echt perfect zo, school en daarna surfen en cocktails drinken 😉 leuk om je ervaringen te lezen!

 8. 13 december 2016 / 20:26

  Oh mijn god haha ik zou zo weer het vliegtuig instappen om voor langere tijd weg te gaan! Ik wil weer weg nu ik dit zo lees haha!

 9. 7 januari 2020 / 13:27

  Jij hebt wel heel exotische locaties uitgezocht voor het leren van wereldtalen. Dat is heerlijk wanneer dat kan. Afstand hoeft zowel voor Engels als Spaans geen obstakel te zijn. Alleen is het Spaans in Zuid-Amerika wel makkelijker te verstaan dan in Spanje. Hoe het ook zij: onderdompeling in het land waar de taal gesproken wordt, is altijd de beste en snelste methode om een taal te leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Read previous post:
7 opmerkelijke dingen tijdens mijn verblijf in Rome

Voor het eerst kwam ik in Rome. De stad waar ik al zo lang benieuwd naar was. Ik verbleef er...

Close