5 handige tips om geld te besparen – om eventueel vaker te kunnen reizen

5 handige tips om geld te besparen – om eventueel vaker te kunnen reizen

Al jaren krijg ik de vraag hoe ik toch zovaak in een jaar op reis kan. En hoewel ik inmiddels wel heb uitgeplozen hoe je zo goedkoop mogelijk op reis kunt, ben ik inmiddels ook wel redelijk goed geworden in geld besparen. In dit artikel deel ik wat handige tips om geld te besparen – om eventueel vaker te kunnen reizen.

5 handige tips om geld te besparen om vaker te kunnen reizen

1. Stel bewuste prioriteiten

Geld besparen gaat voor mij het grootste deel om het bewust stellen van prioriteiten. Je kunt maar één keer je geld uitgeven en niet aan alles tegelijk. Een goed voorbeeld daarvan is het besparen op dagelijkse dingen. Vind je het bijvoorbeeld echt zo belangrijk om een tientallen euro’s per week uit te geven aan eten en drinken buiten de deur? Of vind je het eigenlijk ook wel prima om jouw eigen koffie van huis mee te nemen voor onderweg? Ook voor al het eten dat je buiten de deur nuttigt: als je het een beetje plant, kan je net zulke lekkere dingen van huis meenemen. Zoals ik al zei, vergt dat wat planning, maar je kan hiermee op wekelijkse- en al helemaal op maandelijkse basis, al zo veel geld mee besparen.

Maak een overzicht van jouw uitgavenpatroon, zodat je zicht krijgt op waar nou eigenlijk jouw geld naartoe gaat. Soms besef je namelijk gewoon niet hoeveel geld je uitgeeft aan dingen die er eigenlijk niet toe doen. Die eigenlijk helemaal geen prioriteit zijn.

2. Kijk met een kritische blik naar jouw vaste lasten

Denk hierbij vooral aan alle afgesloten abonnementen en verzekeringen. Ik geef dit als tip aan jou mee, maar ook schrijf ik deze tip op voor mezelf. Omdat ik hier zelf nogal slecht in ben. Elk jaar neem ik mezelf weer voor om mijn verzekeringen met elkaar te vergelijken, zodat ik jaarlijks eventueel goedkoper uit kan zijn. Maar toch ‘vergeet’ ik het elke keer weer en blijf ik elk jaar alsnog bij dezelfde verzekeringsmaatschappijen.

Dat geldt trouwens ook voor mijn telefoonabonnement. Al jaren zit ik bij eenzelfde telefoonmaatschappij, terwijl ik stiekem weet dat dat alles behalve de goedkoopste optie is. Maandelijks betaal ik dan ook tientallen euro’s voor mijn telefoonabonnement, terwijl ik zeker weet dat dat goedkoper kan.

Vorige week heb ik trouwens nog online gecheckt wanneer mijn telefoonabonnement zal verlopen. Ik kwam er toen achter dat hij inmiddels al een paar maanden is verlopen en dat ik hem dus eventueel zou kunnen verlegen. Verlengen en weer een nieuw toestel ontvangen. Maar dat zette mij aan het denken, want een nieuw toestel is leuk, maar eigenlijk ben ik ook nog best tevreden met mijn huidige toestel. Het is dus veel voordeliger om mijn abonnement om te zetten in een sim-only abonnement. Een ander groot voordeel is dat een sim-only maandelijks opzegbaar is. Je zit dus nooit ergens één of twee jaar aan vast. Daarnaast kun je een sim-only abonnement zelf samenstellen, waardoor je alleen betaalt voor wat je ook daadwerkelijk gebruikt. Tot slot ben je met een sim-only abonnement ook niet maandelijks een nieuw toestel aan het aflossen. En dat alles bij elkaar scheelt zeker een paar tientjes per maand.

Ik ben veel gaan vergelijken en kwam tot de conclusie dat de Sim only tarieven bij Simyo voor mij het voordeligst zijn.

