Thursday Talk – 8 dingen die ik hier in Spanje anders doe dan in Nederland

Thursday Talk – 8 dingen die ik hier in Spanje anders doe dan in Nederland

De maanden vliegen letterlijk voorbij en nog steeds woon ik met veel plezier in het o zo fijne Spanje. Ja, het begin was flink wennen en voelde vooral als één grote vakantie, maar daarna vond ik mijn rust en bouwde ik ook hier gewoon mijn leventje op. Maar er zijn toch 8 dingen die ik hier in Spanje anders doe in Nederland. En in deze nieuwe Thursday Talk vertel ik je er over.

Ik ga later slapen en sta ook later op

Wat ik in eerste instantie en voordat ik naar Spanje vertrok nog niet wist, was dat ik ontzettend moest wennen aan de Spaanse tijden. Alles gebeurt hier in Spanje namelijk op een later tijdstip. Je ontbijt later, je luncht later, je dineert later, je slaapt later en daardoor sta je later op waardoor je ook weer later ontbijt. Het is gewoon een vicieuze cirkel waar je je niet tegen kunt verzetten. Want hoevaak ik mij ook voor heb genomen om vroeger te gaan slapen en dus ook vroeger op te staan – het lukt niet, omdat je dan in de knoop komt met de Spaanse way of living. ’s ochtends vroeg lijkt het namelijk alsof heel Spanje nog op één oor ligt en ’s avonds gaat er geen restaurant voor acht uur open. Maar, ik heb het inmiddels geaccepteerd en vind het nu eigenlijk stiekem ook wel fijn geworden. Ach, laten we zeggen dat ik er nu gewoon wat meer aan gewend ben geraakt.

Ik onderneem meer dingen buiten de deur 

Hoewel ik in Nederland flink wat avonden op de bank voor de buis kon spenderen, komt dat hier in Spanje nauwelijks voor. Laat ik zeggen dat het uitzonderlijk is als ik een keer een hele avond thuis blijf. In Valencia worden ontzettend veel leuke activiteiten georganiseerd en als er een keer niks te doen valt, organiseren mijn vrienden en ik zelf wel iets leuks om te doen.

Ik winkel vaker

Maar dat betekent nog niet dat ik ook daadwerkelijk meer koop. Ik denk zelfs dat mijn koopgedrag ongeveer gelijk staat aan dat in Nederland. Oke, misschien koop ik hier in Spanje ietsiepietsie meer dan dat ik in Nederland deed, maar dat komt doordat veel Spaanse ketens, zoals de Zara en Mango goedkoper zijn. Ja ja, goed excuus, he? 😉

Ik leef meer met de dag en plan dus niet zoveel meer vooruit

Nooit gedacht dat ik dit nog eens over mijzelf zou schrijven. Ik was namelijk altijd de persoon die dingen wilde plannen en vooral ook wilde weten waar ze aan toe was. Maar in Spanje gaat dat door de Spaanse way of living lastig – iets waar ik in het begin veel moeite mee heb gehad. Niemand denkt hier na over wat er in een week of zelfs meerdere weken zal gebeuren. Er wordt hier echt veel meer met de dag geleefd dan in Nederland. En dat heeft zo zijn voor- en nadelen denk ik. Maar voor mij is het persoonlijk wel goed geweest om mijn drang naar plannen en zekerheid los te laten en meer in het moment te leven. Wat dat doen, voelt toch best heel bevrijdend.

Ik geniet echt veel meer van het leven

Of het nou door het zonnige en warmere klimaat of door het meer ondernemen buiten de deur komt, feit is dat ik hier echt veel meer van het leven geniet. Ik wist van te voren en eigenlijk mijn hele leven al dat ik persoonlijk veel baat heb bij een warmer en zonniger klimaat. Ik voel me namelijk een stuk energieker en vrolijker en daardoor ook weer productiever en creatiever, wat weer goed te pas komt voor mijn werk als freelancer. Daarnaast houd ik enorm van gezelligheid en het ondernemen van leuke activiteiten. En dit zonnige en warmere klimaat leent zich daar goed voor. Verplicht binnen moeten zitten omdat het te koud of regenachtig is buiten, zit er hier in Spanje simpelweg niet bij.

