Roadtrip noord Italië – dit was onze reis én route!

Roadtrip noord Italië – dit was onze reis én route!

Een paar dagen geleden kwam ik terug van een week Italië. Wat niet zomaar een week was, maar een road trip met vrienden uit Valencia. Waaronder een Italiaan – wat de roadtrip door Noord Italië, waar hij vandaan komt, gelijk een stuk bijzonderder maakte. Want een land bezoeken met een local is toch net wat anders. In dit artikel vertel ik je welke route wij in een week tijd door het noorden van Italië hebben afgelegd.

Roadtrip noord Italië

Milaan

Dag 1:
Ik pakte het vliegtuig van mijn huidige woonplaats Valencia naar Milaan, wat een kleine twee uur in beslag nam. Bij aankomst werd mijn Italiaans gelijk op de proef gesteld door een man die een gesprek met mij aan probeerde te knopen. Maar door mijn schare kennis van de taal was ‘Non parlo Italiano’ hetgeen wat ik antwoordde. Nog niet wetende dat ik de dagen die daarop zouden volgen, ik heel wat Italiaans bijgebracht zou worden.

Vanaf het moment dat ik de deuren van de aankomsthal uitliep, zag ik ze staan. Twee vrienden, waaronder één uit Frankrijk en de ander uit Italië. Die beiden in Valencia wonen, net zoals ik. Zij waren al wat eerder in Italië aangekomen en ik werd met een vrolijk onthaal door hen opgepikt met de auto. We besloten gelijk om naar ons geboekte appartement in het centrum van Milaan te rijden. Die overigens erg centraal gelegen én betaalbaar was. Iets wat ik altijd wel fijn vind tijdens een stedentrip. Na onze spullen in het appartement te hebben neergelegd, doken we gelijk het centrum in. Twee jaar geleden was ik toevallig ook in augustus in Milaan en ik kon me nog goed herinneren hoe enorm warm het toen in de stad was. En ja, dat was het deze keer ook. Warm. Heel warm. Maar goed, het fijne daaraan is dat het in de stad niet zo druk is en je nergens hoeft te wachten. Daarnaast ben ik die hitte inmiddels wel gewend door het wonen in Valencia.

We streken neer op terras in de schaduw voor een verkoelende ijskoffie en een soort van pizza broodje. Daarna liepen we wat rond, namen een bezoekje aan het wereldberoemde Piazza del Duomo, waar je de prachtige Duomo, wat één van de grootste Kathedralen ter wereld is, kunt bewonderen. Ook werd er een Italiaanse gelato genuttigd, want die zijn in mijn ogen toch écht de beste. En na heel wat stappen door de stad te hebben gezet, vonden we het tijd om met wat zelf gekochte drankjes uit de supermarkt het Parco Sempione op te zoeken en wat te relaxen voordat de avond zou beginnen. Urenlang hebben we in het gras gezeten, bijgekletst, foto’s gemaakte mijn analoog camera en simpelweg genoten van de namiddag.

Na een snelle opfrisbeurt in ons appartement, vertrokken we richting één van de bijzonderste rooftopbars van Milaan: Terrazza Aperol. Waar je, zoals de naam al doet vermoeden, een kaart vol drankjes met Aperol kunt bestellen. Wanneer je ergens bijzonder wilt borrelen in Milaan, kan je deze plek niet overslaan. Door de toch wel ietwat hoge prijzen is het net wat chiquer, maar toch hangt er een ongedwongen sfeer en voelt het gelukkig helemaal niet opgeprikt. En met het uitzicht op de Duomo is dit terras zeker het bezoeken waard.

Het was al aardig laat toen we nog een restaurant moesten zoeken om te gaan eten. En dus besloten we richting de wijk Naviglio te wandelen, waar het vooral in de avonduren erg gezellig is. Naviglio wordt gezien als de levendigste wijk van Milaan, waar tot in de late uurtjes nog van alles gaande is. En het klopt: in Naviglio zal je je niet snel vervelen. We hadden trek in een Italiaanse pizza en dus streken we neer langs het Naviglio kanaal op een fijn terras. Met een fles Pinot Grigio en een verse pizza voor ons neus, bleven we een tijdje zitten. Om na afloop onze weg terug naar het appartement te zoeken, waar we, na een lange dag in Milaan, als een blok in slaap vielen.

