7 dingen die je moet weten over Ijsland

weten over Ijsland

Ijsland, het land dat mijn hart heeft gestolen en waar ik ooit nog eens naar terug zou willen. Vorig jaar bevond ik mij 3 dagen in Ijsland en schreef ik er na afloop al wat artikelen over op mijn blog. Maar vandaag wil ik wat kennis over dit bijzondere land met jullie delen, dus daarom maakte ik een artikel over de 7 dingen die je moet weten over Ijsland. Lees je mee?

dingen die je moet weten over Ijsland

1. Ijsland is een duur land

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: Ijsland is een duur land. Als je het mij vraagt een heel duur land. Maar dat heeft mij er niet van weerhouden om heen te gaan. Door het zien van foto’s wist ik dat een bezoek aan Ijsland meer dan de moeite waard zou zijn. En toen Nick en ik tijdens onze vlucht naar New York een gratis stop-over konden maken in Ijsland – tip! -, hebben we die kans gegrepen. We sliepen drie nachten in een super leuk hostel in Reykjavik en hebben vanuit daar heel wat mooie plekken in Ijsland gezien.

2. Er wonen relatief weinig mensen in Ijsland

Ijsland heeft een oppervlakte van 103.000 km² en daarop wonen maar 335.878 mensen. 3,3 mensen per km² om precies te zijn. Misschien zeggen die cijfertjes je weinig, maar wanneer je denkt aan dat Nederland een oppervlakte van maar 41.543 km² mét bijna 17 miljoen inwoners heeft, snap je misschien dat er dus in Ijsland wel héél weinig mensen wonen.

3. Reykjavik is een kleine stad

Hoewel Reykjavik de hoofstad is van Ijsland, is het centrum heel compact. Wil je een keer naar Ijsland? Dan kan je daar prima een weekendje op stedentrip heen, bijvoorbeeld. Al helemaal als je je bedenkt dat je in ongeveer 3 uur van Amsterdam naar Reykjavik kunt vliegen en er vaak goede ticketdeals te vinden zijn.

4. De bekende route, de Golden Circle, is gemakkelijk vanuit Reykjavik te bereiken

Er zijn ontelbaar mooie plekken in Ijsland te vinden, maar wanneer je niet al te lang naar Ijsland gaat, kan ik je aanraden om Reykjavik in combinatie met de bekende route, de Golden Circle, te gaan ontdekken. Reykjavik kun je in één of twee dagen prima zien en de Golden Circle, bekijk je ook vaak in één dag. De Golden Circle bestaat uit Þingvellir – nationaal park -, Gullfoss – waterval – en Geysir – geisers -. Je kunt een georganiseerde tour naar de Golden Circle boeken en dan wordt je in de ochtend opgehaald bij je accommodatie en aan het eind van de dag weer teruggebracht. Ook kun je zelf een auto huren en langs de bezienswaardigheden van de Golden Circle rijden, maar wij hebben dat door de weersomstandigheden toen niet gedaan.

➸ Ben je benieuwd naar mijn dagen op Ijsland? In het artikel over mijn dagen op Ijsland neem ik je mee.

5. Je kunt het gehele jaar het Noorderlicht zien in Ijsland

… Maar dan moet je natuurlijk wel geluk hebben dat het noorderlicht tevoorschijn komt op het moment dat jij in Ijsland bent. Helaas heb ik hem tijdens mijn dagen in Ijsland niet gezien, maar de ‘normale’ lucht in de ochtend is ook al bijzonder. Toen Nick en ik in de taxi naar de Blue Lagoon zaten, werd ik helemaal excited omdat ik dacht dat ik het noorderlicht zag. Maar helaas, de taxichauffeur vertelde mij dat dit niet het geval was. Maar toch, de lucht zag er echt prachtig uit en daar heb ik toen zeker van genoten.

6. Ijslanders spreken heel goed Engels

In Ijsland spreken de mensen Ijslands, maar ik verbaasde mij over het feit dat iedereen in Ijsland óók fantastisch Engels praat. Ik heb hier even onderzoek naar gedaan en het blijkt dat de helft van de bevolking, en dan met name de jongeren, vloeiend Engels spreekt. Vloeiend! Ook de Deense en Noorse taal, die erg op elkaar lijken, gaat ze vaak goed af. De Engelse en Deense taal worden zelfs al vanaf de basisschool aangeleerd.

6. Ijslanders geloven in elfen, kabouters en trollen

Ik heb mij in Ijsland laten vertellen dat de helft van de Ijslandse bevolking gelooft in elfen, kabouters en trollen. Waarom? Ik heb geen idee, maar volgens de Ijslanders wonen ze in de bergen en grotten die het eiland rijk is. Toch een best grappig feitje om te weten over Ijsland, vind je niet?

7. In Ijsland zijn geisers, warmwaterbronnen, watervallen en vulkanen

En dat op maar 3 uur vliegen vanaf Nederland. Ik heb zelf kunnen genieten van het zien van de geisers en watervallen en ook nog mogen zwemmen in de bekendste warmwaterbron die Ijsland rijk is: de Blue Lagoon. En mensen, deze bezienswaardigheden zijn bijzonder. Heel bijzonder. Ik heb letterlijk mijn ogen uitgekeken bij het zien van de spuwende geisers, de immens grote watervallen en de prachtige Blue Lagoon die gelegen is in the middle of nowhere. Ik schreef daarom ook een artikel over waarom een bezoek aan dit wereldwonder op jouw bucketlist moet. Ijsland heeft mijn hart gestolen.

Dit zijn de 7 dingen die je moet weten over Ijsland. Zoals je wel kunt lezen in dit artikel ben ik een beetje verliefd geworden op Ijsland. Het is een land dat anders is. Waar je andere dingen zult zien en meemaken dan dat je gewend bent. Alsof je je aan de andere kant van de wereld bevindt. Het is alweer een dik jaar geleden dat ik mijn eerste stappen op Ijslandse bodem zette, maar ik weet zeker dat ik er nog eens naar terug zal keren. Om meer te mogen zien en ontdekken. Ben jij al weleens in Ijsland geweest? 

weten over Ijsland

7 Reacties

 1. 5 februari 2017 / 15:17

  Ijsland lijkt me een immens prachtig land. Ik wil daar zo graag een keer heen. Leuk om te lezen dit. En wat grappig, dat ze geloven in elfjes en kabouters, haha. Best schattig.

 2. 5 februari 2017 / 17:01

  De IJsland ponies/-paarden hebben 5 gangen. Naast stap, draf en galop hebben ze ook de tölt en de telgang

 3. 5 februari 2017 / 20:10

  Ik wil ook eens naar IJsland ? Wat fantastisch dat je er bent geweest!!

 4. 6 februari 2017 / 03:04

  Na het lezen van een aantal blogs over IJsland lijkt het me heel erg gaaf om er een keer heen te gaan.

 5. 6 februari 2017 / 04:51

  Ijsland bezoeken staat nog steeds op mijn bucketlist en wil ik heel graag bezoeken

 6. 6 februari 2017 / 13:26

  Leuk om te lezen! Nu ben ik alleen nog maar enthousiaster geworden over Ijsland, ik wil er zo graag naartoe!

 7. Baldvin Einarsson
  8 december 2018 / 14:07

  i am visiting Iceland in these Christmas holidays really excited for this tour.. <3
  Any one give me info about this tour?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Read previous post:
Shopping Saturday – Mijn favoriete valentijnscadeaus voor mannen

Over anderhalve week is het 14 februari, oftewel: Valentijnsdag. De dag waarop we nog een beetje extra aandacht aan onze geliefden...

Close