7 vragen om aan jezelf te stellen voordat je op wintersport gaat

7 vragen om aan jezelf te stellen voordat je op wintersport gaat

Het wintersportseizoen staat weer voor de deur en de eerste sneeuwvlokken zijn inmiddels gevallen. Ga je aankomend seizoen ook op wintersport? Dan is het handig om jezelf 7 vragen te stellen voordat je op wintersport gaat. En die vragen heb ik voor je in dit artikel gezet.

1. Zal ik een wintersport vakantie gaan waarderen?

Deze vraag geldt natuurlijk alleen voor de mensen die nog niet eerder op een wintersport vakantie zijn geweest. Want dan is het wel belangrijk om jezelf af te vragen of het wel een vakantie voor jou zal zijn. Niet iedereen kan een wintersport vakantie waarderen, namelijk. Ik ken genoeg mensen die het een keer geprobeerd hebben maar toch niet zo enthousiast waren. Dat kan met verschillende zaken te maken hebben, maar hetgeen wat ik zelf het vaakst hoor, is dat het voor sommige mensen toch echt te koud is. Ook het financiële plaatje komt vaak aan bod, want een wintersport vakantie is over het algemeen niet goedkoop. Ga je voor het eerst op wintersport? Ik schreef eerder al een artikel met 10 tips voor je eerste keer wintersport.

2. Heb ik alle spullen die ik nodig heb?

Of je nou voor het eerst op wintersport gaat of elk jaar van de partij bent, het is in beide gevallen slim om jezelf af te vragen of je alle nodige wintersportspullen (nog) hebt. Ik ben er zelf een aantal keer op het laatste moment en vlak voor vertrek achter gekomen dat bepaalde spullen aan vervanging toe waren. Dat ik die beter in Nederland kon vervangen dan op de locatie zelf – waar alles vaak een stuk duurder is. Gelukkig ging het in mijn geval alleen om een gat in mijn handschoen en een te kleine skibroek. Maar toch – tegenwoordig check ik van te voren wel even of ik alle nodige spullen nog heb en of er iets aan vervanging toe is.

3. Heb ik een extra wintersportdekking op mijn reisverzekering afgesloten?

Wat veel mensen niet weten is dat het hebben van een doorlopende reis- en zorgverzekering vaak niet genoeg is voor als er wat gebeurt op wintersport. Het is daarom slim om een extra wintersportdekking aan je reisverzekering toe te voegen. Want vaak zit dat dus niet standaard in je reis- en zorgverzekering inbegrepen. En als er dan wat op je wintersport vakantie gebeurt, kan je veel geld kwijt zijn aan iets waar je ook makkelijk voor verzekerd had kunnen zijn.

4. Is het voordeliger om met het vliegtuig of auto naar bestemming te gaan?

Hoewel ik al mijn hele leven elk jaar op wintersport ga, ben ik nog maar één keer met het vliegtuig gegaan. Met mijn familie ga ik namelijk altijd met de auto. De enige keer dat ik op wintersport met het vliegtuig ging, was voor een persreis naar Zuid-tirol in Italië. Omdat we toen maar een paar dagen gingen en het met de auto voor die paar dagen te ver zou zijn. Het was voor mij een nieuwe manier van wintersporten aangezien ik gewend was om eerst 10 uur in de auto te zitten, door sneeuw- en bergachtige landschappen te rijden en daarna pas op locatie aan te komen. Nu stapte ik in Amsterdam op het vliegtuig en kwam ik een dik uur later aan op het vliegveld van Innsbruck.

Als ik echt een week op wintersport ga, vind ik het eigenlijk wel leuk om met de auto te gaan, maar als ik in het vervolg weer maar een paar dagen zou gaan, zou ik denk ik wel weer het vliegtuig pakken. Ook omdat de vluchten naar wintersportbestemmingen vaak helemaal niet zo duur zijn.

voordat je op wintersport gaat

5. Wat voor een soort accommodatie past bij mij?

Voordat je op wintersport gaat, vind ik het persoonlijk fijn om te bedenken wat voor een soort accommodatie bij mij past. Of bij het algehele gezelschap waarmee je gaat. Ik heb zelf namelijk een paar keer in een hotel geslapen terwijl ik de hele week meer aan het après-skiën dan daadwerkelijk skiën was. Bij wijze van spreken natuurlijk 😉 Dat après-skiën ging vaak tot laat in de avond door, waardoor we het avondeten van het hotel, waar we gewoon voor hadden betaald, misten. Best zonde, natuurlijk. Ook had het hotel een enorme spa met sauna’s en zwembad, iets waar we die week ook geen gebruik van maakten omdat we dus alleen maar buiten de deur te vinden waren. Het slapen in een appartement voor deze week was dus handiger geweest en had ons ook nog eens veel geld kunnen besparen. Bedenk je van te voren dus goed wat voor een soort accommodatie het best past.

6. Hoe is het momenteel gesteld met mijn niveau van skiën of snowboaden?

Is het handig om van te voren nog een paar lesjes in Nederland te nemen voordat je weer op de latten in de sneeuw gaat staan, of ben je er zeker van dat het in de bergen wel goed gaat komen zo? Veel mensen die kunnen skiën of snowboarden doen dat maar een paar dagen tot week per jaar – namelijk alleen als ze op wintersport gaan. Wat betekent dat ze het skiën of snowboarden dus al een jaar lang niet meer hebben geoefend voordat ze weer op hun wintersportbestemming aankomen.  Vroeger woonde ik om de hoek van een skibaan, waardoor ik gedurende de hele winter kon oefenen. Nu moet ik tijdens de eerste dag van mijn wintersport vaak wel weer even inkomen. Maar gelukkig heb ik het skiën en snowboarden wel zo goed onder de knie dat ik van te voren, of op de locatie zelf, geen lessen hoef te nemen.

7. Heb ik al een vignet voor mijn auto gekocht?

Besluit je om met de auto richting je wintersportbestemming te gaan? Dan is het handig om van te voren een vignet voor je auto aan te schaffen. Dit kan heel makkelijk online, zoals op bijvoorbeeld de website van Vignet Oostenrijk – voor als je natuurlijk naar Oostenrijk op wintersport gaat. Als je met de auto gaat, moet je namelijk voor veel landen een special vignet hebben, die je simpelweg online kunt bestellen. Want het is tegenwoordig, met uitzondering van een vignet voor Zwitserland, allemaal digitaal.

Ik ben heel benieuwd of je al een keer op wintersport bent geweest, naar welk land dit was en of het iets voor jou is – dat wintersporten. Ik vind het persoonlijk heel leuk en hoop dan ook altijd te kunnen blijven gaan.  

1 Reactie

  1. 3 december 2018 / 15:44

    Haha, handig dit! Ik ben nog nooit (!) op wintersport geweest. Ik heb er ook niet zo veel behoefte aan, maar wil het ooit wel eens gaan doen. Wellicht wanneer ik ouder ben. Erg handig dus, dit artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
het Spaanse leven
Thursday Talk – Waarom ik hier zo van het Spaanse leven hou

Inmiddels zijn we 7 weken verder dat ik in Spanje woon en nog steeds kan ik vol overtuiging zeggen dat...

Sluiten