Lago Maggiore

Dag 2:
Al vrij snel besloten we Milaan achter ons te laten om onze reis voort te zetten naar het prachtige Lago Maggiore. Dat dit een prachtig plek is, wist ik al door mijn eerdere bezoek, twee jaar geleden. Lago Maggiore ligt aan de Zwitserse grens en daarom kan je ook een gedeelte van de weg langs het meer door Zwitserland nemen. Omdat ik Lago Maggiore aan de Zwitserse kant net wat mooier en groener vind, besloten wij ook om een gedeelte van deze weg te nemen. En stopten onderweg in het Zwitserse Lugano, voor een wandeling door Parco Civico en het drinken van een – veel te prijzige, want ja: welkom in Zwitserland! – cappuccino aan het water. Maar ondanks dat we welgeteld 20 hele euro’s voor onze cappuccino’s betaalden – ja, echt -, was de plek magisch.

Ergens in de middag kwamen we aan bij onze Airbnb, die vrijwel direct aan het meer lag. We checkten in en vertrokken vrijwel direct richting het strand voor de laatste paar zonuren. Het was een erg hete dag, dus het koele water van het meer na heel wat uren in de auto te hebben gezeten, was meer dan welkom. De rest van de namiddag en begin van de avond vertoefden we daarom ook op deze fijne plek. En omdat een nabij gelegen bar zomerse hitjes draaide, zat de zomerse sfeer er goed in.

➸ Ben jij wel van plan om een Airbnb te boeken? En wist je al dat je heel wat korting op jouw eerste reis kunt krijgen? Tot wel €50! En daarnaast help je mij er ook een handje mee, want ik krijg dan tegelijkertijd ook wat reistegoed. 

Lago di Como

Dag 3:
Op de derde dag was het tijd voor onze derde bestemming, namelijk Lago di Como. Hier was ik nog niet eerder geweest, dus ik was erg benieuwd naar deze plek. Vooral omdat ik er al vaak goede verhalen over had gehoord. We hadden daarom een Airbnb voor twee nachten geboekt, om dit keer echt goed de omgeving te kunnen ontdekken. We verbleven in de stad Como, wat echt een grote verrassing was. Het heeft een mooi historisch centrum en erg hangt een fijne sfeer. Daarnaast ligt het natuurlijk ook direct aan het water, wat veel mogelijkheden geeft. Het enige wat ons wel opviel, was dat je aan het Comomeer niet veel openbare strandjes hebt. Veel plekken aan het water zijn verbonden aan hotels of beach clubs.

Overdag reden we wat rond langs het meer en in de avond aten we in de haven van Como. De haven was prachtig verlicht en de boulevard was gezellig levendig. Na het dinner, wat bestond uit een salade caprese en pasta, dronken we nog een Aperol Spritz en glas Prosecco. Meer Italiaans kan je het niet krijgen.

Dag 4:
We stonden redelijk vroeg om de hele dag bij een ‘lido’ te liggen, maar helaas regende het pijpenstelen en onweerde het zelfs. In het noorden van Italië is een regenbui op zijn tijd niet gek, dus de eigenaresse van ons Airbnb kwam gelijk met allerlei tips voor een regenachtige dag in Como. Maar toen ik haar vroeg wat het beste was om te doen, antwoordde ze dat we eigenlijk gewoon moesten doen wat we eerder al van plan waren om te gaan doen. Waarschijnlijk niet doorhebbende dat we het liefst de hele dag van de zon aan het meer hadden willen genieten.

Uiteindelijk besloten we richting het historische centrum van Como te wandelen, een koffie te drinken en wel zien wat de dag ons zou brengen. Tegen de tijd dat we aankwamen in het centrum stopte het met regen en kwam de zon zelfs af en toe tevoorschijn. De temperatuur was door de regen wat afgenomen en daardoor was het een perfecte dag om Como te ontdekken. Een artikel met tips zal ik later nog publiceren op mijn blog.

