Mijn tips voor een stedentrip naar Athene

Mijn tips voor een stedentrip naar Athene

Begin juni ging ik met Nick en mijn schoonfamilie op stedentrip naar Athene. Zonder enige verwachting stapten we het vliegtuig in, om 3 uur later aan te komen in Athene, de hoofdstad van Griekenland. In drie dagen tijd hebben we zoveel mogelijk gelopen, gezien en gedaan. En vandaag geef ik je mijn persoonlijke tips voor deze stad.

Mijn tips voor een stedentrip naar Athene

Allereerst wil ik even zeggen dat ik het ontzettend leuk vond om naar een stad te gaan waar ik nog niet veel over had gehoord. Voordat we gingen vroeg ik aan verschillende mensen in mijn omgeving of ze nog tips voor Athene hadden, maar niemand was er ooit geweest. Zonder enige verwachting en met een open blik ergens heen gaan vond ik toch wel erg bijzonder. Ik had van te voren dus ook niet een hele lijst met dingen die ik wilde gaan doen in Athene. Ik liet de voor mij geheel nieuwe stad op me afkomen. En dat vond ik voor een keer eigenlijk best wel fijn.

Bezienswaardigheden

Athene is niet een stad met ontelbaar veel bezienswaardigheden, maar des te leuker om er een weekendje heen te gaan. Wij gingen van vrijdagmiddag tot maandagavond laat en dat was meer dan zat. We hadden drie volle dagen waarvan we zelfs 1 dag op een boot naar de Griekse eilanden Hydra, Poros en Aegina zijn geweest. Dus we hebben uiteindelijk 2 volle dagen in Athene zelf doorgebracht. En dat was perfect.

1. Akropolis
Het enige wat mijn schoonfamilie en ik zeker wisten voordat we naar Athene gingen, was dat we naar de Akropolis wilden. De meest bekende bezienswaardigheid van Athene én waarschijnlijk ook van heel Griekenland. De Akropolis van Athene staat op de Werelderfgoedlijst en is een 156 hoge tafelberg waar verschillende tempels op staan. Denk bijvoorbeeld aan het wereldberoemde Parthenon. Hoewel ik hier vroeger tijdens de geschiedenislessen het een en ander over heb geleerd, wist ik niet dat de Akropolis zo indrukwekkend en mooi was. Het is even een korte klim naar boven en het is een aardig groot gebied, maar dit is toch wel een must see wanneer je op stedentrip naar Athene gaat. En dan heb ik het nog niet eens gehad over het prachtige uitzicht dat je over de hele stad hebt, wanneer je je in dat gebied bevindt.

2. Platia Neas Smyrnis 
Wanneer ik me in het buitenland bevind, houd ik ervan om opzoek te gaan naar pleintjes. Ik weet niet wat het is, maar ik heb gewoon iets met pleinen. Ik vind het er vaak gezellig doordat er veel verschillende soorten activiteiten op plaatsvinden. Sommige mensen zitten op het terras, andere mensen lopen met hun toeristische boekjes in het rond en vaak hangt er ook wat jeugd rond, met bijvoorbeeld een voetbal of skateboard. Alle soorten mensen en leeftijden komen er en dat vind ik leuk. Dus ook in Athene gingen we opzoek naar een leuk plein en die hebben we zeker gevonden. Platia Neas Smyrnis om precies te zijn. Een hele mond vol. Ga hier ’s avonds heen om op het terras te eten of drankjes te drinken, want dat is hier het leukst.

3. Lycabettus heuvel
Tijdens onze laatste dag in Athene beklommen we de Lycabettus heuvel, die met zijn 277 meter hoogte de hoogste heuvel van Athene is. En ik kan niet ontkennen dat ik tijdens de wandeling omhoog een flink aantal keer heb lopen zeuren, zuchten en steunen. Want deze wandeling omhoog was toch écht wel even een stukje zwaarder dan ik had gedacht. Door de warme temperatuur in Athene – in ons geval 35 graden – is iets beklimmen gewoon al een stuk zwaarder dan als je dat bijvoorbeeld hier in Nederland zou doen. Ik denk dat we uiteindelijk 45 minuten hebben gedaan over de tocht naar boven. Maar dit kan in principe ook wel sneller. Wij kozen er alleen voor om af en toe even te stoppen, bij te komen en van het prachtige uitzicht te genieten. Maar het meest prachtige uitzicht heb je toch wel echt wanneer je de top bereikt. Man, wat was het daar mooi. Er stond zelfs een prachtig wit kappeletje en ook was er een terras aanwezig waar we even een verkoelend drankje hebben gedronken voordat we weer naar beneden gingen. En toen besefte ik me dat die, toch best wel zwarte, tocht omhoog het meer dan waard was.

