Afgelopen januari ging ik met Nick en schoonfamilie op mijn zoveelste wintersport. Vanaf dat ik klein ben trotseer ik namelijk al jaarlijks de Oostenrijkse bergen en ik had zin om weer naar hetzelfde dorpje te gaan als waar ik al mijn hele leven kom. Maar een wintersportvakantie is wel even andere koek dan een zomervakantie. Helemaal als je voor het eerst gaat. Wat mij weer op het idee bracht om een artikel te schrijven met tips voor je eerste keer wintersport. Dus ben jij iemand die voor het eerst op wintersport gaat? Dan kan ik je het lezen van dit artikel van harte aanbevelen 🙂
1. Zoek voordat je je wintersport boekt uit wat alles ongeveer in totaal gaat kosten
Wanneer je op wintersport gaat, moet je met veel dingen en verschillende kosten rekening houden. Is het voordeliger om met het vliegtuig of auto op wintersport te gaan? En waar moet je dan mee rekening houden? Als je met de auto gaat moet je bijvoorbeeld voor veel landen een special vignet hebben, die je op het raam van je auto plakt. Maar ook zijn er in veel landen winterbanden en sneeuwkettingen verplicht. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de verplichte spullen die in je auto aanwezig moeten zijn, voor de extra veiligheid. Maar dit alles verschilt per land en dus ook in kosten. Goed om mee rekening te houden. En als je niet voor verrassingen op bestemming wil komen te staan is het ook handig om van te voren te weten wat een skipas en het huren van ski’s of snowboard kost. Naast het boeken van je accommodatie komen er bij een wintersport gewoon nog zoveel extra kosten bij kijken, dat het fijn is om van te voren uit te zoeken wat alles ongeveer in totaal gaat kosten.
2. Neem alvast één of meerdere lessen in Nederland
Wil je tijdens je eerst keer wintersport niet constant vallen, sneeuwhappen en uiteindelijk gefrustreerd in een hoekje eindigen? Neem dan alvast één of meerdere lessen in Nederland. Heb je je wintersport heel last minute geboekt en nog maar weinig tijd totdat je op wintersport gaat? Veel skihallen en borstelbanen bieden een spoedcursus aan waarin je in een relatief koste tijd veel kunt leren. En geloof me: wanneer je dan eindelijk op je ski’s of snowboard in de sneeuw staat, zal je blij zijn dat je die lessen in Nederland hebt gehad.
3. Koop niet meteen al je spullen
Voor je eerste keer wintersport kan ik het je echt afraden om alle spullen meteen te kopen. Of je moet net de loterij hebben gewonnen – dan kan je het natuurlijk doen. Maar er zijn veel dingen die je moet meenemen als je op wintersport gaat, dus als je dat allemaal in één keer moet kopen, is dat best een dure grap. Denk aan spullen zoals ski’s, snowboard, helm, goede handschoenen, wintersportjas, skibroek, skisokken, thermokleding etc. Er gaan tegenwoordig genoeg mensen op wintersport, dus vraag eens rond in je omgeving of je het een en ander kunt lenen. Daarnaast weet je ook nog niet hoe het wintersporten je zal gaan bevallen en of je een volgende keer weer zult gaan. Als je dan niet de behoefte voelt om vaker op wintersport te gaan, zou het zonde zijn als je net een hele nieuwe garderobe aan wintersportkleding hebt gekocht.
4. Voeg een extra wintersportdekking toe op je reisverzekering
Wat veel mensen niet weten – en ik tot voor kort ook niet – is dat het hebben van een – doorlopende – reisverzekering en zorgverzekering vaak niet genoeg is voor als er wat gebeurt op wintersport. Het is dan ook erg slim om een extra wintersportdekking aan je reisverzekering toe te voegen. Je kunt een extra wintersportdekking gemakkelijk aan zetten en bent dan voor veel meer dingen verzekerd. En wanneer je dan weer terug komt van wintersport, zet je de extra wintersportdekking weer uit. Maar wist je dat je bij een doorlopende reisverzekering van HEMA altijd een gratis onderwater- en wintersportdekking hebt? Wellicht handig om te overwegen als je toch nog een doorlopende reisverzekering wilt gaan afsluiten ergens.
5. Houd het weer goed in de gaten
Als er een moment is waarop ik non stop de weer app check, dan is het wel op wintersport. Te beginnen bij de lange auto rit – mits je natuurlijk met de auto gaat. Je zit namelijk best wat uren in je auto en voor je eigen veiligheid is het slim om dan het weer in de gaten te houden. Ook ben je tijdens je wintersport de hele dag buiten – in vaak best koude temperaturen. En ook dan is het fijn om te weten wat het weer doet. Zodat je ’s ochtends kunt beslissen welke kleding je aan doet voordat je de deur uit stapt richting de piste. Wanneer er bijvoorbeeld een ijskoude dag, met veel sneeuwval en mist wordt voorspelt, is het handig om je daar op te kleden. Denk aan het dragen van thermokleding onder je skikleding. En het thuislaten van je zonnebril, als je toch alleen maar baat zult hebben bij je skibril. Daarnaast bepaalt het weer vaak ook wel wat voor een pistes je gaat betreden. Vooral als het je eerste keer wintersport is. Met mooi weer kun je een beetje de uitdaging opzoeken, met slecht weer is dat echt af te raden.
