Wat is een persreis nou precies?

Wat is een persreis nou precies?

Hoi en de groeten vanuit Griekenland! Lesbos om precies te zijn. Ik zit hier voor een aantal dagen voor mijn blog. Ik ben dus op persreis. Maar wat is een persreis nou precies? Ik krijg die vraag vaak gesteld en daarom vertel ik je vandaag alle ins en outs over persreizen. Ben je benieuwd? Lees dan gauw verder!

Persreizen, voor de een een bekender fenomeen dan voor de ander. Maar als je op dit artikel hebt geklikt, wil je er waarschijnlijk meer over te weten komen. Dat snap ik heel goed, want ik wist in eerste instantie ook niet wat een persreis precies inhield. Totdat ik andere bloggers op persreis zag gaan en ik vorig jaar zelf ook voor het eerst uitgenodigd werd.

Een persreis is een promotie van een bestemming

Als blogger krijg ik met enige regelmaat iets thuis opgestuurd. Wekelijks ontvang ik kleding, schoenen, accessoires en beautyproducten van verschillende merken. Soms voor een afgesproken samenwerking, maar vaak ook zomaar, in de hoop dat ik het opgestuurde product zal promoten op mijn blog of social mediakanalen. Voor bedrijven en merken is dit een handige en goedkope manier van promoten, mits ze het goed aanpakken.

Naast merken, bestaan er ook reis- en verkeersbureau’s. Die willen niet hun product, maar juist ‘hun’ bestemming promoten. Het is voor een reis- of verkeersbureau alleen lastiger om een blogger of journalist enthousiast te maken over de bestemming die zij willen promoten. Het reis- of verkeersbureau kan namelijk niet een folder opsturen waarin wat foto’s van de bestemming staan. Of naja, dat kan wel, maar daarmee zullen ze niet veel bereiken. Een blogger of journalist zal niet snel een bestemming promoten als ze er zelf niet zijn geweest. En ja, daar hebben we hem: dát is dus de reden van het organiseren van een persreis. Een reis- of verkeersbureau laat een of meerdere influencers of journalisten naar de bestemming gaan die zij op dat moment onder de aandacht wil brengen. Vaak past de bestemming van een persreis dan ook bij de doelgroep van de influencer of media van de journalist. Door het maken van een persreis, maken de bloggers en journalisten kennis met een bestemming en kunnen ze er dan pas hun mening over vormen en delen.

Dus je mag gewoon lekker gratis op vakantie?

De grootste misvatting van persreizen is dat de buitenwereld denkt ‘dat je lekker gratis op vakantie mag’. Nee mensen, nee. Ik ga niet ‘lekker gratis op vakantie’. In tegendeel zelfs. Je moet weten: een reis- of verkeersbureau wilt tijdens het organiseren van een persreis niet al teveel geld kwijt zijn aan de blogger of journalist. Dus wat gebeurt er dan? Dan worden er korte persreizen georganiseerd, van vaak maar maximaal 5 dagen. Maar tijdens zo’n korte persreis wilt een reis- of verkeersbureau er wel alles uithalen. Er wordt vervolgens een programma gemaakt en die programma’s zijn vaak niet mis. Het is niet gek om tijdens een persreis van 08.00 tot 01.00 continu onderweg te zijn. En ik kijk er tegenwoordig ook niet meer gek van op als we geen moment vrij hebben tijdens deze dagen. Wanneer je meegaat op een persreis ben je namelijk al akkoord gegaan met een programma, waardoor er dus ook van je verwacht wordt dat je overal aan mee doet. En vergeet niet dat een blogger of journalist tijdens een persreis, door het drukke en volle programma, nauwelijks kan werken. Alle werkuren moeten na een persreis ingehaald worden.

Ik weet dat het lief bedoeld is, maar wanneer de zoveelste persoon mij ‘een fijne vakantie’ wenst, wanneer ze weten dat ik op persreis ga, vind ik dat stiekem toch een beetje stom. Stom omdat ik mij dan niet serieus genomen voel en stom omdat een persreis gewoon ook geen vakantie is. Al moet ik wel zeggen: soms voelt het stiekem wel zo, hoor. Wanneer de groep bijvoorbeeld heel leuk is en je onderling lekker aan het kletsen bent. Of als we bij het zoveelste restaurant zitten te eten met z’n allen. Maar feit blijft wel: je kunt niet je eigen tijd inplannen en hebt nauwelijks tot geen vrijheid. We liggen dus niet met een boekje op het strand – zoals ik op een vakantie vaak doe :p Maar toch moet ik wel eerlijk toegeven dat ik dit wel een heel leuke manier van werken vind.

En dat wil ik dan ook zeker nog even extra benadrukken: je hoort mij echt niet klagen. Sterker nog: wanneer ik voor een persreis wordt uitgenodigd, spring ik een gat in de lucht. Echt! Reizen is gewoon mijn grootste passie en ik ben ontzettend dankbaar dat ik dit voor mijn werk mag doen. En tot nu toe heb ik ook zeker heel veel geluk gehad met mijn persreisjes. Benidorm was ontzettend leuk en interessant, en nu Lesbos ook weer.

