Thursday Talk – 7 nadelen van het fulltime bloggen

Thursday Talk – 7 nadelen van het fulltime bloggen

Hoi! In de Thursday Talk van een paar weken geleden kwamen de 7 voordelen van het fulltime bloggen aan bod, maar vandaag ga ik het hebben over de nadelen van het fulltime bloggen. Want ja, ook die zijn er natuurlijk. Lees je weer mee?

1. Het vergt veel tijd

Waar sommige mensen zich soms in vergissen bij het beginnen van een blog is dat het ontzettend veel tijd kost. En met name als je er ook echt je werk van wilt maken, want dat gaat natuurlijk niet zomaar. Je moet jezelf eerst een lange periode laten zien, ervoor zorgen dat je veel – trouwe – volgers krijgt en ook veel netwerken is van belang, om zo steeds meer mensen uit het blog-wereldje te leren kennen. En omdat je dit niet in een maand gedaan krijgt, gaan er vaak jaren overheen voordat je een beetje kunt gaan verdienen met bloggen. Je moet dus eerst heel veel tijd investeren in je blog, voordat je er fulltime mee aan de slag kunt gaan. En als dat eenmaal lukt, moet je dat ook nog eens vast zien te houden. Waar het meeste tijd in gaat zitten bij het fulltime bloggen? In het feit dat je zelf overal verantwoordelijk voor bent en er altijd zoveel te doen en te regelen valt, dat het werk eigenlijk nooit af is.

2. Je staat altijd ‘aan’

En omdat je werk eigenlijk nooit af is, sta je altijd ‘aan’. Althans, ik wel. Ik kan mijn werk maar moeilijk loslaten doordat ik constant bezig ben met het bedenken en maken van nieuwe content. Op elk willekeurig moment kan er inspiratie in mij opkomen. Maar ook sta ik altijd ‘aan’ doordat ik thuis werk en ik het moeilijk vind om werk en privé gescheiden te houden. Fulltime bloggen gaat gewoon altijd door. Ook op vakantie, want juist dan wil ik zoveel mogelijk mooie foto’s maken voor op Instagram en mijn blog. Ik ben dan ook altijd bezig met bedenken waar ik bij thuiskomst over wil gaan bloggen. En ook blijf ik gewoon foto’s posten op Instagram, wat ook zeker wel een uur per dag in beslag neemt. En dan nog even over die mailbox die nooit leeg lijkt te raken: omdat ik de enige ben die hier verantwoordelijk voor is, wacht ik nooit langer dan 5 dagen met het reageren op mails. Dus ja, je kunt wel stellen dat ik door het fulltime bloggen altijd ‘aan’ sta. Vaak heb ik het niet door, maar soms merk ik dat ik het allemaal even moet loslaten, om er daarna weer energie in te kunnen stoppen. Dus als ik soms een paar dagen afwezig ben op Instagram, dan weet je hoe dat komt 😉

3. Onzeker inkomen

Doordat ik fulltime blog, zie ik als zzp’er elke maand weer een ander bedrag op mijn rekening staan. De ene keer genoeg om wat opzij te schuiven of een vakantie te boeken, de andere keer weer wat minder zodat ik prioriteiten moet stellen wat betreft mijn uitgavenpatroon. Veel zzp’ers zien dit als groot nadeel en als ik alleen puur naar het onzekere inkomen kijk, ben ik het daar wel mee eens. Maar het weegt voor mij absoluut niet op tegen het voordeel van zzp’er zijn. Voor mij zitten er zulke grote voordelen aan het fulltime bloggen, dat dit niet opweegt tegen het onzekere inkomen elke maand. Maar vervelend kan het soms natuurlijk wel zijn.

4. Risico arbeidsongeschikt

Wanneer je fulltime gaat bloggen, moet je gaan nadenken over de mogelijke risico’s van het zzp’er zijn, zoals het arbeidsongeschikt raken. Het is misschien niet leuk om er op voorhand al over na te moeten denken, maar toch is dat slim om wel te doen. Want als je als zzp’er – langdurig – ziek wordt en je dus niet meer kunt werken, zal er ook geen geld binnenkomen. Ook word je in zo’n situatie niet financieel gesteund door de overheid. Wanneer je voor een baas werkt, word je doorbetaald als je ziek bent, maar als zzp’er dus niet. En daarom is er een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers waarbij je een uitkering krijgt wanneer je niet kunt werken door een ziekte of ongeval. Veel zzp’ers, waaronder ook ik, hebben geen arbeidsongeschiktheidsverzekering omdat ze denken dat een hele dure verzekering is. En ja, het is dan misschien niet de goedkoopste verzekering om af te sluiten, wel is belangrijk om jezelf voor zoiets belangrijks als arbeidsongeschikt raken, te beschermen. En dus ga ik me er binnenkort maar eens goed in verdiepen en wellicht toch een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten.

