Thursday Talk – Waarom ik hier zo van het Spaanse leven hou

Thursday Talk – Waarom ik hier zo van het Spaanse leven hou

Inmiddels zijn we 7 weken verder dat ik in Spanje woon en nog steeds kan ik vol overtuiging zeggen dat ik enorm geniet van mijn leven hier. Ja, het leven hier gaat er misschien op sommige vlakken een stuk anders aan toe dan in Nederland, maar stiekem hou ik juist enorm van het Spaanse leven. En in deze nieuwe Thursday Talk vertel ik waarom dat zo is.

Veel gaat in Spanje op een rustige en relaxte manier

En dat zie ik meestal als iets positiefs. Natuurlijk vind ik het soms ook wel vervelend als het bij wijze van spreken uren duurt voordat je aan de beurt bent bij een kassa omdat de kassamedewerker eindeloos blijft praten met een collaga, maar ja, als dat soms moeten wachten het enige is, neem ik dat graag voor lief. Want de reden waarom ik daar als Nederlander door geïrriteerd raak, is omdat wij dat in Nederland niet gewend zijn. Alles gaat vaak in een rap tempo – het liefst op een zo snel mogelijke manier. Met stress, druk en een opgejaagd gevoel als gevolg. Dus ja, ik vind het eigenlijk wel fijn dat het Spaanse leven op een rustige en relaxte manier gaat.

Veel dingen zijn in Spanje een stuk goedkoper dan in Nederland

Of het nou het wonen, de primaire- of secundaire levensbehoeften zijn: veel dingen zijn hier gewoon een stuk goedkoper dan in Nederland. Máár, en dat moet ik er wel even eerlijk bij vermelden: je doet hier ook meer buiten de deur waardoor je vaker geld uitgeeft en dus maandelijks op een niet veel kleiner bedrag uit komt dan in Nederland. Tenzij je dus op dezelfde manier gaat leven als in Nederland.

Het leven speelt zich in Spanje grotendeels buitenshuis af

En dat brengt mij ook gelijk bij het volgende punt: het leven speelt zich in Spanje grotendeels buitenshuis af. Dat komt natuurlijk door het klimaat, maar ook door de cultuur. Iets wat ik persoonlijk erg leuk vind. Ik ben een gezelligheidsdier en vind het vooral na een dag alleen gewerkt te hebben, leuk om ’s avonds wat met vrienden buiten de deur te doen.

Er wordt per dag, hooguit week, geleefd

Er wordt dus niet te ver vooruitgedacht of gepland. Iets wat ik op het begin, en nu soms nog steeds, moeilijk vind maar eigenlijk steeds fijner begin te vinden. Want het zet mij er toe om dingen los te laten. Je kunt het leven niet maanden of jaren vooruit plannen. En als ik dat wel doe, betekent het nog niet dat mijn omgeving dat ook doet. Het Spaanse leven zorgt er dus voor dat ik daarin een beetje verander, want hier wordt er echt per dag, hooguit week, geleefd. Er worden hier dus niet al dingen afgesproken of gepland voor over een paar maanden – zoals we wel vaak in Nederland doen. Ik leef hierdoor meer in het moment en ondanks dat dat soms nog best raar is, voelt het toch ook wel goed.

Het wordt hier in Valencia nooit zo koud als hoe wij dat in Nederland gewend zijn

Hoewel de temperatuur de afgelopen maand flink gezakt is, wordt het hier in Valencia nooit zo koud als hoe wij dat in Nederland gewend zijn. Wanneer je dus niet zo’n fan bent van de kou, is het dus heerlijk overwinteren hier. Iets wat ik persoonlijk best kan waarderen, aangezien ik de Nederlandse winter vaak veel te lang vind duren.

De lokale Spaanse bevolking is ontzettend vriendelijk

Niet alleen hou ik enorm van het klimaat hier in Spanje, ook ben ik echt van de Spaanse bevolking gaan houden. Ze zijn erg vriendelijk, gastvrij en iedereen is altijd welkom. Daarnaast heb ik ook al meerdere keren meegemaakt dat ze behulpzaam zijn op de momenten als ik er even als niet-spanjaard uitkom. Of dat nou met de taal, het vinden van de weg, of iets in de supermarkt is. Hierdoor voel ik mij erg welkom en dat is super fijn!

Ik leer hier momenteel in Spanje meer dan thuis in Nederland

Ik moet eerlijk toegeven dat dat denk ik niet persé met het land Spanje te maken heeft, maar meer met het feit dat ik hier alleen naar toe ben gegaan en dus voornamelijk op mezelf gewezen ben. Ik merk dat ik van het leven in Spanje nog zelfstandiger word en daar weer meer zelfvertrouwen en energie van krijg. Over het algemeen zit ik dus lekkerder in mijn vel en dat inspireert en motiveert mij ook weer in mijn werk. Daarnaast spreek ik het grootste gedeelte van de tijd engels, iets waar ik altijd al beter in had willen worden. Ook ben ik weer meer dan gemotiveerd om de Spaanse taal onder de knie te krijgen.

Er zijn hier genoeg Nederlanders voor als je je daar mee zou willen omringen

Toen ik hier net aankwam, vond ik het heerlijk om te merken dat er veel Nederlanders in Valencia wonen. Het gaf me een veilig en vertrouwd gevoel. Tijdens mijn eerste maand in Valencia ging ik dan ook het grootste gedeelte van de tijd met Nederlanders om. En nog steeds zie ik ze regelmatig, alleen zijn er nu ook vrienden uit andere landen bijgekomen waar ik mee om. Maar ik vind het persoonlijk wel een fijn idee dat er altijd genoeg Nederlanders in de buurt zijn, voor als je je daar mee zou willen omringen.

Zoals je kunt lezen valt het Spaanse leven mij niks tegen. Natuurlijk zijn er wel een aantal dingen die ik aan Nederland mis – vooral nu er een groot verschil tussen de winter in Nederland en Spanje zit. Maar ik zal het in de volgende Thursday Talk gaan hebben over wat ik de aankomende winter aan Nederland ga missen als ik in Spanje zit. X Fleur

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
weten over Gdańsk
7 dingen die je moet weten over Gdańsk in Polen

Dit voorjaar vertrok ik met medeblogger en goede vriendin Nanne naar Gdańsk en aangezien het mijn eerste keer in Polen...

Sluiten