Thursday Talk – waarom ik graag alleen op reis wil

alleen op reis

Al jaren speel ik met de gedachten om alleen op reis te gaan. Niet weken- of maandenlang, maar gewoon een paar dagen tot een week. Om te kijken hoe het is en of ik het fijn vind. Maar eigenlijk zitten er ook wel een paar echte redenen achter. Redenen die ik je in deze Thursday Talk zal vertellen. Lees je weer gezellig mee?

Magisch gevoel

Afgelopen weekend was het zover. Het eerste reisje van 2017 werd een feit. Ik mocht weer op reis. Op stedentrip naar Londen om precies te zijn. Ik ging met een vriendin die in Engeland studeert en met de bus naar Londen kwam. Ik vloog dus alleen. Ondanks het feit dat ik al vaker alleen had gevlogen, vond ik het deze keer toch wel spannend. De reden hiervan wist ik niet precies uit te leggen, maar dat hoefde ook niet, want ik zou hoe dan ook alleen naar Londen vliegen.

Eenmaal afgezet door Nick op Schiphol, liep ik met lichte spanning de vertrekhal in en sloot ik mij aan in de rij voor de douane. Hoewel er altijd een flinke rij staat, ging het dit keer verrassend snel. Super fijn, want dat hele incheck- en douanegebeuren vind ik altijd maar een gedoe. Voor mij begint een vakantie pas écht als je achter de douane bent.

Ik dook wat leuke winkels in en besloot daarna even te gaan zitten voor een kop koffie en mijn tijdschriften die ik had meegenomen. En terwijl ik daar zo in mijn uppie zat, overviel mij een soort van magisch gevoel. Een gevoel die ik wederom weer niet wist uit te leggen, maar wel heel fijn was. Een soort van zelfverzekerd ‘YES, I can do this’ gevoel. En toen wist ik dat dit hét gevoel was die ik al zoveel mensen heb horen uitspreken. Het magische gevoel van alleen op reis zijn.

Fotograferen

Hoewel ik op bestemming altijd geniet, ben ik eenmaal thuis vaak een beetje teleurgesteld. Teleurgesteld omdat ik niet genoeg foto’s heb gemaakt. En als ik wél genoeg foto’s op bestemming heb gemaakt, dan baal ik van het feit dat ik op plek x niet genoeg tijd heb kunnen nemen om meer foto’s te nemen. En ik kan je vertellen: dat gevoel is niet fijn. Het voelt namelijk als een verloren kans, want wanneer zou ik óóit nog op die plek terug komen om nog een paar foto’s te kunnen nemen?

Ik had het hier pas met Nick over, omdat het gevoel van thuiskomen hierdoor niet prettig was. Hij liet mij inzien dat fotograferen een van mijn grootste prioriteiten heeft tijdens het reizen, maar dat dit vaak lastig is doordat niet iedereen deze prioriteit heeft. En daarom zou ik ook misschien eens alleen op reis moeten gaan. Dan zou ik mij niet opgelaten voelen als ik voor de zoveelste keer mijn camera erbij pak of een x aantal minuten stil sta voor de perfecte foto. Want dat is precies wat ik doe: mijn verlangen naar fotograferen wegmoffelen doordat ik weet dat een ander niet zo’n fan is van fotograferen.

Werk en reizen combineren

En dan het laatste punt waarom ik graag alleen op reis wil, is omdat ik het leuk vind om werk en reizen te combineren. Of naja, leuk is misschien een groot woord, maar het moet als blogger vaak wel. Ik kan een paar artikelen vooruit schrijven en inplannen, maar op reis moeten er ook foto’s geplaatst worden op Instagram en mijn mail bijgehouden worden. En ik vind het fijn om daar mijn tijd voor te nemen en daarin niet te hoeven haasten. Maar goed, ook hiermee wil ik natuurlijk niemand tot last zijn, wat er uiteindelijk voor zorgt dat ik het werkgedeelte links laat liggen. En dat zorgt na afloop voor veel stress en gedoe.

