Winter in Antwerpen – 10 leuke activiteiten om te doen!

Winter in Antwerpen – 10 leuke activiteiten om te doen!

Vorig weekend mochten Nick en ik op uitnodiging van de stad Antwerpen de winter in Antwerpen beleven. En een typische winter in Antwerpen werd het zeker, want we werden verrast met een flink pak sneeuw. We sliepen in het prachtige Lindner hotel bij het Centraal Station en verkenden vanuit daar de stad. En in dit artikel vertel ik je welke 10 leuke activiteiten je kunt doen tijdens de winter in Antwerpen.

1. Bewonder het prachtig versierde centrum van Antwerpen

Tijdens de wintermaanden is Antwerpen prachtig versierd. Tot en met de feestdagen staan er verschillende verlichte kerstbomen in de stad, maar de grootste en mooiste staat toch wel op de Grote Markt. Ook het lopen over de Meir in Antwerpen vond ik een feest. Met zo’n mooie versierde stad als Antwerpen worden de wintermaanden net iets minder erg.

2. Ga winkelen tijdens de 5 koopzondagen in december

Wist je al dat je niet op alle zondagen van het jaar kunt winkelen in Antwerpen? Meestal zijn de winkels tijdens de eerste zondag van de maand geopend. Maar gelukkig kan je in december tijdens alle zondagen naar Antwerpen om te winkelen. De 5 koopzondagen in december zijn bedoeld om je kerstcadeau’s of feestdagenoutfit in te kunnen slaan. En ik kan je alvast verklappen: dat zal in een winkelstad als Antwerpen zéker lukken. Mijn favoriete winkelstraten zijn de Kloosterstraat en Kammenstraat, omdat hier de meest leuke vintage en hippe winkels zitten.

3. … Of tijdens de wintersolden in januari

Zit je niet vast aan de zondagen en heb je je kerstcadeaus en feestdagenoutfit al in huis? Dan kan je ook tijdens de wintersolden in januari naar Antwerpen gaan. Er zijn in België twee vaste data waarop de solden plaats vindt en waar alle winkels zich aan moeten houden. Alle winkels mogen dus niet op andere tijdstippen een uitverkoop houden dan tijdens de vastgestelde solden data. Dit om de klanten te beschermen zodat ze weten waar ze aan toe zijn. Wintersolden 2018 is van 3 januari t/m 31 januari.

4. Bezoek de Winter-BBQ

Op zondag 7 januari 2018 is er een Winter-BBQ bij de Scheldekaaien aan het Zuiderterras. En even: hoe gezellig klinkt een Winter-BBQ? Het is dat ik die dag al een afspraak heb staan, want anders was ik zo in mijn auto gesprongen om vervolgens anderhalf uur later bij de Winter-BBQ aan te schuiven.

5. Struin over de kerstmarkt

In veel grote steden zijn er in de wintermaanden een kerstmarkt te vinden. En zo ook in Antwerpen, namelijk bij de Groenplaats, Grote Markt, Suikerrui en het Steenplein. Leuk om overheen te struinen, van een warme choco of glühwein te genieten en een traditionele gerecht te proeven.

winter in Antwerpen

➸ Dit zijn de 7 tofste steden om te kerstshoppen. En ja, ook Antwerpen komt in dit rijtje voor 😉

6. Maak een ritje in het reuzenrad

Op dezelfde locatie als de kerstmarkt, namelijk het Steenplein, staat ook een reuzenrad waarin je een prachtig uitzicht over de stad hebt. Het reuzenrad is maar liefst 55 meter hoog en je kunt er zowel overdag als ’s avonds in. En ohja, omdat de gondels van het reuzenrad zijn afgesloten, kan je ook gewoon tijdens regen of sneeuw een ritje maken.

7. Ga schaatsten op de Ijspiste

En ook aan alle sportievelingen is gedacht, want op de Groenplaats staat een Ijspiste van zo’n 1200 vierkante meter waarop je kunt schaatsen. Doordat deze schaatsbaan tot één van de mooisten van de Benelux behoort, is het ook één van de populairste activiteiten tijdens de winter in Antwerpen! En na het schaatsen is er ook nog ruimte om een gezellig drankje drinken op het terras van de winterbar, mét uitzicht op de prachtige kathedraal van Antwerpen.

8. Aanschouw de kerstboomverbranding

In Antwerpen worden veel dingen aangegrepen om te vieren. Zo ook het einde van de kerstperiode, waarbij de kerstboom wordt verbrand. Ik ben hier zelf nog nooit bij geweest, maar het lijkt mij wel magisch om zo’n grote kerstboom in vlammen te zien opgaan. Wil jij hier bij zijn? Ga dan op zaterdag 13 januari naar de Linkeroever om de kerstboomverbranding te aanschouwen.

9. Bezoek ZOO Antwerpen voor het Chinese lichtfestival

Tussen 1 december 2017 en 14 januari 2018 kun je het Chinese lichtfestival in dierentuin ZOO Antwerpen bezoeken. Chinese kunstenaars creëerden honderden reusachtige en lichtgevende dieren en bloemen die verspreid staan in de dierentuin. Hun doel was om ZOO Antwerpen er als sprookjesachtig China uit te laten zien en het schijnt een betoverend lichtspektakel te zijn.

