Bij het frequent reizen per vliegtuig, kan het best wel eens voorkomen dat je een vertraagde vlucht te pakken hebt. Nooit leuk, want je wilt natuurlijk zo snel mogelijk op je bestemming aankomen. Al helemaal als er een welverdiende vakantie voor je in het vooruitzicht ligt. Om het iets minder pijnlijk te maken geef ik je hierbij 5 tips met wat je kan doen bij een vertraagde vlucht.
1. Kom op de oorspronkelijk geplande tijd aan op het vliegveld
Voor de mensen die thuis al weten dat hun vlucht vertraagd is. Door middel van het ontvangen van een bericht van de vliegtuigmaatschappij waarmee zij vliegen. Het is hierbij heel verleidelijk om later op het vliegveld aan te komen – want: vlucht vertrekt nu ook later, toch? -, maar toch raad ik dat niet aan om te doen. Omdat de vliegtuigmaatschappij er alles aan doet om de vlucht alsnog eerder te laten vertrekken en dat dus ook nog kan gebeuren. Als je dan vervolgens te laat bent met inchecken en/of bij de gate bent, mis je je vlucht en heb je ook nergens meer recht op. Kom dus op de oorspronkelijk gepland tijd aan op het vliegveld en neem de waarschijnlijk extra uren van wachten maar voor lief. Hoe zonde van je tijd het ook mag zijn.
2. Neem contact op met de vliegtuigmaatschappij voor een vertragingsverklaring
Wanneer je vlucht vertraagd is, is het handig om te weten waarom dat zo is en hoe de verwachtingen er uit zien. Blijft het bij deze vertragingstijd, of is het erg waarschijnlijk dat er nog een extra vertragingstijd bij zal komen? Neem voor deze informatie dus contact op met de vliegtuigmaatschappij waarbij je jouw ticket hebt geboekt. Zij zijn verplicht om je een vertragingsverklaring te geven.
3. Zoek uit of je recht hebt op verzorging
Wanneer je vertraging langer is dan 2 uur, heb je recht op verzorging. Denk hierbij aan eten, drinken, telefonisch contact en in sommigen gevallen zelfs onderdak, zoals bijvoorbeeld het verblijf in een hotel totdat je vlucht wél vertrekt. Inclusief de transfers. Dit geldt alleen wel als je met een Europese vliegtuigmaatschappij vanuit een Europees land naar een ander Europees land vliegt.
4. Zoek uit of je recht hebt op een financiële vergoeding
Heb je een vertraging van meer dan 3 uur? Dan heb je recht op een financiële vergoeding. Je kunt natuurlijk zelf uitzoeken waar je recht op hebt, maar je kunt ook gemakkelijk al jouw gegevens op de website van EUclaim invullen. Zij helpen je dan met het verkrijgen van een vergoeding wanneer jouw vlucht vertraagd is, wanneer je jouw aansluitende vlucht hebt gemist of wanneer jouw vlucht zelfs geannuleerd is. Je hebt bij een vertraagde vlucht van meer dan 3 uur namelijk recht op een financiële vergoeding van maximaal €600. Zonde dus om die extra centen mis te lopen! Let wel: ook dit geldt alleen als je met een Europese vliegtuigmaatschappij vanuit een Europees land naar een ander Europees land vliegt.
Op de website van EUclaim hoef je alleen maar jouw vluchtgegevens in te vullen om te controleren of je recht hebt op een financiële vergoeding. Is dit het geval, dan gaan zij voor je aan de slag om te krijgen waar jij recht op hebt. Wanneer uiteindelijk blijkt dat je recht hebt op een vergoeding, betaal je een kleine fee aan EUclaim voor het werk dat ze voor jou hebben verricht. Heb je geen recht op een financiële vergoeding, dan hoef je niks aan EUclaim te betalen. Ze hanteren dus de zogenoemde no cure, no pay regeling, wat ik persoonlijk wel heel fijn vind.
5. Doe een beroep op je annuleringsverzekering
Stel de vertraging is zo lang dat je veel later dan gepland aan komt op je bestemming. Dan mis je een hele dag of zelfs dagen, wat natuurlijk echt niet leuk is. Vooral niet als je daardoor dagen op je vakantiebestemming mist of bijvoorbeeld weer aan het werk had moeten zijn. Wat veel mensen niet weten, is dat je bij een lang vertraagde vlucht ook beroep kunt doen op je annuleringsverzekering. Indien je die natuurlijk hebt afgesloten. Aan alleen een reisverzekering heb je voor deze zaak namelijk niet genoeg. Je annuleringsverzekering zal jou niks uitkeren voor de daadwerkelijke vertraging – daarvoor moet je bij de vliegtuigmaatschappij zijn -, maar wel voor alle gemaakte kosten door deze vertraging. Let wel: je kunt alleen beroep doen op je annuleringsverzekering voor een vertraagde heenreis vanuit Nederland – vraag mij niet waarom – van 8 uur of langer.
Zit je momenteel op het vliegveld en heb je dit artikel, tijdens je vertraagde vlucht, gelezen? Dan wil ik je hierbij nog even succes wensen. Nee, een vertraagde vlucht is zeker niet leuk, maar helaas kun je er niks aan veranderen en zal je de uren moeten uitzitten. Hopelijk ontvang je in ieder geval nog een vergoeding. Dat zou dan wel weer een meevallertje zijn 😉
€
Anna says
Wat een super fijne tips! Hele erge vertraging heb ik gelukkig nog nooit meegemaakt, wel een koffer die niet mee was gekomen met de vlucht. Dat vond ik eigenlijk nog veel vervelender, haha.
Sanne says
Goed om te weten! Ik heb nog nooit werk gemaakt van een vertraging, terwijl ik dat waarschijnlijk wel had kunnen doen als ik je post zo lees.
Fleur Sophia says
Haha ja, heel herkenbaar! En zonde inderdaad. Maar goed, nu weten we in het vervolg wat te doen 😉
Mevrouw Marloes says
Die eerste tip is echt heel handig! Laatst nog: ik was al op het vliegveld en plots werd er omgeroepen dat de vlucht een uur vertraging zou hebben. Super balen, maar ik hield alle borden in de gaten. Na een half uur bleek toch dat we op tijd zouden vertrekken.
Liefs,
Marloes
Larissa de Vos says
Handige tips! Je hoopt natuurlijk dat het je nooit overkomt, maar het kan zo maar zijn dat het ineens wel gebeurt.