Waarom een stad voor een tweede keer bezoeken leuk is

Waarom een stad voor een tweede keer bezoeken leuk is

Heb jij het weleens gedaan? Een stad voor een tweede keer bezoeken? Ik wel. Meerdere keren zelfs. Ik vind een stad voor een tweede keer bezoeken misschien nog wel leuker dan de eerste ontmoeting met een stad. Waarom? Dat vertel ik je in dit artikel.

De bezienswaardigheden heb je al gezien

Als het goed is, heb je alle bezienswaardigheden van een stad al gezien. Althans, de meeste. Vaak bezoek je tijdens een eerste bezoek aan een stad alle bezienswaardigheden. Maar wanneer je een stad voor een tweede keer bezoekt, hoeft dat niet meer. Dan hoef je je niet meer te omringen met andere toeristen in overvolle rijen en op overvolle plekken. Dan kan je op de ‘local’ tour gaan. Naar plekken die wat minder toeristisch, maar net zo leuk zijn. Je focussen op andere dingen dan het afstrepen van bezienswaardigheden.

Ik ben zelf bijvoorbeeld al een aantal keer in Barcelona geweest en ik blijf er af en toe naar terug gaan. Gewoon omdat ik alle niet toeristische wijken en pleinen zó ontzettend leuk vind. Tijdens mijn tweede bezoek aan Barcelona heb ik een aantal goede tips van een Nederlander die in de stad woont gekregen en naar al deze plekken blijf ik vanaf dat moment terug gaan. Inclusief de plekken die ik zelf hebt ontdekt, natuurlijk.

Je hebt ‘meer tijd’

Oke, echt meer tijd is het niet, maar zo voelt het wel. Want als je niet een hele waslijst aan te bezoeken bezienswaardigheden hebt, kan je het veel rustiger aan doen. Voorbeeldje: wanneer ik voor het eerst in een stad kom, zet ik mijn wekker vroeg om het maximale uit een dag te halen. Ik wil namelijk alle bezienswaardigheden van een stad in die 3 á 4 dagen kunnen zien. En dat terwijl ik het op vakantie juist ook fijn vind om een beetje bij te komen van alle drukte thuis. Natuurlijk weet ik dat het bezoeken van een stad meer energie kost dan een strandvakantie, maar toch: wanneer ik een stad voor een tweede keer bezoek vind ik het fijn dat ik het rustiger aan kan doen omdat ik niet zo nodig van alles moet. Dan zet ik mijn wekker een uurtje later, ontbijt ik op mijn gemakje en heb ik ‘meer tijd’ gedurende de dag.

Het ontdekken van nieuwe hotspots

In een razend tempo komen er nieuwe hotspots in een stad bij – er is altijd wel weer wat nieuws te zien. Mijn tip is dan ook om Tripadvisor als app te downloaden en die in verschillende wijken te gebruiken voor het ontdekken van nieuwe hotspots. Ik zelf ben altijd dól op nieuwe hippe koffie- en lunchtentjes en word helemaal gelukkig als daar een aantal van zijn in een stad. Praag verraste mij daar trouwens echt mee, want ik had van te voren niet gedacht dat er zoveel leuke hotspots in die stad te vinden waren.

Je kent de ‘vibe’ van een stad

Bij een tweede bezoek aan een stad ken je de stad natuurlijk nog niet op je duimpje. Althans, ik niet. Maar wat ik wel ken, is de vibe die in de stad hangt. Hoe alles in zijn werk gaat, hoe de mensen zijn, wat ik er wel en niet leuk vind om te doen, etcetera. En daardoor beleef ik de dagen in een stad veel relaxter. Ik loop minder als kip zonder kop rond en hoef minder dingen uit te zoeken. Zoals ik al zei: veel relaxter, dus.

Ben jij ook al weleens een stad voor een tweede keer bezocht? En vond je daarvan? Net zo leuk als dat ik een stad voor een tweede keer bezoeken vind? 

PS: bovenstaande foto heb ik gemaakt in Rome.

BewarenBewaren

13 Reacties

 1. 25 juli 2017 / 10:11

  Ik bezoek bepaalde steden zeker vaker dan 1 x. Parijs, Nice en Alicante zijn steden waar ik heel graag kom en deze dus al een paar keer heb bezocht. Met sommige steden heb ik een bepaalde klik en wil ik daarom graag nog een keer bezoeken.

 2. 25 juli 2017 / 11:21

  Dat is ook heel leuk ja! Al zou ik nu liever naar een stad gaan waar ik nog niet ben geweest.

 3. 25 juli 2017 / 23:23

  Ja, ik heb dat best vaak gedaan! In Parijs ben ik het meest geweest, maar ook meerdere keren in Barcelona (ik heb er gewoond, maar ben er los daarvan nog vaker geweest), in Valencia 2x, in Pisa 2x, in Marrakech 2x, in Bangkok 3x (waarvan ik er 1x een jaar woonde) en nog wel meer steden volgens mij.

  • 26 juli 2017 / 10:39

   Zo leuk! Ik heb ook Parijs meerdere keren bezocht en Berlijn en Dusseldorf bijvoorbeeld ook. Maar Barcelona blijft mijn favoriet!

 4. 26 juli 2017 / 11:51

  Wat een origineel idee voor een artikel! En ik ben het helemaal met je eens, ik ben echt een stuk relaxter als ik er al eens geweest ben. Heerlijk! Barcelona blijft mijn favoriet, het hele jaar door! Naar Stockholm zou ik heel graag nog eens terugkeren.

  • 28 juli 2017 / 18:02

   Lief, dankjewel! En oeh ja, Stockholm lijkt mij ook heel leuk om eens te bezoeken!

 5. 27 juli 2017 / 11:46

  Ik ben het hier echt volledig mee eens! Ik geef liever eerst mijn opgespaarde geld uit aan een land wat ik nog niet heb gezien, maar zodra ik op een punt in m’n leven kom dat ik vrijwel alles heb gezien zou ik zeker niet thuis op de bank blijven hangen, maar lekker alles opnieuw bezoeken en zoals je zegt: meer tijd doorbrengen en naar wat ‘kleinere’ plekjes toe gaan!

 6. 30 juli 2017 / 14:32

  Ik vind het zelf ook altijd hartstikke leuk. Zowel in Nederland als in het buitenland. Je ziet alles ineens op een hele andere manier. Parijs is zo ook echt mijn favoriet en wie weet ga ik deze stad wel voor de derde keer bezoeken!

 7. 2 augustus 2017 / 15:18

  Ik heb ook al meerdere steden vaker bezocht. Iedere keer ontdek je toch wel iets nieuws! 🙂

 8. Marielle
  2 augustus 2017 / 22:30

  Ik sluit me hier helemaal bij aan! Ik zou zo graag Berlijn nog een keer willen bezoeken. Vorig jaar ben ik er geweest en ik vond het zo’n mega mooie stad. Lijkt me heel leuk om in december ofzo nog eens naartoe te gaan.

  • 4 augustus 2017 / 16:02

   Berlijn is ook een van mijn favoriete Europese steden. Zo’n toffe stad!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
vakantie eilanden
Dit zijn mijn 8 favoriete vakantie eilanden

Wanneer je mij vraagt wat mijn droombestemmingen zijn, zal ik vrijwel alleen maar eilanden opnoemen. Gewoon omdat ik hou van...

Sluiten