Ibiza tips – 10 dingen die ik áltijd doe wanneer ik op Ibiza ben

Ibiza tips – 10 dingen die ik áltijd doe wanneer ik op Ibiza ben

Er zijn al veel informatieve artikelen geschreven over Ibiza. Op mijn blog, maar ook zeker op andere blogs. En daarom lijkt het mij leuk om voor de verandering eens een persoonlijk artikel over Ibiza met jullie te delen. Een artikel die vol staat met Ibiza tips en waarin ik je vertel welke 10 dingen ik áltijd doe wanneer ik op Ibiza ben.

Ibiza tips – Deze 10 dingen doe ik áltijd wanneer ik op Ibiza ben

Ronddwalen door Ibiza Stad

Ibiza wordt vaak als één groot party-eiland gezien. En toegegeven: misschien is dat het ook stiekem wel. In de zomermaanden, dan. Maar wat men vaak vergeet is dat Ibiza vooral ook een heel mooi eiland is. Ik zou zelfs iedereen een korte stedentrip naar Ibiza Stad kunnen aanraden. Omdat het met zijn stadsmuur, sfeervolle straatjes, pleinen, terrassen en de haven, magisch is. En zo anders dan andere steden. Dat komt voornamelijk doordat het historische centrum omringd wordt door een stadsmuur waar je doorheen- en op kunt lopen.

Wist je trouwens al dat Ibiza Stad, dat in het Catalaans ‘Eivissa‘ is, wordt beschouwd als één van de oudste steden van Europa? Dit komt doordat de geschiedenis van de stad meer dan 3000 jaar terug gaat. Ibiza Stad bestaat uit een boven- en benedenstad en Dalt Vila, dat letterlijk ‘bovenstad’ betekent, staat sinds 1999 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dalt Vila is dan ook mijn favoriete plek in Ibiza Stad omdat je er kleine, smalle en steile straatjes vol met boetiekjes, restaurants en barretjes vindt. In de winter op Ibiza is alles in Dalt Vila gesloten, maar dan nog steeds is het heerlijk om hier rond te dwalen. Vooral omdat er dan nauwelijks tot niemand loopt en je het gevoel hebt dat de stad van jou is. In mijn artikel met 15 foto’s waardoor jij ook een keer in de winter naar Ibiza wilt, zie je een aantal foto’s van Dalt Vila in de winter.

Ook vind je in Dalt Vila meeste historische bezienswaardigheden van de stad. Denk bijvoorbeeld aan de stadsmuren, stadspoorten en kathedraal. De kathedraal, Castell Almudaina, is het hoogste punt van Ibiza Stad en kan je bereiken door over de stadsmuren omhoog te lopen. Eenmaal daar aangekomen heb je een prachtig uitzicht over Ibiza Stad en de haven. Zeker de moeite waard om te doen!

Een kijkje nemen in de Pacha winkel

Voordat ik aan het schrijven van dit artikel begon, was ik me aan het bedenken welke dingen ik nou echt áltijd doe wanneer ik op Ibiza ben. En hoewel het misschien niet één van mijn beste Ibiza tips is, moet ik toch vermelden dat ik áltijd een kijkje neem in de Pacha winkel, wanneer ik op Ibiza ben. Grappig en ietwat beschamend misschien – maar waar.

