Sinds ik mij kan heugen, ben ik gepassisoneerd over voeding. Ik doe er veel onderzoek naar en ben mijn eigen proefkonijn. Met als doel om zo gezond en energiek mogelijk door het leven te gaan. In dit artikel vertel ik over wat ik in een week eet om me goed te voelen.
Voordat ik vertel over hetgeen wat ik standaard in mijn week eet, wil ik een disclaimer geven. Ik ben geen voedingsdeskundige en wat voor mij werkt hoeft niet persé voor een ander te werken. Elk lichaam is anders en daardoor heeft ook elk lichaam wat anders nodig. Door afgelopen jaren ben ik er achter gekomen waar ik goed en minder goed tegen kan.
95% veganist
Toen ik begin vorig jaar deelnam aan een retreat, at ik voor het eerst een hele week veganistisch. Achteraf merkte ik lichamelijk zo’n verschil dat ik het nog een maand wilde doorzetten. Ik was verbaasd over hoe makkelijk het me afging. Ik at al jaren geen vlees maar had nooit verwacht ooit veganist te worden. Ik hield overigens teveel van mijn stukje zalm of blokje kaas. Dat was dan ook altijd het verhaal dat ik mezelf oplegde: dat ik nooit zonder kaas of vis kon omdat ik dat simpelweg te lekken vond en niet wilde laten staan. Toch heeft die retreat week ervoor gezorgd voor een verandering. Alsof er iets in mezelf klikte waardoor ik het alles behalve lastig vond om alle dierlijke producten te laten staan.
Bijna een jaar lang heb ik volledig veganistisch gegeten. Totdat ik ging reizen en in Mexico aankwam. Vegetarisch eten was gelukkig overal wel te vinden maar volledig veganistisch was onmogelijk. Er zat altijd wel iets van kaas in of op het gerecht dat ik bestelde. De mexicaanse keuken bestaat nou eenmaal uit veel kaas. Dus accepteerde ik dat voor de twee maanden dat ik daar was.
Toen ik thuis kwam, merkte ik dat het oke is om niet te streng voor mezelf te zijn. Ik doe mijn best om een zo’n milieuvriendelijk leven te lijden, maar het moet nog wel een leuk leven blijven. Dus momenteel is mijn regel het volgende: thuis eet ik 100% veganistisch maar mocht die optie er buitenshuis niet zijn, neem ik het eten van bijvoorbeeld kaas voor lief. En daar geniet ik vervolgens dan ook van.
Glutenvrij
Heel wat jaar geleden kwam ik erachter dat ik gevoelig ben voor gluten. Standaard liep ik met een opgezette en pijnlijke buik rond. Daardoor vermijd ik het eten van gluten grotendeels. Toch moet ik eerlijk toegeven dat ik ook hierin niet al te streng ben. Ik weet dat het beter is voor mijn lichaam om gluten helemaal uit mijn leven te schrappen omdat ik merk hoe mijn lichaam er op reageert, maar soms is het gewoon niet mogelijk.
Mijn ontbijt
Mijn ontbijt varieerd en dit heeft te maken met het seizoen. In de zomer eet ik een koud ontbijt en in de winter een warm ontbijt. Mijn zomerontbijt bestaat meestal uit een smoothiebowl van banaan, rood fruit en spinazie. Daaroverheen strooi ik glutenvrij havermout, chiazaad en nog wat noten en pitten. Ook vind ik een lepel pindakaas lekker in mijn smoothiebowl. Mijn winterontbijt is vaak warme pap. In een klein pannetje verwarm ik amandelmelk met havermout, banaan en kaneel en wanneer dat klaar is strooi ik daar hetzelfde over als bij mijn zomerontbijt.
Mijn lunch
Mijn lunch is eigenlijk hetgeen dat elke dag wel veranderd maar meestal eet ik een paar glutenvrije en geroosterde boterhammen met eigenaakte hummus of avocado. Daaroverheen vaak nog wat plakjes komkommer en alfalfa. In de winter vind ik het ook lekker om een grote pan groentesoep te maken en dat gedurende de week als lunch te eten.
Mijn avondeten
Ik kook elke avond voor mezelf omdat ik het een rustigevende bezigheid vind. Toch vind ik het altijd moeilijk om een nieuw en gezond gerecht te bedenken. Houd jij ook van koken maar heb je ook niet altijd inspiratie? Dan kun je een abonnement op een maaltijdbox overwegen. Online kun je kijken wat het beste maaltijd abonnement voor jou is.
Tegenwoordig ben ik helemaal fan van buddha bowls en dat maak ik dan ook bijna elke avond. Wat is een buddha bowl? Het is een vegatarische (en in mijn geval veganistische) maaltijd, bestaande uit granen zoals rijst of quinoa, verse of geroosterde groenten en meer plantaardige eiwitten zoals kikkererwten of tofu. Mijn bowl ziet er vaak zo uit: quinoa of rijst, spinazie of salade, verschillende groosterde groenten zoals worstel, paprika en zoete aardappel. Kikkererwten en linzen zitten ook vrijwel standaard in mijn buddha bowl. En last but not least een vleesvervanger zoals vegaballetjes, falafel of tempeh. Het sausje varieert van gewoon wat olijfolie met peper en zout of een eigengemaakte dressing van tahini met olijfolie en citroensap.
Wekelijkse producten
En zijn een aantal producten die ik standaard op wekelijkse basis koop. Dit zijn die producten: minimaal vijf verschillende soorten groenten met vrijwel altijd spinazie, wortel, paprika, tomaat en courgette. Verder houd ik ook erg van broccoli, zoete aardappel, pompoen, aubergine en champignons dus die groenten koop ik ook regelmatig.
De keuze voor fruit is eigenlijk altijd hetzelfde. Er wordt standaard een tros bananen ingekocht met rood fruit. Diepvries fruit voor in mijn smoothies en verse blauwe bessen.
Verder koop ik ook elke week twee pakken melk. Meestal één pak amandelmelk en één pak rijst/kokos melk. Noten, quinoa, glutenvrije pasta, kikkererwten en linzen zitten ook standaard in mijn winkelmandje. En ook deze producten gaan altijd mee naar huis: avocado, glutenvrij brood en havermout, pure (80%) en een vleesvervanger. Soms koop ik ook nog een veganistische tortilla en kant en klare hummus – als ik een keer geen zin heb om de hummus zelf te maken. Oh en niet te vergeten: thee. Wist je trouwens dat je hier ook een abonnement voor kunt afsluiten? Zo ontvang je eens in de zoveel tijd een nieuwe voorraad van jouw favoriete thee. Online kun je kijken wat het beste thee abonnement voor jou is.
Supplementen
Er zijn ook een aantal supplementen die ik elke dag neem. Omdat ook dit ervoor zorgt dat ik me gezond en energiek voel, deel ik welke supplementen dat zijn: B12, biotine, magnesium, ijzer, kurkuma met zwarte peper, vitamine C, probiotic en cranberry. Wat ik nog wel even wil meegeven bij het kopen en innemen van supplement is om goed van te voren je research te doen. Ook kun je eerst een bloedtest doen om te checken of er bepaalde vitamines zijn waar je een tekort aan hebt. Natuurlijk is een gezond en gevarieerd eetpatroon het beste maar soms neemt het lichaam de vitamines niet goed op en ontstaat er een tekort. Het kan nooit kwaad om dit te controleren.
Dit eet ik in een week om me gezond en energiek te voelen. Wat zijn producten die jij standaard koopt en eet?
€
Geef een reactie