15 dingen die je moet weten over Marokko, voordat je voor het eerst naar dit land reist

15 dingen die je moet weten over Marokko, voordat je voor het eerst naar dit land reist

Jaren stond Marokko op mijn lijst van landen waar ik nog een keer heen wilde gaan. Maar telkens kwam het er niet van. Tot een paar weken geleden, toen ik voor een vakantie van 8 dagen naar Marokko vloog. En in die 8 dagen heb ik nog best veel van het land kunnen zien. Ga jij ook binnenkort naar Marokko? Dit zijn de 15 dingen die je moet weten over Marokko, voordat je voor het eerst naar dit land reist.

Dingen die je moet weten over Marokko

1. Marokko is een heel veelzijdig land

Wat Marokko voor mij persoonlijk zo aantrekkelijk maakt, is dat het een heel veelzijdig land is. In de 8 dagen dat ik in Marokko was, ben ik in kleine en authentieke steden geweest. Maar ook in de meer westere en moderne steden. Daarnaast heb ik zowel de woestijn als het Atlasgebergte kunnen bewonderen en daardoor heb ik heel wisselende landschappen gezien. En alles was zo bijzonder mooi! Ik ben alleen helaas niet aan de kust van Marokko geweest. Want ja, er zijn ook een aantal heel mooie kustplekken die je kunt bezoeken in Marokko. Maar helaas lagen deze plekken niet op de route en moesten we een keuze maken. In 8 dagen kun je namelijk niet alles zien, omdat daar het land simpelweg te groot voor is.

2. De beste reistijd is het voor- of najaar

Ben je van plan naar Marokko te gaan? Vermijd dan de maanden juni, juli en augustus. Dan is het op de meeste plekken namelijk echt veel te heet. In de bergen en aan de kust kunnen de temperaturen ietwat lager liggen, maar in de steden wil je tijdens de zomermaanden echt niet zijn. Dan stijgen de temperaturen regelmatig tot de 50 (!) graden. Toen ik eind april in Marrakech was, was het al 36 graden. Moet je nagaan! Het was zo warm, dat al die bezienswaardigheden me gestolen konden worden en ik alleen nog maar aan het zwembad van de riad waarin ik verbleef wilde liggen en ijs wilde eten. Het klimaat is wel uiterst geschikt voor een zonvakantie in de winter. Dan liggen de temperaturen zo gemiddeld tussen de 20 en 25 graden. Heerlijk!

3. Marokko behoort tot het continent Afrika

Wat sommige mensen vergeten, is dat Marokko in een ander continent, namelijk in Afrika, ligt. Ik denk persoonlijk dat men dit vergeet doordat het een betaalbare bestemming is om heen te vliegen en de vliegreis ook niet zo lang duurt. Van Amsterdam naar Marrakech doe je er bijvoorbeeld een kleine 4 uur over. Het is dus soms best gek je te bedenken dat Marokko niet in Europa ligt.

4. Je kunt dus alleen met je paspoort de grens over komen

Wanneer je naar een ander continent reist, moet je er rekening mee houden dat je aan alleen je ID kaart niet genoeg hebt. Je hebt je paspoort nodig om de grens over te komen. Gelukkig geldt voor mensen met een Nederlands paspoort geen visumplicht.

5. En Marokko heeft dus ook een andere munteenheid

In Marokko hebben ze de Dirham als munteenheid. Op vliegvelden kun je je Euro’s omwisselen, maar ook kan je natuurlijk gewoon geld pinnen bij een pinautomaat. Let er altijd op dat je genoeg cash op zak hebt, want in veel winkels en zelfs in restaurants, kan je niet pinnen en moet je dus cash afrekenen.

6. In Marokko wordt er Arabisch, maar ook Frans gesproken

In Marokko is Arabisch is de hoofdtaal, maar ook spreekt meer dan 70% van de lokale bevolking Frans. Handig voor als je een woordje Frans spreekt, want dat zal je zeker soms nodig hebben. Vooral buiten de grote steden, want daar spreekt de lokale bevolking maar nauwelijks Engels. Ik had het geluk dat ik met een Franstalige op reis was, dus voor ons was het erg makkelijk om onze weg te vinden.

