8 dingen die je moet weten over Berlijn

8 dingen die je moet weten over Berlijn

Vorige week bezocht ik Berlijn voor de vijfde keer. En weer besefte ik hoe fijn ik die stad wel niet vind. Want ja, Berlijn is in alles enorm fijn. Ben je er zelf nog niet eerder geweest, maar staat het wel op je lijstje om een keer naar toe te gaan? Dan kan dit artikel best wel eens van pas komen. Want in dit artikel vertel ik je de 8 dingen die je moeten weten over Berlijn. Lees je mee?

8 dingen die je moet weten over Berlijn

1. Berlijn is één van de grootste Europese steden

Met bijna 4 miljoen inwoners, is Berlijn één van de grootste Europese steden. Wist je dat Berlijn zelfs 9 (!) keer zo groot is als Parijs? Het is dan ook niet zo gek dat Berlijn een metropool wordt genoemd. En voor de cijferliefhebbers onder ons: Berlijn bestaat uit zo’n 892 vierkante kilometer. Weet je dat ook weer. 😉

2. De stad telt wel 12 wijken

Waaronder de wijk Mitte, die als het ‘centrum’ van de stad wordt beschouwd. Hier vind je dan ook veel verschillende musea, bezienswaardigheden en winkelstraten. Tijdens je stedentrip in Berlijn ontkom je niet aan Mitte, maar toch ben ik er zelf niet heel vaak te vinden. Dat komt omdat er een aantal andere wijken in Berlijn groot favoriet zijn en daar wil ik het liefst al mijn tijd besteden. Welke wijken dat zijn? Prenzlauer Berg en Friedrichshain.  Zeker dus het bezoeken waard!

3. Berlijn is, tot verbazing van velen, een heel groene stad

Wist je dat Berlijn de groenste stad van Duitsland is? Tot verbazing van velen, aangezien men vaak denkt dat Berlijn vooral historisch en industrieel is. Maar niets is minder waar: de stad bestaat namelijk voor 20% uit bomen en planten. Er zijn zelfs 2500 (!) parken in Berlijn te vinden. Parken die allemaal van elkaar verschillen en die allemaal hun eigen charmes hebben. Zelf kom ik altijd graag in één van mijn favoriete parken in Berlijn om van het zonnetje te genieten en mijn eigen meegebrachte drankjes te nuttigen. Je kunt binnenkort dan ook een artikel op mijn blog verwachten waarin ik mijn favoriete parken in Berlijn met je deel.

4. In het centrum is ook een milieusticker op je auto vereist

Naast het feit dat er letterlijk veel groen te vinden is in Berlijn, kent de stad ook veel milieuvriendelijke maatregelen. Zo is bijvoorbeeld het hebben van een vervuilende dieselauto niet meer toegestaan. En wanneer je een auto in het centrum wilt parkeren, is een milieusticker op je auto vereist. Ook in deze opzichten is Berlijn dus een erg groene stad, waar ik persoonlijk een grote voorstander van ben.

5. Je kunt in Berlijn gemakkelijk en gratis parkeren

Vind je het aanschaffen van zo’n milieusticker nou te veel moeite en ben je ook niet zo’n fan van de hoge parkeerkosten in het centrum van Berlijn? Dan heb ik goed nieuws. Je kunt namelijk in Berlijn gemakkelijk en gratis parkeren. Er zijn oneindig veel P+R plekken waar je voor een onbepaalde tijd gewoon je auto kunt neerzetten. Ja, het klopt dat al deze plekken een eindje uit het centrum liggen, maar met het openbaar vervoer sta je zo in het centrum van Berlijn.

Alle keren dat ik naar Berlijn ging, was dat met de auto. Als jij ook besluit om met de auto naar Berlijn te gaan, is het handig om van tevoren te weten wat voor autoverzekering je hebt en wat die verzekering dekt. De FBTO Autoverzekering kan je bijvoorbeeld zelf samenstellen naar jouw behoeften. Zo weet je dus zeker dat je ook alleen betaalt voor hetgeen wat je eventueel nodig hebt. En dat kan heel wat geld besparen, wat je vervolgens weer kunt uitgeven tijdens je stedentrip.

weten over Berlijn

6. Berlijn is voor eten en drinken een goedkope stad

Ondanks dat Berlijn ontzettend hip is en er ontzettend veel leuke hotspots te vinden zijn, vallen de prijzen daarentegen enorm mee. Vooral het eten en drinken is erg betaalbaar. En dat komt voor mij wel goed uit, aangezien een groot gedeelte van mijn dag tijdens een stedentrip bestaat uit het eten en drinken bij leuke hotspots.

