Een week Marokko en de route van onze roadtrip!

Een week Marokko en de route van onze roadtrip!

Iets langer dan een jaar geleden vloog ik van Valencia naar Fez, om vervolgens in een week tijd door een gedeelte van Marokko te reizen. En dat rondreizen door Marokko vond ik fantastisch! Iets wat ik zo weer opnieuw zou doen en waarschijnlijk ook vast nog wel een keer zal gaan doen. Marokko is anders, maar bovenal bijzonder. Een land die ik iedereen zou kunnen aanraden om eens te bezoeken. En als het even kan, meer dan één plek. Want dat het land veel te bieden heeft en veelzijdig is, dat werd mij na die ene week Marokko wel duidelijk.

Een week Marokko – Dit was de route tijdens onze roadtrip!

De bagage die ik tijdens een roodtrip het liefst meeneem, is een lichte handbagagekoffer. Al helemaal in een land als Marokko, waar de temperaturen hoog liggen en ik alleen wat zomerse en luchtige dingen mee hoef te nemen. Ook qua kosten in het vliegtuig is het een stuk voordeliger om alleen met handbagage te reizen. Tijdens het schrijven van dit artikel heb ik toevallig net een nieuwe handbagage koffer ontvangen. Een waar ik vorig jaar graag door Marokko mee was gaan reizen, maar toen helaas nog niet in mijn bezit had. De koffer is van het nieuwe en Amsterdamse merk NORTVI, dat duurzame koffers van 100% gerecycled plastic maakt. En aangezien ik een groot voorstander ben van duurzamer reizen, ben ik blij dat ik een exemplaar heb mogen ontvangen. Ik heb inmiddels ook al gereisd met het koffertje en ben meer dan tevreden over de kwaliteit. En al helemaal over het prachtige luxueuze design, want uiterlijk wilt natuurlijk ook wat 😉

Wanneer ik in het buitenland ben, vind ik een auto huren en besturen geen probleem. Maar omdat het mijn eerste keer in Marokko zou zijn en ik de enige persoon was met een rijbewijs, kozen we voor een privé chauffeur. Of eigenlijk boekten we onze gehele trip van Fez naar Marrakech met twee overnachtingen via Desert Day Tours.  En daar zat dus de privé chauffeur bij inbegrepen. Desert Day Tours biedt trips naar verschillende plekken in Marokko aan – voor één of meerdere dagen. En achteraf kan ik hun zeker aanraden om je reis door Marokko of een gedeelte daarvan bij te boeken.

week Marokko

Fez

Op een late doordeweekse avond arriveerden we op het kleine, maar prachtig aangelegde, vliegveld van Fez. Eenmaal buiten kwamen er al gauw een paar taxichauffeurs naar ons toe. Eigenlijk zouden we van het vliegveld worden opgehaald door de eigenaar van de Airbnb die we hadden geboekt, maar omdat die in geen velden of wegen te bekennen was, stapten we toch maar een taxi in. Gelukkig liggen de prijzen in Marokko een stuk lager dan in Europa.

De cultuurshock kwam ons meteen tegemoet toen we door het donkere centrum van Fez, wat veel weg had van een doolhof, ons Airbnb probeerden te vinden. Hordes mannen liepen ons achterna. Ze wilden ons namelijk allemaal helpen met de weg. En daar natuurlijk ook wat aan verdienen 😉

Na een nacht heerlijk te hebben geslapen, werd ik toch al vroeg wakker. Ik was de eerste die wakker was en dus ging ik op onderzoek uit. Ik liep naar de bovenste verdieping van de riad, het typisch Marokkaanse huis waarin we verbleven, en werd verrast met een wijds uitzicht over de stad. De zon kwam net op, wat voor een prachtige gloed zorgde. Ik kreeg gelijk zin in om aan de dag te beginnen en Fez te gaan ontdekken.

Na een heerlijk Marokkaans ontbijt te hebben genutigd in ons Airbnb, gingen we er op uit. Het centrum van Fez is. Wat mij gelijk opviel was dat alles wat ik om mij heen zag gebeuren, veel weg had van de Fata Morgana attractie in De Efteling. Voor degenen die weten wat ik daarmee bedoel. Ik vind dat het in Fez net lijkt alsof de tijd heeft stil gestaan. Ja, Fez is een bekende stad in Marokko om te bezoeken en je ziet hier en daar ook best wat toeristen, maar ik vond het juist nog heel authentiek en écht Marokkaans.

Na wat bezienswaardigheden te hebben bezocht en te hebben geluncht bij het bekende Café Clock, wat zeker aan te raden is om wat te eten en/of drinken, vertrokken we naar Riad Anata voor een Marokkaanse kookcursus. Ik schreef overigens eerder al een artikel over die Marokkaanse kookcursus in Fez. Na het boodschappen doen in de lokale en mega chaotische medina, de kookcursus en het opeten van ons zelfbereide voedsel, waren we doodop en waren we blij toen we weer terug in onze Airbnb kwamen.

Merzouga

Op onze tweede dag in Marokko werden we ’s ochtends vroeg opgehaald door onze privé chauffeur die ons de komende dagen van plek naar plek zou rijden. We checkten uit bij ons Airbnb en gingen weer met onze koffers op pad door de smalle straatjes van Fez. Gelukkig was onze chauffeer dit keer snel gevonden en na kennis gemaakt te hebben, verlieten we Fez. Wat we nog niet wisten was dat ons een acht uur durende rit te wachten stond. Van Fez naar Merzouga, de woestijn van Marokko, was het dus nog heel wat uurtjes rijden. Gelukkig was de auto waarin we zitten enorm ruim en comfortabel en vielen we dan ook regelmatig even in slaap. Tot het moment waarop we weer een stop maakten en even naar buiten konden. Vaak op hele mooie plekken in het midden van Marokko. Zo stopten we bijvoorbeeld een keer in een natuurgebied waar allemaal loslopende apen waren. Waaronder veel apen met kleintjes. Dat was heel bijzonder om zo in het wild en van dichtbij te kunnen zien.

Na die achter uren in de auto te hebben gezeten en die eigenlijk veel sneller dan gedacht voorbij waren gevlogen, reden we steeds meer de woestijn in. De natuur werd platter en we werden steeds meer omringd door zand. Totdat we ineens bij een stuk aankwamen waar een groepje kamelen op ons stonden te wachten. Vanaf dit punt mochten er geen auto’s meer rijden en moest je dus per kameel de woestijn in. Om vervolgens na een rit van een klein uurtje bij ons tentenkamp aan te komen.

We verbleven namelijk een nacht in de woestijn. Wat werkelijk een droom was die voor mij uitkwam! Dihya Desert Camp, de accommodatie waarin we sliepen, was nog maar net geopend en daardoor waren we de enige gasten voor die nacht. We werden bijna letterlijk door het personeel op handen gedragen en de service was dan ook erg goed. Bij aankomst kregen we Marokkaanse thee en wat zoete lekkernijen en tegen de avond een heel uitgebreid avondmaal. Wederom weer allemaal uit de Marokkaanse keuken – wat ik persoonlijk erg lekker vind! Na het eten en toen het inmiddels al donker was geworden, werden we buiten verwacht voor een drumritueel. Al het personeel van het tentenkamp zaten rondom een vuurkorf en maakten muziek. Onder een sterrenhemel die ik nog zo nooit in mijn leven had gezien. Na deze enorm lange dag met veel nieuwe indrukken, was ik erg moe en viel ik als een blok in slaap in de luxueuze tent waarin we verbleven. De volgende morgen stonden we namelijk heel vroeg op om de zonsopgang te aanschouwen vanaf een bergtop. Echt, het is bijna niet uit te leggen hoe bijzonder deze hele ervaring in de woestijn was!

week Marokko

Atlasgebergte

Na het bekijken van de zonsondergang en een uitgebreid Marokkaans ontbijt, was het tijd om weer verder te gaan. Ietwat teleurgesteld om nu al deze mooie plek achter me te laten, stapten we weer de kameel op, die ons naar onze chauffeur bracht. Op deze derde dag van onze week in Marokko, reden we richting het Atlasgebergte. Dit keer geen acht, maar zo’n 5 uur in de auto. Dat was overigens al een hele verbetering. Ook de rit naar het Atlasgebergte toe was zo ontzettend mooi. Ik had echt het grootste gedeelte van de rit mijn mond open van verbazing en neus tegen het autoraampje geplakt. Bijna dan, he 😉 Nee maar echt, als er één plek qua natuur is in Marokko dat je gezien moet hebben, is het wel het Atlasgebergte. Zo anders dan alle andere plekken waar ik ooit op deze aardbol ben geweest.