7. Rabat, en dus niet Marrakech, is de hoofdstad van Marokko

Bij de 15 dingen die je moet weten over Marokko, wilde ik dit puntje er toch even bijzetten. Omdat ik van een paar mensen heb gehoord dat ze in eerste instantie dachten dat Marrakech de hoofdstad van Marokko was. Maar dat is toch echt Rabat. Wat wel zo is, is dat Marrakech vaker wordt bezocht door toeristen. Dus waarschijnlijk is daar de vergissing ontstaan.

dingen die je moet weten over Marokko

11. Tajine is het meest populaire Marokkaanse gerecht

Voordat mijn reis naar Marokko plaatsvond, had ik geen idee wat ik kon verwachten van de Marokkaanse keuken. Ik hoorde van een aantal mensen dat het in Marokko lastig is om vegetarisch te eten en dat de Marokkaanse keuken lekker, maar ook erg eentonig is. Ik was dus erg benieuwd naar mijn eigen mening hierover. En ik moet zeggen dat ik, eenmaal een paar dagen in Marokko te hebben gespendeerd, positief verrast was. Eigenlijk overal in Marokko kan je Tajine, het meest populaire Marokkaanse gerecht, bestellen. Tajine is eigenlijk de naam van een aardewerken stoofpot waar het stoofgerecht in klaargemaakt wordt. Er bestaan veel verschillende soorten Tajine gerechten, maar de basis blijft eigenlijk altijd hetzelfde. Groenten met veel toegevoegde specerijen. Daarnaast wordt er vaak vlees of vis aan het stoofgerecht toegevoegd. En kan het worden gegeten met couscous.

Omdat ik voor het grootste gedeelte van de tijd vegetarisch eet, koos ik altijd voor een vegetarische Tajine. En lekker dat dat was! Wel moet ik eerlijk toegeven dat het na een paar dagen inderdaad een beetje eentonig werd en ik op een gegeven moment verlangde naar iets anders. Maar gelukkig is er in Marokko nog veel meer keuze dan alleen het eten van een Tajine. Vooral in de grote steden vindt je naast Tajine, Europese gerechten en persoonlijk vond ik dat wel fijn voor de afwisseling.

8. Marokko is een Islamitisch land

De grootste en overheersende godsdienst in Marokko, en alle andere Arabische landen, is de Islam.

9. En daarom is alcohol is lastig te verkrijgen

De Islam brengt automatisch een aantal regels met zicht mee en één van die regels is dat het drinken van alcohol verboden is. Daarom is het in Marokko maar lastig om aan alcohol te komen. Eigenlijk alleen in Marrakech zag ik een aantal plekken waar ze alcohol verkochten. In de rest van het land nergens. En als je je daar van te voren op instelt, wat ik ook deed, is dat prima. Althans, dat vond ik. Daarentegen hebben ze in Marokko ontzettend veel verse sapjes, die vers voor je neus geperst worden. Je wilt niet weten hoeveel verschillende soorten sapjes ik op een dag naar binnen werkte. En gezond dat ik mij op een gegeven moment voelde.. Niks mis mee hoor, dat geen week alcohol kunnen drinken. Haha! 😉

10. Er geldt een kledingadvies in Marokko

Wat ook één van de regels binnen de Islam is, is het zorgvuldig uitkiezen van je kleding. Voor zowel vrouwen als mannen geldt een kledingadvies waarbij de schouders en knieën bedekt zijn. Ook onder toeristen wordt het erg gewaardeerd als dit wordt toegepast. Over het algemeen heb ik mij hier dan ook netjes aan gehouden. Maar een enkele keer had ik mijn schouders bloot omdat het echt te heet was om ze bedekt te hebben. Maar vooral op westerse plekken zoals Marrakech, is dit een veel minder probleem. Wel is het aan te raden om ten alle tijden rekening te houden met dit kledingadvies.