Dus, ik ga deze dagen op Lesbos nog zeker even genieten. En werken, dat ook! 😉  Van wat ik nu al heb gezien, ben ik erg onder de indruk van het eiland. Het eiland is enorm getroffen door het vluchtelingenprobleem en dat heeft er voor gezorgd dat er veel minder toeristen naar Lesbos komen. Dat moet veranderen, vind ik. Je kunt dus zeker nog wat artikelen van Lesbos gaan verwachten op deze blog. Geniet van jullie weekend – Liefs!

persreis

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Share:

20 Reacties

 1. 19 mei 2017 / 10:48

  Leuk dat je dit met ons deelt, ik was er altijd wel nieuwsgierig naar! Ik ben heel benieuwd naar je avonturen op Lesbos!

 2. 19 mei 2017 / 11:15

  Ik kan me voorstellen dat een persreis vaak wordt verward met een fijne ‘vakantie’. Zo jammer. Logisch natuurlijk dat het voornamelijk om werken draait en dat je daar niet ligt te luieren. Ik kijk hoe dan ook al uit naar je Lesbos artikelen!

  • 28 mei 2017 / 08:42

   Ja precies, luieren is het alles behalve :p. Maar dat neemt niet weg dat het wel een heel leuke manier van werken is. xoxo

 3. 19 mei 2017 / 11:35

  Wat fijn om nu even er iets meer vanaf te weten! Er wordt inderdaad vaak gezegd dat het vakantie is, maar eigenlijk is het alsnog werken en al die tijd moet inderdaad weer ingehaald worden. Ik ben erg benieuwd naar je verhalen!

 4. 19 mei 2017 / 14:58

  Ahhh jaloers! Het is even bikkelen met die drukke programma’s van persreizen. Maar vergeet vooral niet enorm te genieten van al het moois daar. Ik ben nu al benieuwd naar je foto’s en artikelen 😀

  Liefs,
  Jamie

 5. 19 mei 2017 / 15:54

  Ook al is het gewoon werk, ik hoop wel dat je enorm veel mooie dingen gaat zien daar in Lesbos (en ik ben ook heel benieuwd naar je artikel! Ik ga over een paar maanden op vakantie naar Zakynthos, dus ik ben nu ineens erg geïnteresseerd in alles wat Grieks is haha).

  • 28 mei 2017 / 08:44

   Ik heb zeker heel veel moois kunnen zien. Het eiland heeft mij positief verrast! Wat heerlijk dat je binnenkort naar Zakynthos gaan. Schijnt heel mooi te zijn en staat daarom ook zeker nog op mijn to-go list! 😉

 6. 19 mei 2017 / 16:08

  Geniet ervan! Ik ben een paar jaar geleden op Lesbos geweest, voordat er vluchtelingen waren. Het is zó’n prachtig eiland. Hoe hard die mensen daar werken voor het toerisme is echt niet normaal, dus ik vind het goed dat ze daar persreizen naartoe organiseren 🙂

  • 28 mei 2017 / 08:44

   Ik vond het ook heel goed dat Zoover een persreis naar juist Lesbos organiseerde. Net wat jij zegt: het is een prachtig eiland die veel meer toeristen verdient!

 7. 19 mei 2017 / 19:13

  Ik kijk vaak youtube filmpjes van Manon Tilstra en die vlogt natuurlijk vaak haar persreizen. Het is vaak dan wel gezellig enz , maar het is inderdaad niet echt een vakantie ofzo

  • 28 mei 2017 / 08:45

   Gezellig is het vaak zeker wel met de groep waarmee je gaat, inderdaad! 😀

 8. 19 mei 2017 / 20:34

  Heel leuk dat je dit deelt met ons, want ik wist nooit helemaal precies hoe persreizen in elkaar zitten. En nu is dit misverstand de wereld uit! 🙂

  • 28 mei 2017 / 08:46

   Haha, graag gedaan! Misschien dat ik er binnenkort nog eens een artikel over schrijf. Een soort ‘behind the press trip’ ofzo 😉

 9. 21 mei 2017 / 18:00

  Ik wist wel ongeveer wat een persreis inhield, maar met alle details erbij kijk ik er ineens wel anders tegen aan! Ondanks dat lijkt het me wel een enorme eer om mee te mogen op persreis!

  • 28 mei 2017 / 08:46

   Fijn dat het wat duidelijker is geworden door dit artikel! Ik voel mij ook zeker heel vereerd als ik word gevraagd voor persreizen. Het zo’n leuke manier van werken! 😀

 10. 22 juli 2017 / 21:38

  Het is hard werken zo’n persreis maar wel in een heerlijke inspirerende omgeving.

 11. 23 juli 2017 / 10:00

  Leuk dat je het in een post uitlegt! Ik wist al wat het inhield, maar super leuk om het in een artikel iets beter uit te leggen! <3 x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Read previous post:
reisblunders
Dit zijn de 6 grootste reisblunders die ik ooit heb gemaakt

Ik las laatst een artikel in een tijdschrift dat ging over reisblunders. Ik begon na te denken over mijn eigen...

Close