Thursday Talk – gestopt met de pil, 8 maanden later

Thursday Talk – gestopt met de pil, 8 maanden later

Wie mijn blog al een tijdje volgt, weet vast dat ik een tijd geleden ben gestopt met de pil. Ik schreef er al eerder artikelen over en daar ontving ik ontzettend veel reacties en vragen op. En nu het alweer 8 maanden geleden is dat ik ben gestopt met de pil, vond ik het wel weer eens tijd worden om mijn ervaring met jullie te delen. Is er wat veranderd in al die maanden? En hoe voel ik mij nu? Ik vertel het je in deze nieuwe update!

➸ Ik schreef een paar maanden geleden op mijn blog al over waarom ik ben gestopt met de pil en mijn ervaring na drie maanden stoppen met de pil

In mijn vorige update schreef ik over de drie belangrijkste veranderingen sinds ik ben gestopt met de pil. Dat ik meer echte emoties ervaar, positiever ben geworden en sterker in mijn schoenen ben komen te staan. Drie dingen die natuurlijk ontzettend fijn en positief zijn. Maar er zijn de afgelopen maanden ook nog wat minder fijne dingen de hoek om komen kijken.

HSP

Laat ik beginnen met het feit dat ik een hoog sensitief persoon (HSP) ben. Harde geluiden, mensen die door elkaar heen praten, teveel drukte en nare dingen die er in de wereld gebeuren: ik ben hier heel gevoelig voor en kan er compleet door van slag raken. En hoewel er ook veel positieve dingen aan een HSP zitten – ik kan als geen ander aanvoelen hoe een situatie of persoon is en weet  goed van mezelf wat ik wel en niet wil -, is mijn overgevoeligheid erger geworden sinds ik ben gestopt met de pil. Dit staat in verband met ‘het ervaren van meer echte emoties’. Toen ik nog de pil slikte, waren mijn emoties vlak. Nu niet meer. Nu ervaar ik alles heviger. En dus die harde geluiden, door elkaar pratende mensen en nare dingen die in de wereld gebeuren, ook.

Ik weet dat er veel mensen hoog sensitief zijn en zal er daarom binnenkort nog een aparte Thursday Talk over schrijven. Er zijn namelijk een aantal dingen die ik toepas op situaties waardoor ik minder van slag raak. En die zou ik graag met jullie delen, want: sharing is caring, toch? 😉 Dus, dat artikel kun je binnenkort verwachten op mijn blog!

PMS

Ik had nog niet eerder van PMS, het premenstrueel syndroom gehoord, totdat ik de geniale app ‘Clue’ had gedownload. Hierin kun je precies aangeven hoe je je elke dag van de maand voelt en wanneer je menstruatie begint/stopt. Ontzettend handig om alles in bij te kunnen houden. In de app las ik een paar maanden geleden over PMS. Ik had er in eerste instantie nog nooit eerder over gehoord, maar vond het erg interessant en begon erover te lezen. Vrouwen met PMS klachten hebben vaak vlak voor- en/of tijdens de menstruatie last van dingen zoals hoofd-, rug -en buikpijn, maar ook angsten, somberheid, duizeligheid en woedeaanvallen komen voor. Opgelucht zat ik alle informatie over PMS te lezen, omdat ik hier zelf nog nooit last van had gehad en daar erg blij mee was.

Totdat ik mij een paar maanden geleden en vlak voor een menstruatie somber, angstig en duizelig voelde. Hey, wat is dit? Vroeg ik mezelf af. Ik had me de afgelopen maanden kiplekker gevoeld, dus snapte niet hoe dit uit het niets en zonder enige verklaarbare reden kon. Ik liet het op dat moment voor wat het was en na een paar dagen was het weer voorbij. Maar een maand later was het sombere, angstige en duizelige gevoel er weer. Ik herinnerde alle gelezen informatie over PMS en zocht het nog maar eens op. En jawel, bijna alles kwam overeen. Ik had namelijk de week voordat mijn menstruatie begon last van PMS klachten. Maar ondanks het vervelende sombere, angstige en duizelige gevoel, heb ik nauwelijks last van lichamelijke pijn.

Er zijn bij mij dus ook wat PMS klachten bij gekomen in de afgelopen maanden. Of ik het erg vind? Naja, ik had het natuurlijk liever niet gehad, maar als het maar een paar dagen in de maand is, vind ik het prima. Tijdens alle andere dagen van de maand voel ik mij namelijk veel en veel beter dan toen ik nog wel de pil slikte.

Onregelmatige menstruatie

Wanneer je stopt met de pil, wordt er gezegd dat het ‘ontpillen’ van je lichaam 6 tot 12 maanden kan duren. Dat je in die tijd ook een onregelmatige of zelfs uithoudende menstruatie kunt hebben. Ik ben gelukkig gewoon elke maand ongesteld geweest, maar toch is er qua timing nog geen touw aan vast te knopen. De ene maand duurt mijn cyclus 28 dagen en de andere maand 35. En ohja, misschien een beetje too much information, maar mijn menstruatie is veel minder dan toen ik nog wel de pil slikte. En dat is natuurlijk wel weer een fijne bijkomstigheid.