Toen ik nog wat jonger was en nog maar net kleedgeld ontving, spaarde ik al dat geld op om tijdens een vakantie op Ibiza de hele Pacha winkel leeg te kopen. Oke, dat leegkopen lukte misschien niet helemaal, want daar waren de kleding en accessoires van Pacha veel te duur voor. Maar waar het om draaide was dat ik wel droomde van het leegkopen van de Pacha winkel. Ik vond Pacha, wat één van de oudste en bekendste clubs van Ibiza is, zó cool. Toen ik nog zo jong was, was ik natuurlijk nog nooit in die club geweest, maar ik vond alles rondom de Pacha dus zo cool, dat ik er letterlijk alles van wilde hebben. Op een gegeven moment had ik een kast vol truien, vesten, t-shirts, korte broekjes, handoeken en petten van Pacha. Zie je het al voor je? Een meisje van 12 jaar oud die met kleding van één van de bekendste club van Ibiza, maar ook de wereld, loopt? Haha. Mijn moeder vond het wel schattig, maar wees mij er tegelijkertijd wel op dat het niet slim was om al mijn kleedgeld aan zulke dure kleding en accessoires uit te geven. Kleding en accessoires waar nota bene ook nog eens overal een grote kers – het teken van Pacha – opstond. Want ja, zoals ik al aangaf: het liefst kocht ik de hele winkel leeg.

Vandaag de dag koop ik eigenlijk niks meer bij de Pacha winkel – oke, heel af en toe nog een sleutelhanger of andere ongein 😉 -, maar toch moet ik er altijd nog even naar binnenlopen. Voor het jeugdsentiment gevoel, maar ook omdat ik simpelweg altijd benieuwd ben naar de nieuwste collecties. Daarnaast is de winkel gelegen aan de haven van Ibiza, dus ik loop er sowieso altijd langs.

Een dag bij mijn favoriete strandtent Tropicana liggen

Ibiza kent tal van mooie en fijne beach clubs, maar voor mij blijft Tropicana in Cala Jondal toch wel favoriet. Sinds kleins af aan kom ik al bij deze strandtent en alles is er gewoon fijn. Ten eerste is Cala Jondal een prachtig strand dat tussen rotsen gelegen is. Daarnaast hangt er bij Tropicana een hele fijne en relaxte sfeer. Ondanks dat het tegenwoordig, en dan met name in het hoogseizoen, een drukbezochte plek is. Ga je in het hoogseizoen naar Ibiza en wil je een dag naar Tropicana? Dan kan ik je zeker aanraden om één of meerdere dagen van te voren je ligbedje te huren. Of kom vroeg in de ochtend, dan lukt het vaak ook nog wel om een ligbedje te bemachtigen. Een dag bij Tropicana liggen is niet één van de meest betaalbare Ibiza tips van dit artikel, maar oh, het is het zo waard. Echt! Een dag op een bedje in de zon een boek lezen, zo af en toe even zwemmen, lunchen op je ligbedje óf op het terras van het restaurant. Puur genieten.

➸ Wil je naast deze persoonlijke Ibiza tips van mij nou nog meer over het eiland te weten komen? Dan kan ik je dit moderne en hippe reisboekje over Ibiza aanraden. 

Een auto of scouter huren

Ik schreef eerder al een artikel over waarom een auto huren op Ibiza een must is. Vooral voor deze onderstaande Ibiza tips is een auto of scouter handig om te hebben. Zonder het hebben van een auto of scouter op Ibiza, vallen alle onderstaande tips eigenlijk al af. Sunny Cars is een autoverhuurbedrijf die erg betaalbaar is en waar ik altijd goede ervaringen mee heb gehad. Eigenlijk huur ik bijna altijd mijn auto’s op Ibiza via Sunny Cars.

Wandelen naar het uitkijkpunt van Es Vedrà

In het Zuid-Westen van Ibiza ligt het het magische rotseiland ‘Es Vedrà‘. Hoewel het begin van het pad, dat naar het uitzichtpunt leidt, niet gemakkelijk te vinden is, is het uiteindelijke uitkijkpunt van Es Vedrà toch een drukbezochte en toeristische trekpleister. Vooral vlak voor zonsondergang maken veel mensen de wandeling naar het uitzichtpunt, om tijdens de zonsondergang te kunnen genieten van het prachtige uitzicht. Ben je ook van plan om een keer naar het uitkijkpunt van Es Vedrà te gaan? Rijd dan richting Cala d’Hort, waar het uitkijkpunt in de buurt ligt. Verdere instructies worden kort en krachtig uitgelegd op deze blog, die ik er persoonlijk ook altijd bijpak als ik opweg ben naar het uitkijkpunt van naar Es Vedrà.