4. National Garden
Toen we weer onderaan de Lycabettus heuvel stonden, liepen we richting de National Garden van Athene. Een groot en mooi park dat in het centrum van Athene te vinden is. Ik vond het erg fijn om doorheen te lopen, want er zijn veel schaduwplekken waardoor het er minder warm is dan in de stad zelf. We hebben hier een beetje rondgelopen, bij een vijver met schildpadden staan kijken en nog een drankje gedronken. Zoals je misschien wel weet, gebeurt er vaak niet zoveel boeiends in een park, maar is het toch wel fijn om er doorheen te lopen. Vooral wanneer een park zo mooi is aangelegd als deze en je even kunt ontsnappen aan de warmte van een stad.

stedentrip naar Athene

Wijken

Ik moet je eerlijk zeggen dat ik tijdens mijn eerste stappen door Athene mijn ogen uitkeek. Niet omdat ik de stad er nou zo mooi uit vond zien, nee, juist omdat ik schrok van hoe vervallen er alles bij stond. Was dit een Europese stad? En zou heel Athene er zou uitzien? We liepen verder en belandden gelukkig in een paar heel leuke en gezellige wijken die niet leken op wat we daarvoor hadden gezien. Gelukkig maar. Athene kent dus wél een paar heel leuke, mooie en gezellige wijken en hieronder licht ik ze graag toe.

1. Plaka
Laat ik beginnen bij de wijk waarin wij de meeste tijd hebben gespendeerd en middenin het centrum van Athene ligt. Plaka ligt net onder de Akropolis en is daarom als toerist zeker niet te missen. En dat is fijn, want deze wijk was by far mijn favoriete wijk van Athene. Het is dé wijk om lekker doorheen te struinen en neer te ploffen voor een hapje en/of drankje. En grappig genoeg zit in deze wijk ook mijn favoriete restaurant van Athene. Maar daar later meer over. Hetgeen dat ik namelijk nog kwijt wil over Plaka, is dat het een super fotogenieke wijk is. Plaka is knus, klein, gezellig en bomvol mediterraanse sferen en ongeveer 80% van alle foto’s die ik in Athene heb gemaakt, zijn hier genomen. Dus, ga je op stedentrip naar Athene? Vergeet dan zeker niet – genoeg! – tijd te spenderen in Plaka.

2. Anafiotika
Wanneer je door Anafiotika loopt, heb je bijna het idee dat je je op een wit Grieks eiland bevindt. Anafiotika is klein en pittoresk en wordt daarom ook wel de meest idyllische wijk van Athene genoemd. Het ligt tussen Plaka en de Akropolis in, dus ook deze wijk is als toerist niet te missen wanneer je op stedentrip naar Athene gaat. Wat je er precies kunt doen? Naast er simpelweg doorheen wandelen en foto’s maken niet zoveel, maar dat geeft ook niet. Alleen al het eiland gevoel dat deze wijk met zich meebrengt maakt alles goed. Wanneer je deze fijne plek googles, zul je meteen begrijpen waarom ik net iets te lang met mijn camera voor mijn snufferd heb gestaan 😉

3. Psiri
Voor alle gezelligheidsdieren en feestbeesten onder ons: bezoek de wijk Psiri. Psiri ligt in het Noorden van Athene en is dé wijk voor als je opzoek bent naar leuke horecagelegenheden. Je vindt hier ontelbaar barretjes en restaurants, de een nog gezelliger dan de ander. Psiri is een echt authentieke Griekse wijk waar altijd wel wat te beleven valt. Het is er vaak redelijk druk, maar nog niet zo druk als in bijvoorbeeld Plaka. Dat komt doordat Psiri nog wat in opkomst is bij de toeristen. Je vindt er dus ook een fijne combinatie van lokale bevolking en toeristen.