➸ Eerder schreef ik al eens een artikel met de 5 redenen waarom ik zo van wintersport hou. Want echt: ik vind het een wintersportvakantie een heerlijke vakantie. Dus als je nog dat ene zetje in je rug nodig hebt om ook een wintersportvakantie te boeken, zou ik zeggen: lees dat artikel ook even! 😉
6. Bestudeer de plattegrond van het skigebied
En neem die als het even kan ook mee in je zak. Om te kunnen zien waar alle pistes – voor beginners – zijn en waar die pistes ook op uit komen. Maar ook om simpelweg niet verdwaald te raken. Ondanks het feit dat wij het skigebied, waar we elk jaar heen gaan, goed kennen, zitten we alsnog vaak bij het ontbijt met de plattegrond voor ons snufferd. Om te bepalen welke route we gaan skiën die dag.
7. Berg je skipas goed op
Je koopt een skipas voor het skigebied van je wintersportbestemming, maar doordat dat vaak maar een klein kaartje is, kan die al snel kwijtraken. En dat is zonde, want uit ervaring weet ik dat een skipas vaak erg prijzig is. Hem kwijtraken en een nieuwe moeten kopen is dus niet iets wat je wilt. Mijn tip is om je skipas in de zak van je wintersportjas te stoppen en hem daar de rest van de wintersport niet meer uit te halen. En stop de skipas dan ook het liefst in een zak waar je geen andere spullen in opbergt en per ongeluk uit kan vallen.
8. Je moet meer drinken dat je thuis gewend bent
En dan heb ik het niet over de alcoholische versnaperingen tijdens de après-ski 😉 Nee, je moet er juist voor zorgen dat je genoeg vocht binnen krijgt door bijvoorbeeld water en/of thee te drinken. Door de koude en droge lucht, droog je namelijk sneller uit. En daarnaast sport je ook nog eens de hele dag en door het zweten verlies je nog meer vocht. Dus mensen: drink tijdens je wintersport meer dan je thuis gewend bent!
9. Smeer je gezicht elke dag in met zonnebrand – ook als het sneeuwt
Tijdens je wintersportvakantie bevind je jezelf op een grote hoogte en dat zorgt ervoor dat UV-straling ook veel effect heeft als de zon nergens te zien is. En doordat de sneeuw de UV-straling weerkaats, heb je meer kans om te verbranden. Maar wanneer je snel kunt verbranden, kan je ook snel bruin worden. Dus smeer ik op wintersport mijn gezicht en lippen goed in met zonnebrand, zodat ik niet rood maar bruin word. En ohja, nog een laatste tip: let op dat je geen zonnebrand op waterbasis koopt, want die kunnen bij extreem lage temperaturen bevriezen. En op een bevroren kop zit je niet te wachten, denk ik. Al zou ik stiekem best graag willen weten hoe dat eruit ziet, haha!
10. Wintersport blijft een vakantie die dus ook moet blijven aanvoelen als vakantie
Wat ik hiermee bedoel? Dat je gewoon lekker je eigen tempo moet aannemen en per dag moet bekijken hoe het skiën of snowboarden gaat. En of je het conditioneel een hele dag volhoudt. Of het überhaupt wel leuk vindt om de hele dag buiten op de piste te staan. Wintersport blijft een vakantie die dus ook moet blijven aanvoelen als vakantie. Ik zie vaak genoeg mensen zuchten en steunen op de pistes. Achter andere mensen aan die een stuk fanatieker en sneller zijn. Geef daarin je grens aan. Ook als je het fijn vindt om bijvoorbeeld een keer een dag niet de piste op te gaan of net wat langer wilt blijven relaxen in een skihut met een grote mok warme choco voor je neus. Want geloof me: als je niet te streng voor jezelf gaat zijn of meteen wilt levelen met het niveau van anderen die al veel vaker op wintersport zijn geweest, ga je het echt waarderen, dat wintersporten.
Na het lezen van deze 10 tips voor je eerst keer wintersport kan ik je verzekeren dat je nu een stuk meer voorbereid richting je wintersportbestemming kan vertrekken. Maar bij een eerste keer wintersport hoort ook ontdekken. Wat je wel en niet leuk vindt. En het allerbelangrijkste: of je van plan bent vaker op wintersport te gaan en vanaf nu wilt investeren in die garderobe aan wintersportkleding. Ik wens je hierbij vooral heel veel plezier tijdens je eerste keer wintersport. Want dat ‘plezier’ zal je vast en zeker gaan beleven. Al is het maar om de aantal keer dat je zal vallen en sneeuwhappen. Of tipsy wordt tijdens de après-ski. Als je maar niet af en toe en glaasje water vergeet te drinken voor het extra vocht, he? 😉
€
Larissa says
Ohh dit is handig! Ik ben nog nooit op wintersport geweest en heb stiekem ook een hekel aan skiën, maar wil het toch wel een keertje meemaken!
Lianne says
Hier gaan we in de voorjaarsvakantie naar wintersport. Mijn partner en zijn kinderen zijn al vaker met zijn ouders wezen wintersporten. Mijn eerste keer komende voorjaar. Ik vind het heel spannend, heb diverse klachten omtrent knie en scheenbeen aan de rechterkant. Dus ik ga vooral genieten van de natuur en het geklungel van anderen. Ik ga niet skieen.
Maar heb er wel onwijs veel zin in!
Fleur Sophia says
Jammer dat je niet kunt skiën, maar dan alsnog kan een wintersport echt te gek zijn! Lekker wandelen, koffietjes drinken, met de gondel naar boven om je alsnog bovenaan een berg te bevinden. Veel plezier in ieder geval alvast!