Mijn 12 persoonlijke tips voor als je gaat backpacken

Mijn 12 persoonlijke tips voor als je gaat backpacken

Ik ben twee keer wezen backpacken en vond het beide keren ontzettend leuk. Ik ben in de twee Aziatische, maar o zo verschillende landen Thailand en Sri Lanka geweest. En daarom schreef ik een artikel vol met persoonlijke tips voor als je gaat backpacken. Tips waar je misschien veel aan zult hebben. Lees je mee?

Mijn 12 persoonlijke tips voor als je gaat backpacken

1. Boek je eerste nacht op voorhand

Wanneer je gaat backpacken is het altijd fijn om bij aankomst al je eerste nacht geboekt te hebben. Toen ik een paar jaar geleden na een 23 uur durende reis in Thailand aan kwam, was ik zo ontzettend blij dat ik met de taxi bij mijn geboekte hostel werd afgezet. Ik deelde de taxi met een paar meiden die nog geen hostel hadden geboekt en die moesten dus nog met hun zware tassen opzoek gaan naar een geschikt en goedkoop verblijf. Om 23.00 ’s avonds terwijl ze flink moe waren van de lange reis. Doe jezelf een plezier en boek je eerste nacht op voorhand. Echt!

2. Neem een pak met repen mee

‘Een pak met repen meenemen?’ hoor ik je denken. Ja, een pak met repen. Je zult mij er dankbaar voor zijn. Ik heb tijdens het backpacken net iets te vaak trek gehad op momenten dat ik niks kon kopen. Denk bijvoorbeeld aan de momenten dat je een lange tijd in een bus zit die geen tussenstop maakt. Of dat je ’s ochtends eerst nog opzoek moet naar een plek waar je je ontbijt kan halen en deze zoektocht net iets te lang duurt. Op zulke momenten is het gewoon ontzettend fijn als je een reep uit je rugzak kan halen om de hongergevoel te stillen. Wat ik tegenwoordig altijd meeneem zijn Sultana’s en Snelle Jelle’s. En grappig genoeg gaan die altijd allemaal op.

3. Twijfel je over een of meerdere dingen? Neem ze dan niet mee!

Dit klinkt misschien logisch, maar toch is dit een van mijn beste tips voor als je gaat backpacken. Wanneer je twijfelt over kledingstukken, schoenen of accessoires, neem ze dan niet mee! Je zult tijdens het backpacken veel minder dragen dan dat je in eerste instantie had gedacht. En uit ervaring weet ik dat je de dingen waarover je twijfelde toch niet aan zal trekken.

4. Kies voor comfortabele items

En dan kom ik gelijk bij het volgende punt aan: neem alleen comfortabele items mee. Hoe modebewust je hier in Nederland ook bent, tijdens het backpacken zal het je echt minder boeien hoe je eruit ziet en kies je sneller voor comfort. Ik nam tijdens de eerste keer backpacken nog best veel strakke jurkjes, rokjes en broekjes mee, maar die heb ik uiteindelijk allemaal niet aan gehad. Natuurlijk wil ik er gewoon nog leuk uitzien tijdens het backpacken, maar dat kan in mijn ogen ook met een tof t-shirt, kort broekje en sandalen. De schoenen die ik meeneem wanneer ik niet verwacht al te gekke dingen te gaan doen, zijn een paar All Stars, Birkenstocks en Havaianas.

5. Maak op voorhand foto’s van waardevolle spullen

Wanneer er tijdens het backpacken waardevolle spullen van je worden gestolen, kan je dit eventueel terugkrijgen via je reisverzekering. Maar dan moet je wel op een goede manier die waardevolle spullen kunnen aangeven. Maak dus altijd op voorhand foto’s van waardevolle spullen, zodat je een bewijs hebt dat jij daar de eigenaar van was.

6. Maak een kopie van belangrijke documenten

En ook het maken van kopieën van belangrijke documenten zoals je paspoort, zorgverzekeringspas, visa en eventuele inentingen is slim om te doen. Wanneer je deze documenten, door wat voor een reden dan ook verliest, heb je altijd nog de kopieën. Stop die kopieën alleen dan niet op dezelfde plek waar je de belangrijke documenten bewaard ;-).

➸ Ik schreef eerder al een artikel over hoe je zo voorbereid mogelijk op vakantie kunt gaan. Een aantal tips die naast de tips in dit artikel waarschijnlijk ook vast nog wel goed van pas zullen komen 🙂 

7. Neem een microvezelhanddoek mee

Een microvezelhanddoek is compact, weegt weinig én droogt heel snel op. Ideaal dus voor als je gaat backpacken. Wil je nou toch nog iets groters meenemen waarop je kan liggen op het strand? Koop dan een groot doek voor een klein bedrag op bestemming, of neem zelf een hammamdoek mee. Een groot badlaken is helaas veel te groot voor in je backpack.