Ibiza tips

Eten bij mijn favoriete restaurant La Paloma

Een van mijn favoriete Ibiza tips en die ik dan ook altijd iedereen aanraad, is eten bij mijn favoriete restaurant La Paloma. Voor diner, maar ook voor lunch is deze plek een aanrader om heen te gaan. La Paloma ligt in San Lorenzo, wat een klein plaatsje is en ergens in het midden van het eiland ligt. Het restaurant van La Paloma is in een oude finca dat door een Spaanse familie is omgetoverd toch prachtig en sfeervol restaurant. Eigenlijk draait het niet zozeer bij La Paloma om de finca, maar meer om de tuin die daaromheen ligt. De tuin staat namelijk vol met sinaasappelboompjes en overal staan verschillende soorten tafels.

Naast het feit dat de finca en tuin van La Paloma verschrikkelijk mooi en sfeervol zijn, ben ik ook enorm fan van het menu – die op grote krijtborden is geschreven en gezellig naast je tafel wordt neergezet. Verder is de keuken, en alle ingrediënten die worden gebruikt, ecologisch verantwoord en veel ingrediënten worden zelfs in eigen tuin geoogst. Dat alles bij La Paloma meer dan vers is, proef je dan ook zeker.

Het nog niet zo toeristische noorden bezoeken

Het is geen geheim meer dat Ibiza één van de populairste eilanden van Ibiza is en dat er jaarlijks miljoenen toeristen naar Ibiza trekken. Zelf ben ik persoonlijk niet zo’n fan van die massatoerisme, vooral omdat Ibiza maar een klein eiland is en het al te snel als ‘te druk’ kan aanvoelen. Maar grappig genoeg verblijven al die toeristen wel maar op een paar specifieke plekken en wordt het noorden hierbij vaak vermeden. Terwijl het noorden van Ibiza juist enorm, maar dan ook echt enorm, mooi en fijn is. Nee, je vindt er misschien niet grote en populaire clubs – dus voor een uitgaansvakantie is het misschien niet te meest geschikte plek. Maar wat je er wel vindt is een authentiek Spaanse sfeer. Met pittoreske dorpjes, prachtige natuur en onontdekte stranden.

Dit zijn trouwens mijn favoriete accommodaties in het noorden van Ibiza:

Ontbijten of borrelen bij de leukste bar van het eiland: Bar Anita

Wanneer je richting het noorden rijdt, heb je de keuze om langs het dorpje San Carlos te rijden. San Carlos is vooral een schattig dorpje waarin zich een aantal winkeltjes en terrasjes bevinden. Maar de grootste reden waarom ik altijd even langs San Carlos rijdt, is om te ontbijten of borrelen bij de leukste bar van het eiland: Bar Anita. Bar Anita is de oudste bar van Ibiza waar vandaag de dag vooral nog veel locals hun eerste koffietje of alcoholisch drankje van de dag komen drinken. Vaak komen ze gewoon makkelijk alleen, maar kletsen ze vervolgens gezellig met andere locals. Veel locals die bij Bar Anita komen, zijn namelijk vaste klant en komen er bijna elke dag.

Wat Bar Anita zo bijzonder maakt, is dat alle postbussen van de mensen uit het dorp zich in deze bar bevinden. Een aantal muren binnen zijn dus ook gevuld met postbussen. Vroeger waren deze postbussen voornamelijk voor de hippies, schrijvers en kunstenaars, maar tegenwoordig zijn het dus de postbussen van alle mensen uit het dorp. Omdat San Carlos zo’n klein dorp is en de meeste huizen geen echt adres hebben.