Zoals je kunt lezen zijn er in de afgelopen maanden nog heel wat dingen veranderd. Maar ondanks HSP, PMS en onregelmatige menstruatie, ben ik nog steeds erg blij met de gemaakte keus om te stoppen met de pil. Ik voel me een veel fijner mens en voel mij hier dus zoveel beter bij! Wellicht dat ik over een paar maanden weer een artikel schrijf, maar tot die tijd kun je mij natuurlijk altijd vragen stellen in de comments of via de mail. Liefs!

Share:

13 Reacties

 1. 8 juni 2017 / 21:15

  Ik zit ook al een tijdje te denken om van de pil af te gaan. Maar ik wil het aan de andere kant ook weer niet. Ik ben er zelf aan begonnen omdat ik verschrikkelijke buikrampen van had. Zelfs zo erg dat ik een keer bijna out ging op school. Nu ik de pil slik heb ik bijna tot geen last van mijn menstruatiepijnen. Dat van die HSP kan ik ook heel erg herkennen. Vooral het aanvoelen van anderen en hun emoties vind ik soms handig maar af en toe ook helemaal niet. Ben benieuwd wat je in je artikel er over gaat vertellen!

  • 10 juni 2017 / 18:53

   Hoi Merel, het enige advies dat ik je kan geven: ga op jouw gevoel af. Zoveel mensen uit mijn omgeving snapten niet dat ik ging stoppen met de pil, maar toch heb ik het gedaan. Omdat ik diep van binnen voelde dat ik niet meer die dagelijkse hormonen in mijn lichaam wilde. Bij jou is het door jouw extreme buikkrampen natuurlijk wel een ander verhaal, maar ik ken ook zat vrouwen die ooit met de pil waren begonnen door extreme pijn, maar na het stoppen daar ineens geen last meer van hadden. Je lichaam veranderd natuurlijk in de loop van de jaren. Misschien het proberen waard? X

 2. Savannah
  9 juni 2017 / 00:39

  Ik ben inmiddels al een jaar gestopt met de pil, mijn menstruatie is redelijk regelmatig en ik voel me over het algemeen veel beter. De pil was mij voorgeschreven ivm met hevige pijn, maar heeft dit nooit echt verholpen. Het enige wat fijn was, was dat ik zelf kon bepalen wanneer ik ongesteld werd maar achteraf gezien is dat ook weer niet zo een probleem. Het is elke maand weer een leuke verassing 😉 x http://www.justsavxnnah.com

  • 10 juni 2017 / 18:48

   Inderdaad: met pil is het fijn dat je je eigen menstruatie kunt ‘plannen’, maar dat weegt voor mij niet op tegen de dagelijkse dosis hormonen die dan in je lichaam komen. Liever geen hormonen en niet weten wanneer je weer ongesteld wordt :p

 3. 9 juni 2017 / 10:57

  Wat een interessant artikel, Fleur! Ik ben heel erg benieuwd naar het artikel wat je gaat schrijven over HSP.

 4. 9 juni 2017 / 14:44

  Herkenbaar! Ook zo’n 8 maanden geleden gestopt met de pil, onregelmatige cyclus (altijd al gehad buiten de pil om), HSP’er, maar dit lijkt niet erger te zijn geworden. PMS daarentegen wel. Echt enoooorm veel last van. Toch geen reden om weer met de pil te starten. Hoef al die zooi niet meer in mijn lijf. Thanks voor de tip van de app, ga ik gelijk even zoeken 🙂

  • 10 juni 2017 / 18:45

   Hoi Esther, fijn om te lezen dat jij een beetje hetzelfde hebt als ik! Alleen heb ik voorheen nooit last gehad van PMS en nu dus wel. Maar voor mij is dat ook zeker geen reden om weer met de pil te beginnen, want ik voel mij hier veel fijner bij! 🙂 Hoop dat je wat aan app hebt, trouwens! X

 5. 9 juni 2017 / 14:44

  Interessant en fijn om jouw ervaringen hiermee te lezen:) Een deel van mij wil zó graag weten hoe mijn lichaam zou functioneren zonder een dagelijkse dosis hormonen.. Maar ik zie er nu niet echt mogelijkheid voor, omdat ik gewoon wel anticonceptie nodig heb. Fijn dat jij er blij mee bent, ondanks de vervelende bijverschijnselen!

  • 10 juni 2017 / 18:43

   Ik had dat ook: ik was ontzettend benieuwd hoe ik zou zijn zonder die dagelijkse hormonen die in mijn lichaam kwamen door de pil. Als je ooit wel de mogelijkheid hebt, is het zeker aan te raden. Ik vind het persoonlijk ook mega interessant dat ‘de verandering’ per persoon zo verschillend is. X

 6. 9 juni 2017 / 17:20

  Super interessant om te lezen, dit! Bedankt om dit zo uitgebreid met ons te delen, ik ben heel benieuwd naar je artikel over wat je doet in die situaties als HSP 🙂 Liefs!

 7. 14 juni 2017 / 19:51

  Ik vind het zo fijn dat je hier open durft over te schrijven! Er zijn zoveel meisjes en vrouwen die iets hebben aan dit artikel. Ik ben zelf ook hoogsensitief dus ik ben benieuwd naar je tips binnenkort!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *