Thursday Talk – 7 dingen die ik tijdens de quarantaine heb geleerd

Thursday Talk – 7 dingen die ik tijdens de quarantaine heb geleerd

Het was me wat, om de afgelopen maanden in quarantaine te hebben gezeten in Spanje. Wat was het een bizarre periode. Een periode waarin we flink op de proef werden gesteld. Op ontzettend veel vlakken. Maar het is ook een periode geweest waarin ik ontzettend veel heb geleerd. Over waar ik nu sta in het leven, welke mensen daar bij horen en waar ik dankbaar voor ben. Ik dit artikel ga ik daar verder op in en vertel ik je de 7 dingen die ik tijdens de quarantaine heb geleerd.

Verhuizen naar Spanje was één van de beste beslissingen ooit

Aan het begin van de quarantaine en dus al vrij snel, kwam ik tot het inzicht dat het verhuizen naar Spanje één van de beste beslissing ooit is geweest. Voor mij was vanaf het begin van de quarantaine al duidelijk dat ik in Valencia wilde blijven. In tegenstelling tot mijn vrienden, want die verlieten één voor één Spanje. Ze hadden op het moment waarop duidelijk werd dat de grenzen zouden gaan sluiten, nog snel last minute een ticket naar huis geboekt. Ook al mijn huisgenoten, die inmiddels goede vriendinnen zijn geworden, besloten Spanje te verlaten. En dat voelde raar. Vooral omdat alles zo onzeker was doordat niemand wist hoelang dit zou gaan duren. En dat maakte mij nerveus. Want wat nou als het in Spanje echt de spuigaten uit zou lopen? En ik voor een lange tijd niet meer Nederland in zou mogen en dus mijn familie en vrienden niet meer zou kunnen zien?

Ik kan me nog goed het moment herinneren waarop ik mijn laatste huisgenootje, waar ik heel close mee ben, uitzwaaide. Op het moment van haar vertrek stonden we samen in de gang van ons fijne appartement. We omhelsden elkaar en moesten beiden huilen. Huilen om de bizarre situatie waarin we terecht waren gekomen en niet wetende wanneer we elkaar weer zouden gaan zien.

Al met al was voor mij toch één ding zeker: ik heb de keuze gemaakt om in Spanje te wonen, dus dan blijf ik ook hier. In goede, maar ook in slechte tijden. Dus hoewel ik veel bezorgde berichtjes vanuit Nederland ontving, bleef ik steevast bij mijn punt. Ik bleef in Spanje.

Niet alleen tijdens de quarantaine periode ben ik het wonen in Spanje extra gaan waarderen – wat een gevoel van samenhorigheid heerst er hier! -, maar ook vanaf het moment waarop we weer een paar uur per dag naar buiten mochten. Op 2 mei liep ik na 50 dagen in complete lockdown te hebben gezeten door de Turia – het stadspark van Valencia. Mijn geluk kon letterlijk niet meer op. Ik voelde mij zo gelukkig en besefte mij dat het verhuizen naar Spanje één van de beste beslissing ooit is geweest.

Het besef hoe gezegend ik ben

Tijdens de quarantaine voelde ik mij heel gezegend. Niet alleen doorat ik op een plek woon waar ik altijd al heb willen wonen, maar ook hoe gezegend ik ben als persoon. Dingen waar je tijdens het dagelijks leven maar weinig bij stilstaat. En dingen die ik mij pas ben gaan beseffen doordat onze vrijheid van ons werd afgenomen. Vrijheid, hetgeen wat ik altijd heel belangrijk heb gevonden. En waar ik gelukkig ook altijd in heb kunnen leven. Niet alleen de vrije keuzes die ik kan maken en mijn vrije mening die ik kan geven. Maar ook de vrijheid om het feit dat ik gezond ben en al mijn dierbaren om mij heen dat ook zijn. Ook voel ik mij meer dan gezegend voor alle vriendschappen en bijzondere connecties met mensen. Zelfs met de mensen die misschien nu niet meer in mijn leven zijn doordat ze zijn overleden of ik er simpelweg geen contact meer heb. Het klinkt misschien wat raar, maar ik ben me dit allemaal pas écht gaan beseffen door de quarantaine periode.

Rode wijn drinken

Al mijn hele leven sla ik glazen rode wijn af. Niet omdat ik de smaak niet lekker vind, maar meer omdat ik mij vaak rozig en slaperig voel na het drinken van rode wijn. Tijdens de quarantaine periode, waarin alle avonden rustig waren en ik niet de deur uit hoefde – en überhaupt kon, haha -, begon ik dat glas rode wijn op zijn tijd steeds meer te waarderen. Gewoon tijdens het avondeten of het kijken van een serie of film, waarna ik toch lekker mijn bedje indook.

Ik kan van nature best goed alleen zijn

Ik kende iemand die ook tijdens de quarantaine periode alleen in Valencia woonde en het grootste gedeelte van de tijd hebben we dan ook samen doorgebracht. Maar er zijn ook zeker een paar weken geweest waarin ik alleen thuis was en dus niemand zag. De momenten samen, maar ook de momenten alleen, bevielen me beide erg goed.

Ik heb altijd al last gehad van FOMO, oftewel fear of missing out. En om die reden dacht ik altijd dat ik maar moeilijk alleen kon zijn. Dat ik altijd mensen op me heen nodig moest hebben. Wat een verademing was het dan ook om tijdens de quarantaine te merken dat ik het eigenlijk best fijn vond om regelmatig alleen te zijn. Ik heb er zelfs echt van genoten. Van de rust, van het niets moeten en zelfs van het vele nadenken.