8. Schaf een lokale simkaart aan

Het ligt natuurlijk aan het land waar je heen gaat, maar of er nou Wi-Fi op elke hoek van de straat is of niet, een lokale simkaart is altijd fijn om te hebben tijdens het backpacken. Het geeft je de vrijheid om op elk moment contact te hebben met het thuisfront, maar ook om informatie op te zoeken over een plek of bezienswaardigheid. Tijdens het backpacken door Thailand heb ik geen lokale simkaart aangeschaft, maar op Sri Lanka wel. Het koste geen drol – €0,80 cent voor een lokale simkaart en €3 voor 5GB data – dus daarvoor hoef je het niet te laten.

9. Neem een paar bagageslotjes mee

Het meenemen van bagageslotjes is ontzettend handig voor als je gaat backpacken. Ik gebruik ze altijd voor mijn grote backpack, rugzak en kluisjes – in bijvoorbeeld hostels. En daarmee voelt alles toch net een stukje veiliger aan. De bagageslotjes van TSA vind ik persoonlijk heel fijn.

10. Maak niet teveel vaste plannen

Ik snap dat je een veilig gevoel krijgt van veel plannen maken, maar doe het niet. Ja, plannen maken kan natuurlijk altijd, maar houd je er niet teveel aan vast. Hou ook ruimte voor spontane dingen. In Thailand bijvoorbeeld, ontmoette ik vrienden die naar een andere plek gingen dan waar ik heen zou gaan. Maar omdat ik het toch wel gezellig vond om nog even wat tijd met hun door te brengen, besloot ik ook hun kant op te gaan. Op Sri Lanka vorig jaar had ik daar geen ruimte voor, omdat alle hotels al van te voren waren geboekt. En doordat ik nu een vergelijking heb, kan ik zeggen dat ik ‘spontaan’ backpacken toch wel het leukst vind.

11. Neem je reisgids niet mee tijdens het backpacken

Een van mijn laatste persoonlijke tips voor als je gaat backpacken, is: neem je reisgids niet mee tijdens het backpacken. Waarom niet? Omdat ze simpelweg teveel wegen en niet nodig zijn tijdens je reis. Wanneer je thuis de reisgids leest, maak dan notities in bijvoorbeeld je mobiel of schrift die je mee wilt nemen. Zo heb je alleen de informatie van dingen die jij belangrijk vindt om te weten. Daarnaast heb je nog een tal van reis-apps die je kunt downloaden en kan je ook altijd nog Google inschakelen.

12. Stel vragen aan locals

En als je niet genoeg hebt aan reis-apps of Google, stel dan gewoon je vragen aan locals. Ik doe dit eigenlijk altijd wanneer ik in een hip hostel of leuk restaurant zit. De lokale mensen weten vaak als geen ander hoe bepaalde dingen werken en wat de leukste plekken zijn om heen te gaan.

Zo, dan waren dit mijn persoonlijke tips voor als je gaat backpacken. Dit zijn tips die ik zelf heel fijn vind om toe te passen en die jou misschien ook wel zullen helpen. Heb jij nog tips voor als je gaat backpacken? Laat ze dan zeker weten in de comments! Liefs!

tips voor als je gaat backpacken

8 Reacties

 1. 22 februari 2017 / 08:43

  Hele handige tips! Wie weet komen ze nog van pas.

 2. 22 februari 2017 / 09:40

  Echt super goede tips dit! Zo’n microvezelhanddoek ziet er altijd belachelijk uit vind ik, maar toen ik op reis heel veel mensen tegenkwam met zo’n ding en ik telkens met een natte handdoek rondsleepte, kwam ik erachter dat het toch wel een érg handige uitvinding is..!

 3. carola donkelaar
  22 februari 2017 / 10:49

  Thanks voor de tips dit ga ik bewaren 🙂
  Ging je alleen op reis of samen met iemand?
  Ik zit namelijk te denken om alleen te gaan maar vind het ook weer eng en niet gezellig haha

  Groetjesss Carola

 4. Lonneek
  22 februari 2017 / 11:41

  Wat een fijne tips! Ik ga ze even bewaren.
  Lijkt me zo tof om een keer te doen!
  Groetjes,
  Lonneke

 5. 22 februari 2017 / 13:47

  Handige tips! Het lijkt mij heel leuk om in de toekomst een keer te gaan backpacken door een mooi land.

 6. 23 februari 2017 / 00:32

  Handige tips! Ik heb zelf ook altijd handgel mee omdat ik het fijn vind om mijn handen te reinigen. Vooral na een lange dag.

 7. 23 februari 2017 / 21:33

  ik dacht bij reisgids aan een mannetje die je meeneemt hahah. dus ik dacht al hoe weet je nou dat die te zwaar is totdat ik mij bedacht dat je het boekje bedoelde. haha! goede tips, helemaal mee eens.

 8. 17 juli 2017 / 16:00

  Handige tips!! Ik ga dit jaar naar Thailand en ben super benieuwd! Als je nog goede tips hebt dan hoor ik ze uiteraard heel graag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
vakantie op Curaçao
Mijn vakantie op Curaçao in een vlog

Hoi allemaal! Eind januari ging ik voor 9 dagen naar het mooie en vooral ook warme Curaçao. Ik vond het...

Sluiten