Thursday Talk – Nieuwe hobby: podcasts luisteren + mijn favorieten

Ik heb een nieuwe hobby, namelijk: podcasts luisteren. Want echt: dat is voor mij toch wel de uitvinding van 2018. Waarom dat zo is, vertel ik je in deze nieuwe Thursday Talk. Ook deel ik in dit artikel mijn favoriete podcasts – voor als je na het lezen van dit artikel enthousiast bent geworden. 

Een paar maanden geleden begon ik mij lichtelijk irriteren aan Nick die constant met zijn oortjes door het huis heen liep. “Wat doe je toch steeds?” Vroeg ik hem. “Podcasts luisteren. Echt tof” antwoordde hij. Ik begon na te denken. Podcasts? Wat zijn dat ook alweer? Ik kende het vaag van vroeger. En van de Podcast app die standaard op een iPhone staat en die ik altijd zo snel mogelijk wist te verwijderen om ruimte op mijn iPhone te besparen. Maar nu staat hij er weer op hoor, die Podcasst app. Na Nick zijn enthousiasme, werd ik namelijk toch wel erg benieuwd.

Wat is een podcast?

Een podcast is een soort van online radioprogramma die jij als luisteraar op onderwerp kunt uitkiezen en op een eigen gewenst tijdstip kunt luisteren. Podcasts zijn er namelijk in alle soorten en maten en juist dat maakt het ook zo leuk. Dat er voor ieder wat wils te vinden is. Ik heb me geabonneerd op podcasts waarvan ik vind dat ze interessante afleveringen maken. En als ik dan weer eens een podcast wil gaan luisteren, kies ik een aflevering uit die mij het meest aanspreekt. Podcasts zijn op verschillende manieren luisteren, zoals bijvoorbeeld de podcast app van iPhone of Spotify.

Wat ik persoonlijk zo fijn vind aan het luisteren van een podcast, is dat je zelf volledig de controle hebt over wat, hoe en wanneer. En dat podcasts luisteren gratis is en je geen vervelende of lange reclames voorbij hoort komen.

Welke podcasts zijn mijn favoriet?

100% Inspiratie podcast
De eerste podcast die ik ontdekte was de 100% Inspiratie podcast, waarin de enthousiaste Thijs Lindhout regelmatig in gesprek gaat met andere mensen over onderwerpen als het leven, werken en geluk. Maar ook maakt hij zo af en toe alleen een aflevering, over bijvoorbeeld een inspirerend boek dat hij heeft gelezen en wilt delen met zijn luisteraard. Ik vind het erg leuk om naar Thijs Lindhout als persoon te luisteren, omdat hij in zijn podcasts overkomt als een heel enthousiast persoon. En daarnaast zijn de onderwerpen van de 100% Inspiratie podcast vaak heel interessant om naar te luisteren.

Tussenuurtje
Ken je televisiepresentatrice Tess Milne? Die is naast het maken van toffe tv programma’s ook aan het maken van podcasts begonnen. Of naja, eigenlijk in eerste instantie Youtube filmpjes, die ze ook beschikbaar heeft gemaakt als podcasts. Want wat doet ze nou: eens in de zoveel tijd gaat ze met een andere bekende Nederlander in gesprek. Gewoon bij haar thuis, op de bank en met een pot thee voor d’r neus. Pratend over alledaagse dingen. En zoals de naam al zegt, duurt zo’n aflevering een uur. En je kunt er dus voor kiezen om een uur lang naar bewegend beeld te kijken en te luisteren naar wat ze allemaal te zeggen hebben – Youtube -, of je luistert de podcast terwijl je andere dingen aan het doen bent. Zoals ik altijd doe, namelijk tijdens het wandelen of koken, bijvoorbeeld.

The Master Your Mindset Podcast
Een hele lange tijd terug keek ik eens een Youtube filmpje van Youtuber Sanny Verhoeven, aka Sanny zoekt Geluk. Daarin interviewde ze Michael Pilarczyk over zijn leven tot nu toe en zijn weg naar geluk. Zijn verhaal inspirerende mij zo, dat ik meer van hem te weten wilde komen. En nadat ik wat research had gedaan, kwam ik erachter dat hij tegenwoordig mensen probeert te inspireren om gelukkiger te zijn. ‘Leef je mooiste leven’ is de boodschap die hij over wilt brengen door middel van zijn online programma’s, live events, populaire Master Your Mindset boek en jawel, podcasts. En doordat ik hem dus zo’n inspirerend persoon vind en echt wat leer van wat hij zegt, luister ik dus zijn Master Your Mindset podcasts.

Yous & Yay: New Emotions
Doordat Nick zo enthousiast was over de podcasts die hij allemaal luistert, was ik wel benieuwd geworden over wat voor een podcasts dat ging. Yous & Yay: New Emotions is zo’n podcast die mij wel aansprak. Omdat ik oprichters Sef en Pepijn beide uit hun muziekcarrière ‘ken’. En omdat ze in hun studio elke maand met een persoon gaan praten die zij inspirerend vinden. En ik dat vervolgens weer inspirerend vind om naar te luisteren. Ze praten over het leven en er worden veel verschillende onderwerpen aangesneden. De podcasts zijn gemaakt in samenwerking met VPRO en gewoon lekker ongedwongen om naar te luisteren.