12. Fotograferen van de lokale bevolking wordt vaak niet op prijs gesteld

Marokko is zonder twijfel het meest fotogenieke land waar ik tot nu toe ben geweest. Het land heeft zoveel mooie, kleurrijke en authentieke plekken! En doordat je oval veel lokale mensen op straat ziet, brengt dat nog extra veel charme met zich mee. Alles wilde ik in Marokko wel op de foto zetten. Helaas liet mijn 50mm lens dat, in de kleine straatjes van Fez en Marrakech, niet altijd toe. Maar voor het fotograferen van de lokale bevolking was deze lens wel weer perfect.

Maar wat ik van te voren niet wist, was dat het fotograferen van de lokale bevolking vaak niet op prijs wordt gesteld. Ik liet mij door onze lokale gids vertellen dat de Marokkaanse bevolking erg gesteld is op hun privacy en nauwelijks tot nooit foto’s van zichzelf nemen en/of online zetten. Wil je nou toch de lokale bevolking fotograferen? Vraag het dan even van te voren. En sta er niet van versteld als er voor een foto wat geld wordt gevraagd 😉

dingen die je moet weten over Marokko

13. Marokko is een perfect land om te winkelen

Met een koffer, die express niet tot aan de nok gevuld was, vertrok ik naar Marokko. Wetende dat ik waarschijnlijk met heel wat nieuwe spullen terug zou komen. Zo had ik in mijn hoofd om een nieuwe tas, leren sandalen, arganolie, kussenhoes en wellicht klein tapijt te kopen. Marokko is namelijk het perfecte land om leren en geweven items in te slaan. Of arganolie, wat ook wel het vloeibare goud wordt genoemd en in Marokko wordt geproduceerd.

14. Maar afdingen is hierbij wel sterk aan te raden

Ben je net zo enthousiast als ik geworden en heb je al een verlanglijstje klaarliggen voor als je ooit naar Marokko gaat? Bereid je dan ook alvast mentaal voor op het afdingen, wat sterk aan te raden is als je iets wilt kopen in Marokko. Misschien voelt afdingen wat onnatuurlijk, maar in Marokko is het doodnormaal en hoort het zelfs bij de cultuur. Of je nou een taxi of winkel instapt: afdingen en nog eens afdingen. In de meeste gevallen kan je 50% of zelfs meer van de oorspronkelijke prijs afkrijgen.

15. De lokale bevolking probeert je op straat met alles te helpen

Ten eerste omdat de lokale bevolking ontzettend behulpzaam en gastvrij is. Maar natuurlijk ook om wat extra te kunnen verdienen aan toeristen. Een van de dingen die je echt moet weten over Marokko is dat bij elke hulp die je aangeboden wordt, er iets van je wordt terug verwacht. In de vorm van geld.

Het artikel is uiteindelijk een stuk langer geworden dan verwacht, maar nu weet je wel de 15 dingen die je moet weten over Marokko, voordat je voor het eerst naar dit land reist. Ik heb nog heel wat artikelen over Marokko ingepland staan, dus houd mijn blog zeker in de gaten als je daar benieuwd naar bent. Ben jij al weleens in Marokko geweest?

Share:

6 Reacties

 1. 24 mei 2019 / 14:05

  Great informative post for the 1st timers.
  Thanks for sharing such amazing blog.
  Keep up the good work.
  Cheers!!

 2. 25 mei 2019 / 16:46

  Wat een fijne tips! Het lijkt me echt heel tof om naar Marrakech te gaan!

 3. 25 mei 2019 / 23:33

  Het is zo’n prachtig land, ik wil er graag een keer naar toe.. ik heb van mijn tantes ook al zoveel mooie verhalen gehoord

 4. 27 mei 2019 / 23:35

  Ik heb nooit ‘affiniteit’ gehad met Marokko, maar ben er de laatste tijd steeds meer in geïnteresseerd en zou er echt heel graag een keer naartoe willen. Fijne tips, dit!

 5. 28 mei 2019 / 11:46

  A great blog to read.
  Thanks for sharing such an amazing blog.
  Cheers!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Read previous post:
huis zomerproof
5 tips om binnen no time je huis zomerproof te maken

Het lenteseizoen is al een tijdje aangebroken en het weer lijkt er ook steeds beter op te worden in Nederland....

Close