We liepen wat rond, dronken – alweer – een Aperol Spritz in het gras aan het water, maakten heel wat foto’s en genoten van al het moois om ons heen. We wilden eigenlijk voor het avondeten nog even langs de Airbnb, maar besloten uiteindelijk in het centrum van Como te blijven. We zaten met een glas wijn op een gezellig plein toen de zon langzaam onderging. En daarna aten we in een Italiaans restaurant. Waar de pizza’s verrukkelijk waren.

Lago d’Iseo

Dag 5:
Op dag numero cinque vonden we het tijd worden voor een dag zon, zee en strand. Of eigenlijk: zon, meer en een soort van strand. We reden richting Origami, een beach club mét zwembad aan het Iseomeer en spendeerden daar de hele dag met een boek op ons ligbedje. Het lezen werd soms afgewisseld met een duik in het zwembad of het halen van een drankje, maar dat waren de activiteiten dan ook wel van die dag. Wat voor ons perfect was, na het toch best wel intensief reizen van plek naar plek de dagen daarvoor.

Parma

Aan het begin van de avond kwamen we aan in Parma, de stad waar de Italiaanse vriend vandaan komt en waar zijn ouders nog wonen. We werden warm onthaald met een uitgebreid Italiaans dinner. Wat uiteraard bestond uit pasta en andere Italiaanse lekkernijen. Ze hadden erg hun best gedaan en ik vond het vooral erg bijzonder dat ik de Italiaanse cultuur nu echt een keer van dichtbij kon meemaken. Dit keer niet als toerist in een Italiaans restaurant, maar gewoon echt bij Italianen thuis.

Dag 6:
Nadat we niet al te laat wakker werden, ontbeten we wat en vertrokken niet veel later richting het centrum van Parma. Een erg mooie en sfeervolle stad, met veel charme. Daarnaast is Parma ook een heel kleurrijke stad, aangezien veel gebouwen in een andere kleur zijn geschilderd. Daardoor is het ook weer een heel andere stad dan alle andere steden die ik hiervoor in Italië heb bezocht. Wat het natuurlijk alleen maar leuker maakte om Parma eens te zien.

Bologna

Tegen de avond was het tijd voor onze laatste bestemming: Bologna. De toch redelijk bekende Italiaanse studentenstad waar ik nog niet eerder was geweest, maar wel al jaren een keer naartoe wilde. We sliepen in een mooi, centraal gelegen en vooral erg betaalbaar boutique hotel in Bologna. Omdat we redelijk laat in de avond aankwamen, zijn we alleen nog wat gaan eten in de buurt van het hotel. Daarna vielen we als een blok in het hotel in slaap om de volgende dag bijtijds weer de stad in te duiken.

Dag 7:
Mijn laatste dag in Italië spendeerden we dus in Bologna. Gelukkig had ik mijn vlucht pas laat in de avond waardoor we de hele dag de stad konden ontdekken. Het centrum van Bologna is niet al te groot, dus een dag is genoeg om het één en ander te kunnen zien. Ook hierover zal ik binnenkort zeker nog een artikel publiceren. Ik vond alles wat ik van Bologna heb kunnen zien echt geweldig en zou er graag nog een keer, voor een iets langere tijd, naar terug keren.

In de avond werd ik afgezet bij het vliegveld van Bologna en vloog ik weer terug naar Valencia. Mijn week en road trip door noord Italië kwam tot een eind en ik kijk terug op een hele fijne tijd. Ben jij al weleens in het noorden van Italië geweest? 

1 Reactie

  1. 24 augustus 2020 / 09:40

    Super tof, zo’n roadtrip door Italie. En extra leuk dat je nog meer van Italie hebt kunnen ontdekken dankzij je Italiaanse vriend. Milaan vond ik echt een hele fijne stad, maar ik ben ook wel erg benieuwd naar Bologna!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Read previous post:
wat te doen in Biarritz
Wat te doen in Biarritz in Zuid-Frankrijk? Mijn 8 favoriete dingen!

Alweer bijna een jaar geleden kwam ik tijdens een road trip van Nederland naar Spanje in Biarritz terecht. Een sfeervolle...

Close