7. Het is perfect voor de vegetariërs en veganisten onder ons

Dus hetgeen wat ik persoonlijk ook zo leuk vind aan Berlijn is dat de stad vol zit met leuke hotspots. Hippe koffietentjes, restaurants met een tof concept en alle soorten keukens komen veelvoudig aan bod. Maar ook als je opzoek bent naar vegetarisch en veganistisch voedsel, ben je in Berlijn aan het juiste adres. De Groene Meisjes deelden bijvoorbeeld al heel wat veganistische hotspots op hun blog. Ben je toch niet zo vies van een stukje vlees? Dan kan je terecht bij één van de 1600 kebabzaken die in Berlijn gevestigd zijn. Of wat dacht je van je tanden zetten in een echt Duitse curryworst?

8. Ook voor vintage shoppen is Berlijn de perfecte stad

Iets waar ik binnenkort nog over zal gaan schrijven op mijn blog, zijn mijn favoriete vintage winkels in Berlijn. Omdat Berlijn voor mij echt een waar vintage shopwahalla is. Maar niet alleen voor vintage kleding is Berlijn een goede shopstad – ook alle bekende ketens zijn te vinden in de stad. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het enorm grote en populaire KaDeWe warenhuis, wat al een bezienswaardigheid op zich is.

Vergeet trouwens ook niet voordat je op stedentrip naar Berlijn gaat te checken of je een reisverzekering hebt afgesloten, want daar wordt het vaakst beroep op gedaan tijdens of na zomervakanties en stedentrips. Het is mogelijk om voor een kortlopende of doorlopende reisverzekering te kiezen. Zelf heb ik het hele jaar een doorlopende reisverzekering omdat ik regelmatig op reis of stedentrip ben en daar dan niet elke keer een kortlopende reisverzekering voor wil afsluiten. Maar dat is natuurlijk persoonlijk en het is fijn dat je ook hierbij alleen betaalt voor wat je nodig hebt.

Zoals ik hierboven al vermeldde komen er nog heel wat leuke artikelen over Berlijn aan. Maar voor nu waren dit de 8 dingen die je moet weten over Berlijn. Ben jij al weleens in Berlijn geweest? En ben je ook zo’n fan van de Duitse hoofdstad? 

€ – Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking

5 Reacties

 1. Rosanne
  3 augustus 2019 / 09:14

  Wat leuk dat je ook zo gek bent van Berlijn. Ik ben net terug van 11 dagen Berlijn en iedere keer is het weer te kort! Ik heb er zelfs een halfjaar gewoond en dat is niet lang genoeg haha. Dit keer heb ik meerdere dagen een fiets gehuurd en lekker over Tempelhof gescheurd, talloze hotspots afgegaan en ook lekker gechilld bij een Strandbad en in Volkspark Friedrichshain 🙂 In december mag ik weer! Hopelijk ga jij ook snel weer!

 2. 5 augustus 2019 / 12:51

  Wat een goede tips! Ik ben nu vier keer in Berlijn geweest en ik vind het echt een geweldige stad. Nog steeds heb ik het idee dat ik niet alles heb gezien, dus ik blijf maar terug komen haha. Nog een leuk feitje misschien: Berlijn is groter dan het hele eiland Ibiza, haha :D.

  • 10 augustus 2019 / 12:10

   Haha ja, dat heb ik dus ook. Hoe vaak ik ook in Berlijn kom, de stad blijft mij verrassen en ik blijf nieuwe dingen ontdekken.

 3. Jina
  25 september 2019 / 16:29

  Welke bezienswaardigheid zijn de moeite waard om te bezoeken in Berlijn. Ik wil graag een weekendje Berlijn inplannen, alleen ik weet niet wat ik kan verwachten.

  • 27 september 2019 / 10:38

   Hoi Jina, ik zou even van te voren opzoeken welke bezienswaardigheden er allemaal te vinden zijn in Berlijn en dan een selectie maken van wat jou aanspreekt. Want er is zoveel te zien en beleven in Berlijn! Wat ik je wel écht kan aanraden is om minstens één dag een fiets te huren en dan door een aantal wijken en parken te fietsen. Wijken die je zeker niet mag overslaan zijn: Prenzlauerberg en Friedrichshain en mijn favorieten parken zijn het Mauerpark, Görlitzer park en het Volkspark Friedrichshain. Veel plezier alvast! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Read previous post:
leuke reisboeken
Shopping Saturday – 15 leuke reisboeken

Ik hou van boeken. Leesboeken, maar ook zeker boeken om inspiratie uit te halen. En voor mij zijn dat toch...

Close