Andere abonnementen waar je met een kritische blik naar kunt kijken zijn bijvoorbeeld: Spotify en Netflix, of een sportschoolanbonnement waar je eigenlijk maar weinig gebruik van maakt. En wat komt er bijvoorbeeld wekelijks of maandelijks op jouw deurmat vallen? Lees je dat eigenlijk nog wel? Haal je uit het hebben van al deze abonnementen nog wel genoeg plezier? Of kan je ook prima (een tijdje) zonder?

tips om geld te besparen

➸ Ik schreef eerder al een artikel met tips om goedkoop te kunnen reizen

3. Stop (een tijdje) met ‘dure’ gewoontes

Er was een periode dat ik meerdere keren per week buiten de deur ging lunchen of uiteten. Elke keer als ik met een vriendin afsprak, was dat wel in een lunchtentje of restaurant. En begrijp me niet verkeerd hoor, want ik vind lunchen buiten de deur of uiteten heel fijn. Maar om eerlijk te zijn werd het een gewoonte. Een ‘dure’ gewoonte, want hier gaf ik maandelijks (te veel!) geld aan uit.

Bij mij was de ‘dure’ gewoonte dus buiten de deur eten met vriendinnen. Maar misschien geef jij wel te veel geld uit aan bloemen, alcohol, massages, het laten doen van je nagels, et cetera. Bedenk aan welke ‘dure’ gewoontes je regelmatig geld uitgeeft en stop daar dan vervolgens (een tijdje) mee. Of minder het in ieder geval. Dat zal je ook al veel geld gaan besparen.

4. Doe mee aan geldbesparende challenges

Ken je die challenges waarbij je jezelf bijvoorbeeld een maand een koopverbod oplegt? Of waarbij je een maand geen alcohol mag drinken? Er zijn online genoeg geldbesparende challenges te vinden waar het volgens mij ook nog best leuk is om aan mee te doen. Het is een extra stok achter de deur om onder andere geld te besparen.

5. Koop meer tweedehands of wat er in de aanbieding is

Sinds een aantal jaar pas ik dit zelf toe op mijn leven. Ik kwam erachter dat ik het shoppen van tweedehands spullen eigenlijk een hele leuke hobby vind. Het goed zoeken en uiteindelijk soms vinden van pareltjes geeft voor mij echt een kick. Daarnaast heb je dan ook nog vaak een uniek item of product, wat maar weinig andere mensen ook hebben. En daar komt natuurlijk ook nog bij kijken dat het kopen van tweedehands spullen niet alleen veel goedkoper is, maar ook goed is voor het milieu. Als ik in het buitenland ben, ga ik vaak opzoek naar de leukste tweedehands winkeltjes, maar thuis zit ik achter mijn laptop vaak United Wardrobe af te struinen. Toch valt niet altijd alles tweedehands te kopen – denk bijvoorbeeld aan je boodschappen. Maar als je bewust elke week kijkt naar wat er allemaal in de aanbieding is en daar wat gerechten op toe past, kan je al heel wat geld besparen.

Dit waren de 5 handige tips om geld te besparen – om eventueel vaker te kunnen reizen. Waar zijn jouw beste tips om geld te besparen? En welke pas je toe op jouw eigen leven?

€ – Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking

Share:

4 Reacties

 1. 6 augustus 2019 / 07:28

  Fijne tips! Ik denk dat wat bij mij het meeste heeft geholpen, is een keertje goed naar mijn inkomsten en uitgaven kijken. Daarnaast spaar ik sinds een tijd al meteen een bedrag zodra ik mijn loon binnen heb. Moet je jezelf alleen wel in kunnen houden om niet weer wat terug te sluizen 😉 Komt bij mij heel soms ook nog wel eens voor als ik te enthousiast heb gespaard haha.

 2. carola
  6 augustus 2019 / 11:46

  Nog een goede tip: Too good to go box kopen?

  • 10 augustus 2019 / 12:09

   Ja, daar heb ik inderdaad ook goede ervaringen mee. Super fijn concept!

 3. 15 augustus 2019 / 15:06

  Ohhh hele fijne tips dit! Zelf vind ik sparen het meest relaxede wat er is: ik vind het heerlijk geld opzij te zetten nadat ik mijn loon binnen heb. Maar deze tips helpen zeker mee! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Read previous post:
weten over Berlijn
8 dingen die je moet weten over Berlijn

Vorige week bezocht ik Berlijn voor de vijfde keer. En weer besefte ik hoe fijn ik die stad wel niet...

Close