Dus ja, ik denk maar dat ik het een keer ga proberen, dat alleen op reis gaan. Natuurlijk zal ik ook gewoon nog met veel plezier erop uit trekken met Nick of vriendinnen, maar ik denk dat de combinatie van af en toe alleen reizen óf met anderen het juist zo leuk kan maken. Heb jij weleens alleen op reis geweest? En wat vond je ervan? Liefs!

Share:

31 Reacties

 1. 12 januari 2017 / 07:53

  Ik herken dit zó erg! Vooral dat foto’s maken, spijt hebben dat je van sommige plekken geen of weinig foto’s hebt kunnen maken. Dat baalmoment… Dat is ook een van de redenen dat ik alleen wil reizen, het niet lastig vallen van mensen met je camera.

  • 13 januari 2017 / 12:23

   Ahw, wat fijn dat ik hier niet de enige in ben! Fotograferen op reis is ook gewoon zó leuk! 😀

 2. 12 januari 2017 / 08:04

  Herkenbaar! Ik ben nog nooit alleen op reis geweest maar ik wil dat zeker eens gaan doen.

 3. 12 januari 2017 / 08:33

  Echt heel erg herkenbaar! Ik baal er ook weleens van dat ik niet alle foto’s kan maken die ik zou willen maken. Ook ik twijfel er, mede om die reden, over om alleen op reis te gaan. Lijkt me aan de andere kant ook wel heel spannend, maar misschien is het gewoon een kwestie van een keer doen 🙂

  • 13 januari 2017 / 12:25

   Ja, mij lijkt het ook zeker heel spannend! Maar nu vraag ik mijzelf steeds af hoe het zou zijn, dus ik vind dat ik het een keer moet uitproberen, haha!

 4. 12 januari 2017 / 08:39

  Het lijkt mij ook wel iets hebben, alleen op reis.

 5. 12 januari 2017 / 09:12

  Dat gevoel van het fotograferen op reis herken ik heel erg. Ik wil dan de perfecte foto maken of toch nog even daar kijken, maar als je dan een zucht van de anderen hoort, laat je het al snel zitten. Als je alleen bent heb je hier geen last van. Ik zou wel nog graag eens alleen op reis willen, maar hoe precies weet ik nog niet.

  • 13 januari 2017 / 12:26

   Nee precies, dan kan je zolang over de foto’s doen als je zelf wilt. Heerlijk lijkt mij dat!

 6. 12 januari 2017 / 09:35

  Ik snap het wel! Maar zelf had ik, toen ik door Amerika aan het reizen was in mijn eentje, dat ik door het alleen reizen zo veel leuke mensen had ontmoet om dingen mee te doen dat ik soms helemaal vergat om foto’s te maken. Puur doordat ik zo aan het genieten was van het moment zelf met de mensen om mij heen. Maar wanneer ik met mijn ouders reis heb ik inderdaad ook dat ik niet echt goed foto’s te kan maken, want die lopen meestal gewoon door wanneer we door een stad lopen haha.

 7. 12 januari 2017 / 11:29

  Ik kan alleen maar zeggen: DOEN!! Volg dit gevoel en je zal er echt geen spijt van krijgen. Ik ben 2 keer een aantal maanden zelfs alleen op reis geweest en het was de beste tijd van mijn leven, de vrijheid, de inspiratie en alles kunnen doen wat jij graag wil. Lekker stil staan bij alle momenten die jij op de foto wil vastleggen en geen rekening hoeven houden met andere.. 😉 Heb je al een bestemming in je hoofd?
  Liefs, Merel

  • 13 januari 2017 / 12:29

   Haha, wat een leuke en motiverende reactie! Ik moet je zeggen, er staat al een soloreisje op de planning, dus ik ben heel benieuwd hoe ik dat zal gaan ervaren. En wat ontzettend tof dat jij al vaker alleen op reis bent gegaan! Mag ik vragen wat jij van het alleen-avondeten vond? Dat is namelijk hetgeen waar ik het meest tegenop zie. X