Maar goed, Bar Anita dus. Ja, als je in de buurt bent zou ik er zeker even langs gaan. Je kunt buiten in de soort van overkapte binnentuin zitten, maar ook buiten op één van de houten stoeltjes, waarbij je letterlijk op de stoep zit en auto voor auto aan je voorbij ziet komen. Vooral in de ochtend met een kopje koffie, en eventueel de krant, fijn. Ook fijn: de prijzen zijn laag en het eten en drinken lekker. Gewoon authentiek Spaans – top dus!

Hippiemarkt op zondag in San Juan bezoeken

Ik hou van markjes en dan met name de marktjes die niet alleen voor toeristen, maar ook voor de lokale bevolking, zijn bedoeld. De hippiemarkt op zondag in San Juan is er zo één. Het is best een stukje rijden, maar oh wat hou ik van deze omgeving op Ibiza. Op de hippiemarkt op zondag in San Juan zie je veel lokale mensen en zelfs ook nog de echte hippies van Ibiza, maar natuurlijk ook wat toeristen. Er wordt bijna altijd wel live muziek gespeeld en er is ook veel vegetarische en vegan food te verkrijgen. Daarnaast vind je er bijzondere items.

Ibiza tips

Op zondag naar Cala Benirrás voor het ‘drum down the sunset’ ritueel

Ben je uitgekeken op de hippiemarkt in San Juan? Dan kan je gelijk doorrijden naar Cala Benirrás. Dit strand ligt in het Noord-Westen van het eiland en is een heerlijke plek om heen te gaan. Het strand is een plaatje is om te zien en overdag is het er heerlijk vertoeven, maar zelf kom ik het liefst op zondag – zo’n beetje aan het einde van de middag. Niet alleen om de prachtige zonsondergang te aanschouwen, maar ook om het ‘feestje’ daarvoor mee te kunnen maken. Op zondagmiddag komen er namelijk verschillende locals naar Cala Benirrás voor het zogenoemde ‘drum down the sunset’ ritueel. Hierbij wordt er gedrumd en getrommeld op het strand en de mensen die daaromheen staan en alles aanschouwen, dansen vrolijk in het rond. Dit wordt voortgezet tot de zon helemaal onder is. En op het moment dat het laatste stukje van de zon in de zee beland, begint iedereen luid te joelen en klappen. Zeker bijzonder om eens meegemaakt te hebben!

Dit waren mijn persoonlijke Ibiza tips en de 10 dingen die ik áltijd doe wanneer ik op Ibiza ben. Ik hoop dat je er iets aan hebt gehad en dat ik je heb geïnspireerd om eens een kijkje te nemen bij één of meerdere bovenstaande plekken. Door het schrijven van dit artikel heb ik zelf in ieder geval al weer enorm veel zin gekregen om naar Ibiza te gaan. Ibiza, wat ben je toch fijn en wat hoop ik je weer snel te zien. 

Share:

2 Reacties

  1. 7 juni 2019 / 11:01

    Wat een super fijne, bruikbare tips! Door jouw Ibiza artikelen krijg ik echt zin om naar Ibiza te gaan, lijkt me een prachtig eiland om zeker nog eens te bezoeken 😀 En wat grappig dat je zo’n fan was van de Pacha winkel, haha. Ik dacht al, waar ken ik die naam toch van? Ik ben er vroeger ook weleens op stap geweest, haha, zo leuk :p

    • 5 juli 2019 / 18:10

      Jaaa, zeker een keer naar Ibiza gaan als je er nog niet eerder bent geweest. En dan t liefst in het voor- of naseizoen. Mei, juni en september zijn perfecto!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Read previous post:
mooie zomerfoto's maken
Mooie zomerfoto’s maken – dit zijn mijn 5 persoonlijke tips!

Het maken van mooie zomerfoto's heb ik best een lange tijd lastig gevonden. En toegegeven, eigelijk vind ik dat nog...

Close