5. Onbegrip van buitenaf

Laat ik het zo zeggen: mensen die zelf niet bloggen of zich er niet in hebben verdiept, snappen vaak niet hoeveel tijd al het werk kost. Vaak word er een vertekend beeld over bloggers geschetst. Het is inderdaad zo dat fulltime bloggen veel voordelen heeft. Dat kon je vorige week ook al in het artikel over de 7 voordelen van het fulltime bloggen lezen. Zo word ik natuurlijk vaak uitgenodigd voor de leukste evenementen, krijg ik geregeld pakketjes met producten opgestuurd en mag ik ook nog zo af en toe op persreis. Maar mensen vergeten vaak dat ik over een evenement, persreis of ontvangen product nog content moet maken. En vooral dat content maken kost zoveel tijd, dat ik vaak nog tot laat in de avond aan het doorwerken ben. Dus ja, het onbegrip van buitenaf vind ik zeker wel één van de nadelen van het fulltime bloggen. Mensen mogen best wat meer gaan doorhebben dat fulltime bloggen inderdaad een heel leuke, maar óók serieuze, baan is – waar hard voor moet worden gewerkt.

6. Creativiteit is niet altijd af te dwingen

Och, wat zit ik vaak naar mijn laptopscherm te staren zonder dat er iets uit mijn vingers komt. WordPress geopend, titel van het artikel getikt en verder… niks. Een ‘writersblock’ wordt dat genoemd. En ja, daar heb ook ik regelmatig mee te maken. Ik ben er inmiddels achter gekomen dat ik ’s avonds het best kan typen, maar ja, dat is natuurlijk niet altijd mogelijk als je je aan deadlines van een grote opdracht moet houden. Dan zal er toch ook echt overdag getypt moeten worden. En dan komt het dus regelmatig voor dat ik een uur doe over een paar regels en dan stiekem nog steeds niet tevreden ben met wat ik heb getypt. Dus het feit dat je je creativiteit niet altijd kunt afdwingen, vind ik zeker een nadeel van het fulltime bloggen. Want voor het bloggen heb je nou eenmaal een flinke dosis creativiteit nodig. Gelukkig gaat het bedenken van nieuwe artikelen mij tot op heden nog wel goed af 🙂

7. Weinig mensen kunnen je helpen

Toen ik begon met bloggen, kwam daar veel bij kijken. Ik moest een domeinnaam registreren, een goede webhosting zoeken en de website maken. Ik kocht dan wel een kant en klare layout, maar die wilde ik wel naar eigen wens aanpassen. Gelukkig had ik al wat kennis van HTML en CSS, maar man, wat heb ik vaak gefrustreerd achter mijn laptop gezeten omdat iets niet wilde lukken. Na een lange tijd artikelen plaatsen op mijn blog, kwam ik in contact met bedrijven en werd ik hier en daar uitgenodigd voor evenementen. Maar bij alle fases waar ik doorheen ben gegaan, had ik vragen. Ik wist vaak niet hoe ik iets moest aanpakken, dus vroeg ik anderen om advies. Maar vaak kreeg ik de reactie dat ook zij geen idee hadden. Ik begon viereneenhalf jaar geleden zeker niet als één van de eersten met bloggen, maar relatief nieuw was het natuurlijk wel. Maar weinig mensen konden mij adviseren over welk bedrag ik bij welk aantal volgers kon vragen, bijvoorbeeld. Dus toen ik steeds meer in contact kwam met andere bloggers, voerden we vaak gesprekken over dit soort onderwerpen. En nu heb ik gelukkig een clubje met bloggers om mij heen waarmee ik geregeld afspreek om bij te kletsen, elkaar tips te geven en informatie uit te wisselen. Super fijn!

Zo, het is een flink lang artikel geworden, dus chapeau als je hem helemaal hebt gelezen! 😉 Ik wilde alleen net even wat meer uitleg geven bij alle genoemde punten. Natuurlijk zijn dit de 7 nadelen van het fulltime bloggen die ik zelf ervaar – anderen kunnen daar natuurlijk een hele andere mening over hebben. Ik hoop in ieder geval dat je het weer interessant vond om meer over het fulltime bloggen te lezen! 

Share:

13 Reacties

 1. 4 januari 2018 / 13:08

  Zelf blog ik niet fulltime en dit is ook geen doel voor me, maar ik heb wel het idee dat er een heel rooskleurig beeld over bestaat. Inderdaad, veel gratis dingen krijgen en uitgenodigd worden voor leuke evenementen, maar ik denk dat mensen de nadelen niet zien. Goed dat je hier over schrijft! Ik heb met twee blogposts per week naast mijn fulltime studie vaak al moeite, laat staan als het je gehele baan is. Echt knap van je hoor! Malou x

 2. 5 januari 2018 / 10:38

  Ik werkte al jaren als fotograaf/Blogger en had ook nooit een arbeidsongeschiktheid verzekering. Veel te duur!
  Helaas stortte ik afgelopen zomer in een burn out en zit ik nu al een half jaar zonder inkomsten.

  Wat ik heb gedaan is altijd een nood potje gemaakt waar ik in spaarde zodat ik dat voor noodgevallen kan gebruiken. Daar leef ik inmiddels van maar dat kan alleen omdat ik nog thuis woon.

  Hoe duur het ook is, ik zou het je daarom toch aanraden om zo’n verzekering af te sluiten. Juist jonge ZZP’ers zijn kwetsbaar voor een burn out! Wil natuurlijk niet zeggen dat het jou ook overkomt, maar dan heb je in elk geval regelingen getroffen 🙂

  • 10 januari 2018 / 20:06

   Hoi Marit, wat vervelend om te horen dat je in momenteel met een burn out thuis zit. Zelf heb ik twee jaar geleden ook te maken gehad met een burn out en dat was geen pretje. Gelukkig kan ik nu wel veel beter naar mijn lichaam luisteren en ga ik bijna nooit meer over mijn grenzen heen. Maar ik snap wel heel goed wat je zegt: beter het zekere voor het onzekere nemen. En zijn natuurlijk ook nog tig andere manieren waardoor je arbeidsongeschikt kan raken. Ik ga me er dan ook binnenkort eens goed in verdiepen. Thank voor je reactie in ieder geval! 🙂

 3. 5 januari 2018 / 11:56

  Ja, wel herkenbaar! Ook wel een reden voor mij om geen full time blogger/zzp’er te worden. Wat ik namelijk zelf ook jammer vind (en mis in je rijtje) is het ontbreken van directe collega’s! Hoewel er natuurlijk genoeg andere zzp’ers zijn waarmee je samen kunt sparren, mis ik soms echte collega’s om samen iets tofs te maken.

  • 10 januari 2018 / 20:03

   Ah ja, ik weet dat veel zzp’ers dat lastig vinden: het niet hebben van collega’s. Maar heel eerlijk gezegd vind ik dat heerlijk. Maar ik werk dan ook regelmatig in koffietentjes waar veel andere zpp’ers zitten of ik spreek met andere zzp’ers af om een dag samen te werken en zo ook te kunnen sparren met elkaar. Op die manier vind ik het het fijnst! 🙂

 4. 5 januari 2018 / 15:12

  Hoewel ik zelf niet full-time blog, snap ik je wel! Sommige van deze dingetjes herken ik wel een beetje! Maar natuurlijk wel heel gaaf dat je full-time kunt bloggen!

  • 10 januari 2018 / 20:01

   Ja zeker, vind ik ook hoor. In principe voor de rest niks te klagen 😀

 5. 9 januari 2018 / 16:34

  Heel herkenbaar deze punten, ook als je niet helemaal fulltime blogt;)

  • 10 januari 2018 / 19:49

   Ja he? Moeten binnenkort maar weer eens gezellig meeten! Kunnen we het meteen over ons blog-bestaan hebben 😉

 6. 17 januari 2018 / 09:18

  Wat een leuk en eerlijk artikel om te lezen. Ik zou denkelijk zelf ook zo’n verzekering afsluiten als ik fulltime zou bloggen. Ik zou geen risico willen lopen.. 🙂 Het lijkt me verder heerlijk zeg. Ik zou denkelijk ook de gezelligheid van collega’s missen, maar als ik met andere bloggers af zou kunnen spreken om te kunnen sparren lijkt me dat ook heerlijk. Dat zijn dan eigenlijk ook collega’s natuurlijk. 🙂

 7. 1 maart 2018 / 13:29

  Aan het bloggen zitten altijd wel haken en ogen, maar het belangrijkste is de voldoening en het plezier wat je voor jezelf hieruit kan halen. Je blog vind ik erg tof en je reis verhalen tipvol. Daarnaast kom jij mij bekend voor, wellicht een keer gezien op een event.
  Naast dat ik al jaren blog, heb ik soms nog steeds geen idee hoe en wat qua domeinnaam etc.
  Tijd is hierbij ook een vereiste en dit heb ik momenteel even niet. Heb jij tips voor een hosting of waar ik mijn domeinnaam kan plaatsen? Of heb jij hierover artikelen geschreven? Ik hoor graag je tips tegemoet.

  Groetjes Annemieke

  • 5 maart 2018 / 14:07

   Hoi Annemieke, wat lief je comment! Ik zit zelf met mijn hosting bij Antagonist (best bekend ook!) en kan je die zeker aanraden. Je kan ook via hun je domeinnaam registeren en daar dan meteen een webshosting pakket aan koppelen. En wat zo fijn is aan Antagonist is dat ze je heel goed helpen als je vragen hebt. Succes! 😀 X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Dit was mijn jaar, 2017

Vandaag, zondag 31 december, is de laatste dag van 2017. En laten we maar meteen met een cliché beginnen, want...

Sluiten