Mooie herfstfoto’s maken met je telefoon – ik geef je 5 tips!

Mooie herfstfoto’s maken met je telefoon – ik geef je 5 tips!

We zitten vol in het herfstseizoen – mijn favoriete seizoen voor het maken van foto’s. Maar de meeste foto’s die ik maak tijdens de herfst, zijn spontaan. Daarom zijn ze ook meestal gewoon met mijn telefoon gemaakt. En daarom leek het mij leuk om hier een artikel over te schrijven. Dus wil je dit seizoen mooie herfstfoto’s maken met je telefoon? Ik geef je in dit artikel 5 tips!

1. Het licht is je beste vriend. Of niet.

Wanneer ik foto’s ga maken, is het licht het eerste waar ik op let. Het licht is je namelijk je beste vriend. Of niet. Ik vind het licht persoonlijker belangrijker dan het hebben van een goede camera en/of lens. Want wanneer het licht goed is en je hier op in weet te spelen, maakt het niet zoveel uit of je de foto’s nou met een camera of telefoon maakt. Dus: bepaal eerst waar je het beste licht hebt en beslis daarna de locatie van je foto’s. Of wacht op het tijdstip van de dag waarop je het beste licht hebt. Mijn favoriete momenten van de dag voor het maken van foto’s is golden hour, ook wel het magische uur genoemd – ongeveer een uur na zonsopgang en een uur voor zonsondergang.

2. Zet de HDR functie aan op je telefoon

Over licht gesproken: wanneer je de HDR functie op je telefoon inschakelt, pakt de camera het licht het beste op. Met de HDR functie komen de donkere en lichte gedeeltes het best tot hun recht. Wanneer je de HDR functie inschakelt en foto’s gaat maken, worden bij de meeste telefoons wde foto’s dubbel opgeslagen. Een mét HDR functie en één zonder. Zo kan je achteraf altijd nog bepalen welk effect je het mooist vindt.

➸ Zoek je nog een telefoon met goede camera? Ik ben zelf erg tevreden met mijn iPhone 7 plus. Ik heb bewust ook voor de plus gekozen, omdat het een portretfunctie heeft, waardoor je een scherpte/diepte effect kunt creëren waarbij je onderwerp scherp en achtergrond onscherp is. Als je eenmaal je telefoon hebt aangeschaft, ben je met een Sim Only abonnement van Simyo het goedkoopst uit, doordat je goedkoop gebruik kunt maken van mb’s en het abonnement maandelijks opzegbaar is. Super fijn!

3. Zoek de natuur op

Als ik denk aan de herfst, denk ik aan de prachtig gekleurde natuur. Mits niet alle bladeren al van de bomen zijn gevallen, natuurlijk 😉 Ik was vorig jaar in Kroatië, een land dat normaal al een prachtige natuur heeft, maar nu éxtra bijzonder was om te zien. Ik heb daar toen ontelbaar veel foto’s gemaakt, omdat alles er toen zo mooi bij lag. Dus: duik het bos in, de hei op of ga naar een mooie straat in een stad waar de bomen dicht op elkaar staan. Bij dat laatste is het licht vaak wel lastig, omdat er eigenlijk nauwelijks licht is. Maar als de zon schijnt, kan dat ook een heel mooi effect hebben – van een paar zonnestralen die  door de bomen heen schijnen waardoor je het bijzondere effect van lichte schaduwen en zonnestralen creëert, zonder te donkere of overbelichte gedeeltes op en foto te krijgen.

4. Laat soms iets gebeuren op de foto

De herfst is voor de meeste mensen die van fotografie houden, het favoriete seizoen om met hun camera er op uit te trekken. Het ene mooie plaatje na het andere mooie plaatje komt op social media voorbij, maar wat ik persoonlijk vaak wel mis op deze foto’s, is dat er eigenlijk maar weinig gebeurt. Het zijn vaak foto’s van een mooi gekleurde natuur, wat natuurlijk prachtig, maar ook een tikkeltje saai is. Want hierdoor gaan alle herfstfoto’s op elkaar lijken – los van het feit of de kwaliteit goed is of niet. Laat dus soms iets gebeuren op de foto. Je kunt wachten op een spontaan moment waarbij er bijvoorbeeld net een blaadje voor je lens dwarrelt, maar je kunt van te voren ook alvast een beetje inspiratie opdoen via Pinterest. Andere ideeën zijn om detailfoto’s te maken van bijvoorbeeld iets moois dat je tegenkomt in de natuur. Let dan wel op dat je niet van bovenaf de foto maakt, maar vanaf dezelfde hoogte als het onderwerp.

5. Bewerk de gemaakte foto na

Hoe goed een foto ook is gelukt of hoe mooi hij al van zichzelf is, ik bewerk een gemaakte foto altijd na. Waarom? Omdat ik persoonlijk niet zo hou van felle kleuren en graag de regie wil hebben over het eindresultaat van de foto. Daarnaast hou ik van een bepaald soort sfeer, iets wat ik alleen voor elkaar krijg door het bewerken van het licht, de warmte en het toevoegen van een filter. Wat mijn favoriete apps dan zijn voor het bewerken van mijn foto’s? Lightroom, wat ik ook op mijn laptop gebruik,  VSCO Cam voor zijn mooie en vooral ook natuurlijke filters en Snapseed voor het over- of onderbelichten van specifieke gedeeltes van een foto.

Ben jij ook zo’n liefhebber van het maken van foto’s tijdens de herfst? Ik hoop in ieder geval dat ik je geïnspireerd heb om ook eens wat meer met je telefoon te fotograferen – als je dat niet al deed. En als jij ook nog een tip hebt voor het maken van mooie herfstfoto’s, laat het me dan zeker weten! 🙂 

Share:

3 Reacties

 1. 9 oktober 2018 / 10:04

  Dat van de HDR-functie, weet ik wel, maar vergeet ik steeds. Toevallig ga ik vanmiddag weer foto’s maken met mijn mobiel, dus ik heb ‘m meteen weer aangezet. 😉 Leuk artikel!

  • 10 oktober 2018 / 20:38

   Aah goedzo! Ik heb hem ook niet altijd aanstaan hoor, maar bij moeilijk licht vind ik het persoonlijk wel heel handig! 🙂 Hoop dat je foto’s van vandaag mooi zijn geworden! 😀

 2. 15 oktober 2018 / 15:15

  Wat een fijne tips! Ik weet eigenlijk niet zoveel van de instellingen van mijn telefoon, hoewel ik ‘m wel vaak gebruik voor Instagram foto’s haha. Ik kan nog veel leren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Read previous post:
wonen en werken in Spanje
Thursday Talk – It’s official! Ik ga wonen en werken in Spanje!

Het is alweer een tijd geleden dat de laatste Thursday Talk online is gekomen, maar nu ik wel heel bijzonder...

Close