10. Ontdek verschillende musea

De laatste activiteit om tijdens de winter in Antwerpen te doen is het ontdekken van verschillende musea. Antwerpen staat namelijk bekend om zijn leuke winkelstraten en gezellige restaurants, maar soms vergeten we wat voor een toffe musea er in Antwerpen te vinden zijn. Zelf zou ik in Antwerpen nog wel een keer naar het modemuseum en fotomuseum willen, maar ook het Museum aan de Stroom en het Rubenshuis zijn erg populair.

Zo, dan zijn dit de 10 leuke activiteiten die je tijdens de winter in Antwerpen kunt doen. Ik ben heel benieuwd of jij al weleens tijdens de winter in Antwerpen bent geweest en hoe je dat beleefd hebt. Ik vond het in ieder geval leuk om eens meegemaakt te hebben en zou er zo volgend jaar weer een weekendje heen kunnen. 

winter in Antwerpen

Share:

18 Reacties

 1. 19 december 2017 / 09:06

  Ik vind Antwerpen sowieso een mooie en gezellige stad en ik woon er niet zo ver vandaan, maar met die lichtjes is het extra mooi!

 2. 19 december 2017 / 10:18

  Super leuke tips! Vorig jaar ben ik zelf in de winter in Antwerpen geweest en ik vond de sfeer zo gezellig <3

  • 20 december 2017 / 11:17

   Dat vond ik dus ook. Zo gezellig zag alles eruit! Veel gezelliger dan ik in eerste instantie had gedacht!

 3. 19 december 2017 / 12:37

  Ik ben vorig jaar tussen Kerst en Oud&Nieuw in Antwerpen geweest en vond het echt heel leuk 🙂 Leuk lijstje heb je gemaakt! X

 4. eva
  19 december 2017 / 13:42

  Prachtige foto’s! Met welke lens heb je de eerste foto genomen?

  • 20 december 2017 / 11:05

   Dankjewel! Ik had op dat moment mijn 50mm 1.8 lens op mijn camera zitten 🙂

 5. 19 december 2017 / 13:52

  Antwerpen is zo’n leuke stad, ben er al eens met kerst geweest en dan is het extra mooi

 6. 19 december 2017 / 15:43

  Leuk artikel! Ik ben echt dol op Kerstmarkten en in Antwerpen ben ik al heel lang niet meer geweest!

 7. 19 december 2017 / 18:34

  Ahh antwerpen lijkt me echt zo leuk tijdens de feestdagen, al die lichtjes… Schaatsen, een reuzenrad het chinese lichtfestival, een kerstmarkt, het klinkt allemaal mega leuk!

 8. 20 december 2017 / 14:57

  Ik was toevallig afgelopen weekend in Antwerpen en ik vond het eerlijk gezegd een beetje tegenvallen. Jammer dat veel leuke activiteiten pas in januari zijn, daar had ik ook graag heen gewild!

 9. 21 december 2017 / 20:28

  Super leuk lijstje Fleur! Ik woon zelf in Antwerpen maar hou deze tips zeker bij 😉

 10. 22 december 2017 / 14:35

  Ik ven nog nooit tijdens de winter of deze periode in Antwerpen geweest. Ziet er gaaf uit en heel gezellig!

 11. 23 december 2017 / 09:55

  Grappig dat in een grote stad als Antwerpen de winkels niet elke zondag open zijn! Antwerpen lijkt me erg leuk.

 12. 23 december 2017 / 11:36

  Dankzij je artikel krijg ik wel weer zin om eens naar Antwerpen te gaan, dat is echt al veel te lang geleden. Was trouwens wel in decembertijd en ik kan me inderdaad nog herinneren dat het zo sfeervol was. Misschien volgend jaar maar weer eens inplannen!

 13. 23 december 2017 / 11:39

  Wat is er ontzettend veel leuks te doen in Antwerpen gezellig. Wel een goed idee om naar de winter solden te gaan! Leuk om een nieuwe outfit te scoren en de mooie stad te bezoeken

 14. 23 december 2017 / 15:28

  Antwerpen is geweldig! Als je de juiste places to be weet te vinden. De eerste keer was een jaar of 27 geleden (mijn hemel, wat klinkt dat lang) en toen belanden destijds vriend (en nu man) en ik in een toeristenfuik. In een ontzettend slecht restaurantje beland. Veel te duur voor een bereslecht diner. Dat zou mij nu niet meer gebeuren. Later nog een paar keer terug geweest. Goede trigger om het weer eens te doen, maar nu met dochtertje erbij 🙂

 15. 24 december 2017 / 11:42

  Nog nooit in Antwerpen geweest, maar nu ik dit zo lees heb ik zin om mijn koffers te pakken. Wat lijkt me dit een gezellige stad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Read previous post:
winter essentials
Shopping Saturday – mijn winter essentials

Vorige week werden we massaal verrast met een flink pak sneeuw. Een teken dat we de herfst achter ons hebben...

Close