   • 14 januari 2017 / 18:05

    Wat leuk, ik ben ook heel benieuwd wat je ervan zal vinden. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dat nooit heel erg heb gevonden.. Al kan ik me dat wel voorstellen hoor. Ik reisde ook door Azië en daar zit je meestal lekker ontspannen op terrasjes en heb je het niet zo in de gaten wie er allemaal om je heen zitten. Misschien gewoon leuke cafétjes opzoeken waarbij je een fijn gevoel hebt? Dan ga je er misschien ook wat sneller zitten! 🙂 Liefs

 8. 12 januari 2017 / 11:41

  Ik ben twee keer alleen op reis geweest, beide citytrips. Maar jeetje, dat avondeten daar zie ik toch altijd weer tegenop. Er is natuurlijk niks gezelligs aan in je eentje. Voor de rest echt top!

  • 13 januari 2017 / 12:31

   Oh, wat super cool Sophie! Waar ben je toen geweest? En dat alleen moeten avondeten: daar zie ik inderdaad ook het meest tegenop. Maar goed, als dat het enige is, neem ik dat voor lief.

 9. 12 januari 2017 / 11:45

  Ik kan het echt met heel mijn hart aanraden! Toen ik nog vrij jong was (net 16) ging ik voor het eerst een hele week in mijn eentje weg en dat magische gevoel was zo goed voor me! En ook dat je even lekker kunt doen wat je zelf wilt! Afgelopen jaar ging ik twee maanden weg naar Azië en dat was, natuurlijk, nog veel gaver en spannender! Dus ik zeg doen! Ga het lekker ervaren, want het is heel goed voor je 🙂

 10. 12 januari 2017 / 12:46

  Wauw, heel knap dat je dat wilt doen. Ik vind dat knap omdat ik dat zelf echt nooit zou doen en willen. Toch kan ik mij wel voorstellen dat het fijn is, als jij het graag wilt zou ik het zeker doen.

 11. Myrthe
  12 januari 2017 / 13:23

  Jaaaaa DOEN! Ik zat zelf al super lang met het idee om een keertje alleen op reis te gaan. Niet precies om de reden die jij geeft, maar goed, alleen op reis is alleen op reis. Een tijdje geleden heb ik geboekt en over ongeveer een maandje vertrek ik voor 3 weken alleen naar Cambodja! Soms bekruipt me het gevoel nog van complete angst, maar ik heb liever spijt van iets wat ik heb gedaan dan wat ik niet heb gedaan.
  Want stel dat je er uiteindelijk voor kiest om het niet te doen. Hoe ik het altijd voor me zie, is dat ik dan zometeen oud en niet goed ter been ben en dat ik dan terugdenk aan de tijd dat ik nog wél alleen weg had kunnen gaan. Dan kan het dus gewoon niet meer! Dus gewoon lekker doen voordat je spijt krijgt!

 12. 12 januari 2017 / 13:29

  Wat leuk om te lezen! Het lijkt mij ook erg gaaf om alleen op reis te gaan. Inderdaad niet super lange tijd, maar een stedentrip bijvoorbeeld!

 13. 12 januari 2017 / 14:54

  Ik herken die fotografie stuggles zo erg! Vaak krijg ik te horen ‘alweer een foto’ of ‘je hebt daar nu al 10 foto’s van, laten we doorlopen’. Ik voel me dat inderdaad erg opgelaten..

 14. 12 januari 2017 / 18:28

  Ik snap het heel goed en ken dat gevoel! Ik zeg doen! You go girl! 💪

 15. 12 januari 2017 / 19:33

  Ik zeg doen! Niet alleen de tijd om te fotograferen, maar ook gewoon doen waar je zin in hebt. Je niet hoeven aanpassen is heerlijk! Genoeg plekken waar je alleen naar toe kan gaan. Afgelopen augustus in Berlijn geweest en ik ga nu alleen naar Stockholm.

 16. 12 januari 2017 / 20:04

  Ontzettend herkenbaar, daarom ga ik ook eigenlijk altijd alleen op reis 😉 Voor mij is fotograferen ook echt nummer 1, dus heerlijk om in je eentje lekker foto’s te maken zo lang je maar wil! Daarbij vind ik het heel fijn om alleen te zijn en heeft alleen zijn op vakantie zeker iets magisch ja. Ik zeg doen!

