Mijn favoriete documentaires, series en films van de afgelopen tijd

Mijn favoriete documentaires, series en films van de afgelopen tijd

Niet eerder heb ik zoveel verschillende documentaires, series en films gekeken als in de quarantaine periode. De weken die ik binnen heb doorgebracht, besteedde ik onder andere aan het kijken naar alle titels die al een lange tijd op mijn kijklijst stonden. De meeste documentaires die ik heb gezien gaven me een hoop nieuwe inzichten en waren vooral ontroerend. En een aantal films en series waren op hun beurt hartverwarmend en vooral fijn tijdverdrijf. En omdat er een aantal titels bij zitten die ik iedereen kan aanraden, deel ik in dit artikel mijn favoriete documentaires, series en films van de afgelopen tijd.

Voordat ik wat over mijn favoriete documentaires, series en films van de afgelopen tijd zal schrijven, wil ik eerst nog een fun fact met jullie delen. Ik heb namelijk alle onderstaande titels op mijn iPhone gekeken. Waarom? Omdat mijn laptop aan het begin van de quarantaine periode kapot ging. Ik heb dus alles op het schermpje van mijn iPhone gekeken, maar verrassend genoeg, was dat eigenlijk nog best prima. Wanneer ik van de zomer voor een paar weken terug kom in Nederland, is het tijd om mijn abonnement te verlengen en zal ik weer een nieuwe iPhone kopen. Ik heb de afgelopen twee jaar met veel liefde en plezier de iPhone 7 plus gebruikt en mijn nieuwe exemplaar zal ook een plus worden – mede doordat ik het grotere scherm enorm fijn vind.

Mijn favoriete documentaires van de afgelopen tijd

Tiger King

Laat ik beginnen bij Tiger King, want tsja, wat zal ik eens over deze documentaire vertellen zonder al te veel te verklappen. Ik weet het eerlijk gezegd niet zo goed. Niet alleen omdat de serie te bizar voor woorden is, maar ook omdat je de serie eigenlijk gewoon moet starten. Zonder dat je er al te veel over hebt gelezen of gehoord. Want dat had ik op voorhand wel en daardoor dacht ik dat deze serie niks voor mij zou zijn. Ik had alles behalve zin om aan deze documentaire, die toch nog wel 8 aflevering heeft, te beginnen. Maar toch deed ik het omdat ik steeds meer mensen er over zag delen op social media. En daardoor werd ik zogezegd toch best wel benieuwd. Dus heb je zin in het kijken naar een bizarre en surrealistische documentaire waarbij je mond vaker open zal slaan dan dicht zal blijven? Waag je dan een kijkje in het leven van Tiger King.

Jane

Een documentaire die ook over een persoon gaat die close is met dieren, is Jane. De documentaire Jane is alleen van heel andere koek dan Tiger King. In de documentaire volg je het leven van de Amerikaanse Jane Goodall, die in haar twintiger jaren naar Tanzania afreist om vervolgens een groot deel van haar leven te wijden aan het bestuderen en onderzoeken van chimpansees. Zonder enige ervaring of wetenschappelijke studie, maar met een grote liefde voor dieren, gaat ze het avontuur aan. Samen met een natuurfotograaf, die niet alleen de chimpansees vastlegt, maar ook de manier van werken van Jane. Verder wil ik niet al te veel over deze mooie en hartverwarmende documentaire verklappen, maar ik kan je verzekeren dat hij zeker het kijken waard is!

Brené Brown – The Call to Courage

De Amerikaanse Brené Brown doet al jarenlang onderzoek naar moed en kwetsbaarheid en is daarnaast hoogleraar en storryteller. Sinds ik een paar van haar inspirerende boeken heb gelezen, volg ik haar. Ze werd wereldberoemd door onder andere haar TED talk over de kracht van kwetsbaarheid. Maar nu heeft ze sinds vorig jaar ook haar eigen documentaire, die is opgenomen tijdens één van haar live shows. Ik keek hem tijdens de quarantaine periode en raad hem iedereen aan die ook geïnteresseerd is in psychologie en zelfontwikkeling.