Ik Weet Het Ook Niet
De Ik Weet Het Ook Niet podcasts worden gemaakt door Jelmer de Boer. Hij gaat tijdens elke aflevering in gesprek over een onderwerp die hij interessant vind, met een persoon die daar veel over weet te vertellen. Zo leert hij zelf meer, maar hoopt hij ook anderen iets mee te geven over dit onderwerp. De onderwerpen die worden besproken zijn heel uiteenlopend, dus er zitten vast een of meerdere afleveringen bij die jij ook interessant zult vinden om naar te luisteren.

Jelly Driver Podcast
De laatste podcast die ik ontdekte was de Jelly Driver Podcast, gemaakt door Jelle Drijver. En voordat ik zal vertellen waarom ik het leuk vind om naar afleveringen van deze podcast te luisteren wil ik graag een moment stilte voor de uitkozen titel voor zijn podcasts. Jelle Drijver die zijn podcast kanaal Jelly Driver noemt. Alleen daarom al wist ik dat deze gast leuk zou zijn om naar te luisteren. Maar goed, Jelly Driver dus. Ik moet je eigenlijk eerlijk toegeven dat ik pas op de helft ben met het luisteren van mijn eerste aflevering van zijn podcast, maar dat komt omdat ik hem dus ook nog maar net heb ontdekt. Maar deze halve podcast is tot nu toe helemaal goedgekeurd en ga ik snel, waarschijnlijk morgen tijdens mijn dagelijkse wandeling, af luisteren. Waarover zijn podcasts gaan? Jelly Drijver gaat elke week met een inspirerend persoon, zoals bijvoorbeeld: ondernemers, auteurs en andere interessante mensen in gesprek over uiteenlopende onderwerpen, die voornamelijk over onderwerpen uit het werkveld bestaan. En dat vind ik persoonlijk heel interessant om naar te luisteren.

Hoewel podcasts al heel wat jaren bestaan, heb ik het sinds dit jaar weer helemaal herontdekt. Niet om te luisteren op de bank – daar heb ik simpelweg niet het geduld voor – nee, ik luister het liefst naar podcasts tijdens het wandelen. Of koken, dat ook soms. Maar zoals jullie wellicht wel weten, werk ik thuis. En dus is het fijn om regelmatig een blokje om te lopen voor de nodige lichaamsbeweging. Voorheen vond ik dat doodsaai en moest ik mezelf echt de deur uitslepen, maar tegenwoordig loop ik fluitend te deur uit, omdat ik me dan verheug op het luisteren naar een podcast. En weet je? Vaak loop ik dan zelfs nog een extra rondje omdat ik niet kan stoppen met luisteren. Waar podcasts luisteren al niet goed voor is, he? 😉 Anyhow: ik heb er dus een nieuwe hobby bij en wilde dat even met jullie delen. Podcasts luisteren, doe jij het weleens? En welke zijn jouw favoriet?

Voor als je het je afvraagt, dit draag ik op bovenstaande foto: Barts accessoires petje, Boohoo blazer en Jane Lushka broek die ik ook op deze foto draag. En ohja, als je ook nog benieuwd bent naar mijn uber coole telefoonhoesje: die is van Fashionchick, maar bestelde ik op de website van Smartphonehoesjes, waarop een eigen hoesje maken ook tot de mogelijkheden behoord. Hoe leuk?

Share:

6 Reacties

 1. 9 maart 2018 / 09:55

  Goede tips staan hier tussen! Een tijd terug luisterde ik ook podcasts, maar al lang niet meer gedaan. Toch maar eens gaan doen weer 🙂

 2. 9 maart 2018 / 10:16

  Oh toevallig, ik ben ook net begonnen met luisteren! Ik vond het eerst helemaal niks maar nu rij ik soms een extra rondje met de auto als het nog niet af is, haha. Bedankt voor je tips! Ik luister nu ‘opgejaagd’, over de verschillen tussen Nederlandse en Zweedse school systemen. Klinkt super saai zo eigenlijk maar ik vind het heel interessant!

 3. 9 maart 2018 / 11:33

  Ik heb zelf eerlijk gezegd nog nooit geluisterd naar een podcast, behalve toen dit in een les moest voor school, haha. Misschien moet ik het toch een keer een kans gaan geven!

 4. 9 maart 2018 / 11:40

  Hm, ik heb gemengde gevoelens bij podcasts. Doordat ik ze zelf maak op mijn opleiding – en er niet zo’n fan van ben – maakt dat het luisteren ernaar ook wat saaier. Ondanks dat wel leuk om te lezen waarom jij het wel zo leuk vindt! Liefs.

 5. 10 maart 2018 / 11:55

  Ik heb er serieus nog nooit zelf naar geluisterd! Maar nu jij er zo enthousiast over bent wil ik het toch wel eens een kans geven! Heel leuk! Heerlijke talk girl!

  Xxxx

  • 14 maart 2018 / 17:06

   Jaa doen! Het is echt heel leuk! En vaak ook nog erg leerzaam! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
eerste keer wintersport
10 tips voor je eerste keer wintersport

Afgelopen januari ging ik met Nick en schoonfamilie op mijn zoveelste wintersport. Vanaf dat ik klein ben trotseer ik namelijk...

Sluiten