 17. 12 januari 2017 / 20:45

  Het lijkt mij heerlijk om alleen op reis te gaan en ik zou dat ook graag nog een keer willen doen. Ik denk dat ik gewoon wil beginnen met een citytrip en zie het daarna wel weer. Ik begrijp heel goed dat je af en toe spijt hebt van het te weinig foto’s nemen. Ikzelf heb hier een stuk minder last van, want iedereen weet dat ik een fotograaf ben en die tijd neem ik dan ook gewoon. Hier en daar is er wel eens een zucht, maar er zullen vast ook andersom dingen zijn bij de ander. Daarom voel ik mij daar ook niet echt schuldig door, ieder zijn ding. Daarnaast is het af en toe ook wel heel handig dat de ander ook eens een foto van jouzelf kan maken, haha.

 18. 12 januari 2017 / 21:05

  Ja, ik ken dit zo! Het lijkt mij ook heerlijk om eens alleen op vakantie of reis te gaan. Ook omdat je dan jezelf beter leert kennen, af en toe kun je jezelf dan echt tegenkomen! En inderdaad dat fotograferen, haha! Ik kwam deze Zomer ook weer terug uit Spanje en ik had amper foto’s genomen, echt zonde!

 19. 12 januari 2017 / 21:34

  Dit wil ik ook nog een keer doen! Alleen op reis, tijd met jezelf doorbrengen en even tot jezelf komen.
  Benieuwd of het ooit nog gaat gebeuren.

 20. 12 januari 2017 / 21:53

  Het lijkt me wel heel apart om alleen te zijn. Toch als of je heel anders erbij loopt ofzo. Wel heel chill dat je dan alles zelf kan bepalen ja!

 21. 13 januari 2017 / 02:22

  Ik zit er zelf ook steeds vaker over na te denken om een keer ergens alleen heen te gaan. Vooral omdat ik graag wil ‘leren’ om alleen te (kunnen) zijn. En dan bedoel ik niet comfortabel thuis met alles in handbereik, nee, echt de wijde wereld in. Ook lijkt het me fijn om -wat jij al zegt-, zelf de tijd te kunnen nemen voor dingen. Als jij een halfuur naar een mooi gebouw wil staren of er foto’s van wil maken, dan kan dat gewoon, want je hoeft met niemand rekening te houden! En inderdaad, dat magische gevoel van zelfverzekerdheid lijkt me ook leuk om een keer te ervaren. Ergens lijkt het me ook wel een beetje gek, ik heb gewoon een lief vriendje die heel graag mee zou willen. Ik weet niet of ik dan zou zeggen: ‘Nee, jij mag niet mee, ik ga alleen.’ Het lijkt me wel heel eng om ineens alleen naar het buitenland te gaan, misschien een keer een dagje uit in Nederland plannen? ;p

  • 13 januari 2017 / 12:15

   Ik heb precies hetzelfde! Ik wil ook graag leren om alleen te kunnen zijn voor een tijdje. Maar wat jij zegt over het hebben van een lief vriendje klopt helemaal. Met hem op reis gaan is ook gewoon heel leuk! Laat je het me weten als je wél een keer alleen op reis gaat ;-)?

 22. Kiki
  15 januari 2017 / 16:31

  Leuk artikel! Ik ben zelf niet alleen op reis geweest, maar heb wel een tijdje in het buitenland (Barcelona) gewoond. Ik kan iedereen aanraden om een tijd op jezelf te zijn aangewezen. Ik heb daar natuurlijk ook veel vrienden gemaakt, maar de eerste stappen maak je zelf en dat geeft zo’n goed gevoel. Iets waar ik nu, na vijf jaar tijd, met zoveel plezier en trots op terugkijk. Je wordt heel zelfstandig en zelfverzekerd tijdens zo’n periode. Ben benieuwd waar je alleen naartoe gaat! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
7 opmerkelijke dingen tijdens mijn verblijf in Londen

Hoi allemaal! Afgelopen maandag zat ik nog in het hippe, maar ook drukke en regenachtige, Londen. Ik heb tijdens mijn tweede...

Sluiten