The Biggest Little Farm

The Biggest Little Farm volgt een Amerikaans stel die het roer omgooit en de hectische stad Los Angeles inruilt voor het leven op het platteland. Met hun grote liefde voor natuur en dieren bouwen ze een eigen ecosysteem op. Met alle mooie, maar ook moeilijke momenten, als gevolg. Momenten die je als kijker op een hele pure, eerlijke en hartverwarmende manier te zien krijgt. Ik vond The Biggest Little Farm een hele verrassende, mooie en interessante documentaire.

Miss Americana

Taylor Swift is de beste verdiende Amerikaanse artiest en heeft sinds kort haar eigen Netflix-documentaire. In de documentaire komen verschillende thema’s aan bod, zoals de start van haar carrière en leven als sing-songwriter. Maar ook hoe ze al jaren te maken heeft met de bergen kritiek en haat die ze over haar heen krijgt.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik van een aantal mensen had gehoord dat Miss Americana de moeite waard was om te kijken, maar dat ik er nogal sceptisch over was. Ik wist nauwelijks wie Taylor Swift was en daarnaast heb ik vaak ook niet zo’n interesse in het kijken naar documentaires van beroemdheden. Maar omdat mijn nieuwsgierigheid toch wel werd gewekt door alle goede verhalen die ik erover hoorde, zette ik de documentaire op een avond toch aan. Met als gevolg dat ik van het begin tot aan het einde geboeid heb zitten kijken. Ik vond het een prachtige, maar ook zeker heel aangrijpend verhaal. Een verhaal waarin ik echt meeleefde met Taylor Swift. Dus of je nou fan bent van Taylor Swift of juist totaal niet, ik kan je Miss Americana toch echt van harte aanbevelen!

➸ Eind vorig jaar deelde ik ook al 7 Netflix aanraders met films en series

Mijn favoriete series van de afgelopen tijd

Atypical A

Typical A gaat over het gezinsleven waarin onder andere Sam deel van uitmaakt. Sam is autistisch, maar probeert toch zo goed en zo kwaad als het gaat het leven van een normale tiener te leiden. Je volgt de avonturen uit Sam’s leven en je krijgt door het kijken naar deze serie een kijkje in het leven van een gezin waarvan het leven regelmatig op zijn kop wordt gezet door een autistisch gezinslid.

Ik moest aan het begin van de serie best een beetje inkomen, maar later vond ik de afleveringen juist ontzettend leuk worden. Het is een hartverwarmende, ontroerende en op zijn tijd erg grappige serie. Daarnaast wordt je als kijker op een hele luchtige manier geïnformeerd over hoe het is om autistisch te zijn. Of juist om met een autistisch persoon te leven. Dat vond ik persoonlijk ook heel boeiend aan de serie.

Unorthodox

Vanaf het moment dat de Netflix-serie Unorthodox uitkwam en ik verschillende voorstukjes voorbij zag komen, was ik al geboeid. In de voorstukjes zie je hoe het haar van een huilend meisje wordt afgeschoren. Een meisje die door de straten rent, op de vlucht. Maar voor wat is dit alles de reden? Ik was benieuwd en begon al snel met het kijken naar deze miniserie. Ben jij inmiddels ook nieuwsgierig geworden? Dan kan je aanraden om de serie gewoon te starten. Ik wil er namelijk niet al te veel over verklappen. Maar wat ik je wel kan vertellen is dat ik Unorthodox heel aangrijpend en boeiend vond. Ik heb alle aflevering daarom ook binnen no-time gekeken.

Mijn favoriete films van de afgelopen tijd

Rust and Bone

De Frans-Belgische dramafilm De rouille et d’os, oftewel Rust and Bone, stond al jarenlang op mijn kijklijst. Toch kwam het er maar steeds niet van om hem te kijken. Tijdens de quarantaine periode kwam daar verandering in. Het volgt het verhaal van een vrouw die haar onderbenen verliest tijdens een ongeluk op haar werk als orkaverzorgster. In de moeilijke periode die volgt, ontmoet ze een jongen die veel problemen heeft en zijn jonge zoontje alleen opvoedt. Ondanks alle tegenslagen voor beiden, bouwen ze al snel een bijzondere band op samen.