4. Gazi
En ook in de wijk Gazi kan je meer dan goed terecht voor wat hapjes, drankjes en dansjes. Gazi ligt in het westen van de stad en wordt ook wel de hippe, industriële en kunstzinnige wijk van Athene genoemd, waar tal van trendy horecagelegenheden te vinden zijn. Zelf ben ik maar heel even door Gazi heengelopen, maar toch wilde ik deze wijk benoemen.

Restaurants

1. The Old Tavern of Psaras
Ik vertelde je net al dat mijn favoriete restaurant van Athene in de wijk Plaka zit en daarom benoem ik hem ook graag in dit artikel. Want dit restaurant, The Old Tavern of Psaras is in alle opzichten de moeite waard om te bezoeken tijdens een stedentrip naar Athene. Door de ligging in het knusse Plaka, het vriendelijke personeel, het voortreffelijke eten en door de toch  ook best wel lage prijzen. En ohja, nog een extra tipje: er staan verschillende soorten gerechten op de menukaart, maar ook een rijtje Griekse gerechten. En daar hadden wij allemaal een ander gerecht van genomen en vonden we heerlijk. Dus, bestel een gerecht van de Griekse menukaart. Dat is toch net even wat leuker als je in Griekenland bent. Vooral als het ook nog eens heerlijk smaakt.

stedentrip naar Athene

2. Gaston
Weet je nog dat ik net vertelde over het o zo leuke Platia Neas Smyrnis? Daar vind je ook het Gaston restaurant. We hebben daar op het terras gezeten en genoten van het heerlijke eten. De menukaart is erg groot, dus er is voor ieder wat wils. En je zit er ontzettend gezellig. Oh en, je kunt er ook nog de lekkerste cocktails bestellen, want Gaston is een restaurant en cocktailbar in één.

Accommodaties

Het aanbod van Airbnb accommodaties blijft groeien in Athene en aangezien ik het verblijven in een Airbnb accommodatie vaak het leukst vind dat er is, raad ik het je ook zeker aan om eens een kijkje te nemen op de website. Vaak zijn de locaties en prijzen beter dan wanneer je in een hotel verblijft. Heb je een toffe Airbnb accommodatie gevonden? Vergeet je dan zeker niet via deze link te registreren, want dan krijg je €25 euro korting op je eerste boeking. Slaap je tijdens je stedentrip in Athene toch liever in een hotel, hostel of appartement? Dan kan ik je deze accommodaties zeker aanraden om eens naar te kijken:

Hostels:
Nubian Hostel
Loft Hostel
Athens Quinta

Hotels:
Coco Mat Hotel
Evripides Hotel
InnAthens

Appartementen:
Stylish Chic stay
My Athens Gem
Absolute Athens VIII

Ben je benieuwd naar hoe wij onze dagen in Athene hebben beleefd en alle bewegende beelden van bovengenoemde bezienswaardigheden, wijken en restaurants? Bekijk dan mijn vlog van Athene en abonneer je op mijn kanaal om geen enkele andere (reis)video te missen. 

Dit waren al mijn tips voor een stedentrip naar Athene. Ik ging er heen zonder verwachtingen en kwam terug met een boel nieuwe en mooie herinneringen. Ik vond Athene een verrassende en vooral ook bijzondere stad. Een stad waar je ooit geweest moet zijn. Al is het al voor de interessante geschiedenis en het contrast met andere Europese steden. Ben jij al eens in Athene geweest? 

stedentrip naar Athene

3 Reacties

  1. 18 juli 2017 / 09:15

    Wat leuk om te lezen! Athene lijkt me zó’n mooie plek om naartoe te gaan! Sowieso, heel Griekenland heeft prachtige steden en plekken. Mooi land! 🙂

  2. 18 juli 2017 / 10:34

    Leuke tips babe!! Ik ga nu meteen even je vlog kijken 🙂 Ik keek toevallig laatst nog naar tickets voor weekendje Athene, omdat dit nog niet heel duur is. Sla je tips ook even op dus! Fijne dan nog. Liefs, Merel

  3. 18 juli 2017 / 10:41

    Oeeeh Griekenland, en wellicht Athene, staat nog steeds op mijn bucketlist! Superfijn lijstje heb je samengesteld : )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Shopping Saturday – De leukste T-shirts met print of tekst

Ik weet niet wat het is of waardoor het komt, maar de laatste tijd ben ik helemaal into de T-shirts...

Sluiten