Ik vind het leuk om mezelf nieuwe habits aan te leren

Vanaf het begin van de quarantaine periode ben ik mezelf nieuwe habits aan gaan leren. Ik had natuurlijk ineens zeeën van tijd en wilde die tijd gedeeltelijk besteden aan dingen waar ik mij goed door zou gaan voelen. In plaats van overdag te werken en ‘avonds te Netflixen – wat ik ook gewoon heb gedaan hoor! – wilde ik mij voornamelijk focussen op mijn mentale gesteldheid. Want ik besefte mij natuurlijk erg goed in wat voor een bizarre en onzekere situatie we zaten. En dan ook nog eens alleen in een ander land, zonder vrienden en familie om mij heen. Ik wilde er dus alles aan doen om mezelf zo goed en positief mogelijk door deze quarantaine periode heen te slepen.

Ik creëerde een soort van ochtendritueel voor mijzelf waarin ik bij het opstaan gelijk mijn bed opmaakte, ging sporten en daarna onder een ijskoude douche sprong. Elke dag thuis sporten was zeker een nieuw ding voor mij, want dat had ik daarvoor eigenlijk nog nooit gedaan. Maar aangezien ik het afgelopen jaar zo goed bezig was geweest in de sportschool, vond ik het zonde om in quarantaine niet aan lichaamsbeweging te doen. En dus lag mijn yogamat steevast in de woonkamer. Vrijwel elke dag deed ik een yogales en vaak deed ik daarnaast ook nog andere oefeningen voor mijn benen en billen.

De dag beginnen met een ijskoude douche, kwam doordat ik geïnspireerd raakte door Wim Hof, een Nederlandse man die ook wel ‘ iceman’ wordt genoemd omdat hij verschillende kouderecords op zijn naam heeft staan. Hij ontwikkelde de Wim Hof Methode, waarin iedereen tegen extreme koud zou moeten kunnen door middel van een combinatie van meditatie- en ademhalingsoefeningen. Ook is het enorm goed voor je gezondheid om je lichaam regelmatig bloot te stellen aan kou. Zo is het nemen van een koude douche bijvoorbeeld goed voor je weerstand, bloedsomloop en helpt het bij afvallen. Daarnaast krijg je er ook nog eens een dosis energie van. Wil je meer over Wim Hof en/of de Wim Hof Methode weten? In oktober komt het nieuwe boek van Wim Hof uit, die je nu al kan reserveren. Ook kan je zijn Youtube kanaal bezoeken waarop hij veel video’s upload. Ook heeft Wim Hof verschillende retreat centra en deze korte Youtube documentaire van Yes Theory vond ik erg tof om te zien!

Naast bovenstaande nieuwe habits, ben ik ook tijdens de quarantaine begonnen aan journaling, oftewel het opschrijven van gedachten en gevoelens. Ik had al vaak gelezen over de positieve effecten van journaling en vond de quarantaine de uitgewezen periode om hiermee te beginnen. Ik heb veel geschreven, maar was niet te streng voor mezelf. Ik heb sinds kort ook The 5 Minute Paperback Journal en die vind ik heel fijn om in te schrijven.

Wat elke dag sporten met je kan doen

Zoals ik hierboven al vermelde, heb ik dus elke dag thuis gesport. En wow, ik stond na een tijdje echt versteld wat dat elke dag sporten met je kan doen. Ik merkte namelijk dat ik snel spieren opbouwde ook al snel een stuk leniger werd. De reden waarom ik mijzelf voorheen altijd moest dwingen om te sporten, was omdat ik het idee had dat het maanden, zo wel niet jaren, duurt voordat je resultaat ziet. Maar de quarantaine periode heeft toch wel even het tegendeel bewezen. Ik ben niet persé afgevallen, maar dat komt natuurlijk ook doordat ik het huis niet uit kwam en daardoor een verdere lichaamsbeweging had. En daarnaast bakte ik veel lekkere dingen en at ik veel Spaanse tapas.

Ik ben van nature een positief ingesteld persoon

Ik heb altijd al geweten dat ik van nature een positief ingesteld persoon ben, maar door de quarantaine ben ik mij dat nog meer gaan beseffen. Want ondanks alles, heb ik mezelf toch best goed door de afgelopen periode heen gesleept. Ja, het was een bizarre periode waarin veel onzekerheid speelde en ik soms ook angstig was, maar ik bleef in alle tijden positief. Ik heb dan misschien ook wel bewust aan die positieve mindset gewerkt, maar toch ben ik best trots op de manier hoe ik de afgelopen periode ben doorgekomen.

Dit zijn de 7 belangrijkste dingen die ik tijdens de quarantaine heb geleerd. Hoe heb jij de quarantaine beleefd? En zijn er dingen die jij daardoor hebt geleerd?

Share:

2 Reacties

  1. 25 juni 2020 / 22:58

    Ik kan ook enorm genieten van de rust om me heen, vooral als ik op een mooie (natuur) plek ben.
    Goed om even weer van je te horen, en fijn dat dit nog steeds een super goede beslissing is geweest <3

  2. 1 juli 2020 / 10:00

    Wat een mooi artikel! Ik vind het zo dapper van je dat je in Spanje bent gebleven, maar ik denk dat ik in jouw situatie misschien wel hetzelfde had gedaan. Als je eenmaal ergens goed op je plek zit en je ook goed alleen kunt zijn, dan is het alleen maar fijn om in je vertrouwde omgeving te kunnen blijven. Ik vond het tijdens deze periode ook heerlijk om meer tijd voor mezelf te hebben en dingen op een rijtje te kunnen zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Read previous post:
series en films
Mijn favoriete documentaires, series en films van de afgelopen tijd

Niet eerder heb ik zoveel verschillende documentaires, series en films gekeken als in de quarantaine periode. De weken die ik...

Close