Wat ik vooral zo indrukwekkend vond aan deze film, waren de beelden. De film is prachtig gefilmd en je wordt als kijker echt meegetrokken in het verhaal. Daarnaast is het verhaal ook heel sterk en leef je echt met de hoofdpersonages mee.

Marriage story

Van meerdere mensen kreeg ik deze film aangeraden en dus besloot ik hem op een regenachtige avond te kijken. Ik hou van films met een mix van romantiek, drama en humor, dus ik wist dat ik deze film sowieso zou gaan waarderen. Daarnaast vond ik de verhaallijn sterk en de hoofdpersonen fantastisch goed hun rol innemen. De film geeft je een heel goed en realistisch beeld hoe het in het echte leven in een huwelijk eraan toe kan gaan. Daarom vond ik Marriage Story niet alleen een prachtige film om te kijken, ook heb ik er veel inzichten door gekregen.

The Florida Project

De Florida Project keek ik aan het begin van de quarantaine periode en was een stuk ingrijpender dan ik van te voren had gedacht. Het gaat over een moeder die samen met haar jonge dochtertje in Florida woont. Ze hebben veel financiële problemen en leven daarom in armoede. Toch proberen ze het er beste van te maken en veel lol te hebben. Maar dat leidt vaak tot onverantwoord ouderschap en een slechte opvoeding. Ik vond The Florida project echt een goede, maar ook best trieste film. Een film waarin ik vooral erg te doen had met de situatie van moeder en dochter. Ondanks dat er ook best veel grappige momenten in voor komen.

Peanut Butter Falcom

Last but not least, de feel good movie Peanut Butter Falcon. Deze film gaat over twee jongens die elkaar op een bijzonde manier tegenkomen terwijl ze allebei op de vlucht zijn. Een van de twee is een jongen met het syndroom van down die uit zijn verzorgingshuis is ontsnapt om professionele worstelaar te worden. De jongens moeten op het begin van hun ontmoeting erg aan elkaar wennen, maar kiezen er toch voor om hun weg samen te vervolgen. Tijdens alle avonturen die ze onderweg beleven, worden ze steeds closer en ontstaat er een sterke band. Een verrassende film die waarschijnlijk iedereen zal waarderen om naar te kijken.

Dit waren mijn favoriete documentaires, series en films van de afgelopen tijd. Sinds de quarantaine periode heb ik de smaak te pakken en kijk ik nog steeds regelmatig naar nieuwe documentaires, series en films. Over een tijdje zal ik waarschijnlijk dus weer een nieuw artikel publiceren met titels die ik kan aanraden. Tot die tijd ben ik benieuwd welke documentaires, series of films jij kan aanraden om naar te kijken. Laat het me vooral weten in de comments! 

Share:

4 Reacties

 1. 9 juni 2020 / 22:49

  Oeh, leuke tips! Al de documentaires die je hier vermeldt heb ik nog niet gezien. Zeker aan Tiger King moet ik maar eens beginnen, want daar heb ik ondertussen al zo ontzettend veel over gehoord en toch begrijp ik nog steeds niet waar dat nu precies over gaat. Haha.
  Het laatste dat ik heb gezien was 13 Reasons Why en dat vond ik echt een goede reeks. Die kan ik dus alleen maar aanraden.

 2. 10 juni 2020 / 16:43

  Unorthodox en Marriage Story vond ik allebei echt prachtig! Tiger King heb ik geprobeerd, maar na een aflevering of drie/vier ben ik afgehaakt. Wel interessant, maar wat mij betreft te langdradig.

 3. Linda
  19 juli 2020 / 08:36

  Hoi Fleur! Leuk om jouw tips te lezen! De rouille et d’os is 1 van mijn lievelingsfilms!

  Hieronder een lijstje van tips:

  Searching for sugar man (docu)
  Get out
  Moonlight
  Kinderen van juf Kiet (docu)
  Toni erdmann
  Three billboards outside of ebbing Missouri!

  Series:
  Peaky blinders
  The crown
  Handmaid’s tale (beste ooit)
  Sharp objects
  Bonusfamiljen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Read previous post:
Valencia in 10 foto’s, na 50 dagen in complete lockdown

Na 50 hele dagen in complete lockdown te hebben geleefd, mochten we vanaf begin mei weer de straten op. Om...

Close