Ik beweeg meer

Onbewust beweeg ik een stuk meer dan dat ik in Nederland deed. Ja, in Nederland mocht ik dan misschien een paar keer week aan yoga doen – voor de rest zat ik hele dagen achter mijn laptop thuis te werken. Hier in Valencia loop ik ontzettend veel. Het weer leent zich daar goed voor en de stad is ook gewoon prachtig om doorheen te wandelen. Elke keer ontdek ik wel weer wat nieuws tijdens mijn dagelijkse wandelingetjes. Dus ja, het aantal stappen dat ik hier per dag zet is echt wel een wereld van verschil van wat ik in Nederland voor elkaar kreeg. Daarnaast doe ik ook hier aan yoga, alleen tot nu toe nog maar één keer per week. Wel lekker buiten in het park, trouwens. Super fijn!

Ik ga vaker uit en drink dus ook meer alcohol

Bij het ‘meer dingen buiten de deur ondernemen’ hoort ook vaker uitgaan en dus meer alcohol drinken. Elke doordeweekse week wordt er wel minimaal één keer ’s avonds drankjes buiten de deur gedaan. En meestal gaan we op zowel vrijdag als zaterdag naar een huisfeestje, bar of club. Ik weet dat veel mensen dat ook in Nederland doen, maar ik ging de laatste paar jaren in het weekend niet meer zoveel uit. Wel naar huisfeestjes of festivals. Veel festivals. Maar echt kroeg-hangen of naar een club? Nee, daar voelde ik in Nederland niet zoveel meer voor. Hier dus wel, maar dat zal er ook wel mee te maken hebben dat hier alles – relatief nog – nieuw is en er veel verschillende soorten bars en clubs zijn om te ontdekken.

Ik krijg meer werk gedaan in een korte tijd

Zoals ik net al benoemde, heb ik persoonlijk veel baat bij een warmer en zonniger klimaat. Mij energieker, vrolijker en daardoor ook weer productiever en creatiever voelen, dragen positief bij aan mijn werk als freelancer. Ik krijg hier meer werk gedaan in een korte tijd. Wat natuurlijk ontzettend fijn is, want zo blijft er meer tijd over voor het doen van leuke dingen.

Dit zijn de 8 dingen die ik hier in Spanje anders doe dan in Nederland. En dat zijn best wat verschillen, vind je niet? Ik ben nu onderhand wel aan alles gewend, maar soms zijn bepaalde dingen natuurlijk nog steeds wel een beetje wennen. Ben jij wel eens in Spanje geweest en wat vind jij van het leven daar? 

Share:

3 Reacties

  1. 7 maart 2019 / 21:01

    Leuk om te leze en dat je het zo naar je zin hebt. Ik hou van Spanje en ook deels door de levensstijl. Geen geplan en zien wat er komt, heerlijk! Ik probeer dat hier in Nederland ook meer te doen 🙂

  2. 11 maart 2019 / 11:26

    Wat leuk om te lezen! Fijn dat het wonen en werken in Spanje je zo goed bevalt. Ik ben zelf echt geen ochtendmens, haha, wat dat betreft zou ik dus prima met de Spanjaarden mee kunnen komen :p. ’s Avonds zo laat gaan eten lijkt me dan wel weer lastig, maar ach, alles went!

  3. 16 maart 2019 / 16:12

    Ligt het aan mij, of zijn al deze ‘veranderingen’ alleen maar positief? Het klinkt alsof je het daar enorm naar je zin hebt en ieks: ik krijg ook kriebels om voor een langere tijd naar een zonnig oord te gaan. Wat lekker, zeg! Dat je meer geniet en beweegt daar, alleen al. Heel leuk! X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
auto huren op Ibiza
5 redenen waarom een auto huren op Ibiza een must is

Wanneer ik op Ibiza ben, huur ik eigenlijk altijd een auto. Ik denk dat ik van alle tientallen keren dat...

Sluiten