We stopten onderweg trouwens bij een heel leuk lunchtentje, met gezellig binnentuin en wederom weer heerlijk Marokkaans eten. Helaas weet ik daar de naam niet meer van. Maar het was ook echt in de middle of nowhere, een plek die onze chauffeur aanraadde. Na het eten gingen we hup weer de auto in, onderweg naar onze accommodatie voor de avond. Tegen het einde van de middag arriveerden we bij Kasbah Agoulzi, een kleinschalig hotel dat in het midden van de Roses Valley ligt, wat weer een gedeelte van het Atlasgebergte is. Ik ga verder niet al te veel uitweiden over deze accommodatie omdat ik er nog een apart artikel over wil schrijven. Het enige wat ik er over wil delen was dat we onze ogen uitkeken. De ligging, de inrichting, de gastvrijheid van de Franse eigenaresse en het fenomenale uitzicht vanaf het terras. Maar goed, later kom er dus nog uitgebreid een artikel over online! 🙂

Ouarzazate

De volgende dag gingen we weer op pad naar onze eindbestemming Marrakech. Deze rit duurde ook een aantal uur, maar was de korte rit van allemaal. En onderweg stopten we nog in Ouarzazate, een heel bekend gebied in Marokko. Hier zijn talloze films opgenomen en staat vooral bekend om zijn filmstudio Atlas Studio. Naast Ouarzazate is Aït-Ben-Haddou, wat praktisch naast elkaar ligt, ook een heel bekende plek. Aït-Ben-Haddou staat namelijk bekend om zijn vele kasbah’s. Zie de foto hieronder. Ik vond dit persoonlijk één van de bijzonderste bezienswaardigheden die ik in Marokko heb gezien.

week Marokko

Marrakech

Tegen het einde van de middag arriveerden we in Marrakech, de eindbestemming van onze week Marokko. Een stad waar vooral ik erg naar uit keek om te bezoeken. Al jaren zag ik de mooiste plaatjes vanuit Marrakech op Instagram voorbij komen en nu wilde ik deze stad wel eens met eigen ogen bekijken. Ik schreef eerder al een artikel over onze goed geprijsde en  mooie accommodatie in Marrakech voor als je daar benieuwd naar bent.

In Marrakech hadden we een aantal dagen om lekker rond te dwalen en alle bezienswaardigheden te bezoeken. Extra fijn was dat onze accommodatie een klein zwembad had, want de temperatuur loog er niet om. De maand mei was bij aankomst in Marrakech net aangebroken en de temperatuurmeter tikte al de 35 graden aan. Ik heb dan ook één best belangrijke tip voor als je ooit Marrakech wilt bezoeken: doe jezelf een plezier en ga niet, ik herhaal NIET, in de zomermaanden naar deze stad. Begin mei was het eigenlijk al te warm om lekker rond te lopen, te winkelen en bezienswaardigheden te bezoeken.

Al met al heeft Marrakech mij zeker niet teleurgesteld. In tegendeel zelfs! Marrakech was weer heel anders dan alle andere plekken die we daarvoor in Marokko hadden bezocht. In Marrakech is alles een stuk moderner en ook waren er meer toeristen. Wist je trouwens dat veel mensen denken dat Marrakech de hoofdstad van Marokko is? Terwijl dat natuurlijk Rabat is. Toch is Marrakech de stad in Marokko die jaarlijks de meeste toeristen trekt. Zelf ben ik niet eerder in Rabat geweest, maar ik kan me wel voorstellen dat Marrakech geliefd is bij toeristen. We hebben er in die paar dagen dat we er waren ontzettend veel leuke dingen gezien en daarnaast ook heerlijk gegeten. Binnenkort komt er een apart artikel online met mijn persoonlijke tips voor Marrakech!

En toen, na een week Marokko, was het weer tijd om terug naar Valencia te vliegen. We namen de trein van Marrakech naar Fez en stapten daar weer het vliegtuig op. Met in gedachte houdende dat ik vast nog wel een keer terug zou keren naar dit mooie en bijzondere land. Iets waarvan ik ook nu nog zeker weet dat ik dat ooit zal gaan doen. Ben jij al eens in Marokko geweest? 

5 Reacties

  1. 12 juli 2020 / 19:08

    Wat schrijf je enthousiast, mijn tante was er ooit geweest en die zei; noooooit meer! Dus ik heb altijd een beetje getwijfeld. sowieso staan Bali en Thailand (Canada en Amerika) wel vooraan qua roadtrip of grote vakantie. Maar je hebt er wel een mooi artikel van gemaakt en mij ook een stukje nieuwsgieriger!

  2. 13 juli 2020 / 11:27

    Wauw, wat een prachtige en bijzondere reis heb je gemaakt! Ik ben nog nooit in Marokko geweest, maar het staat wel hoog op mijn wensenlijstje!

  3. 14 juli 2020 / 07:27

    wauw, het is zo mooi. Ik wil daar ook heen, maar vanwege corona hebben we ons plan geannuleerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Read previous post:
Thursday Talk – 7 dingen die ik tijdens de quarantaine heb geleerd

Het was me wat, om de afgelopen maanden in quarantaine te hebben gezeten in Spanje. Wat was het een bizarre...

Close