Dit zijn dé dingen die je in Puglia in Italië gedaan moet hebben

Dit zijn dé dingen die je in Puglia in Italië gedaan moet hebben

Het is alweer een jaar geleden dat ik voor twee weken met een auto door het landschap van Puglia in Italië reed. We bezochten in die twee weken veel pittoreske dorpjes, bijzondere steden, mooie stranden en hadden het vooral ontzettend naar ons zin. Maar dat is ook niet zo moeilijk in Puglia, want het is er prachtig. En vooral ook veel te doen en te zien. En daarom vond ik het een goed idee om een artikel te schijven over dé dingen die je in Puglia in Italië gedaan moet hebben.

Het bijzondere trulli dorpje Alberobello bezoeken

Wanneer je opzoek gaat naar informatie over Puglia, zal je al snel lezen over het trulli dorpje Alberobello. Dit is namelijk dé bezienswaardigheid waar je in Puglia geweest moet zijn. Alberobello bestaat uit honderden witte trulli huisjes, waardoor het straatbeeld er heel bijzonder en sfeervol uitziet. Wij gingen er voor een middag en avond heen, maar besloten om er niet te blijven overnachten, omdat het toch best heel toeristisch is. Maar wat mij achteraf best tof had geleken, was het overnachten in een trulli. Want ja, dat kan dus. En dat is stiekem toch wel een stuk toffer dan het verblijven in een hotel of appartement, natuurlijk.

Puglia in Italië

De prachtige rotspartijen bij het vissersdorpje Polignano a Mare bekijken

Vissersdorpje Polignano a Mare is ook een plek die veel mensen bezoeken tijdens een vakantie in Puglia. Omdat het bekend staat om zijn prachtige rotspartijen. Maar naast het zien van de rotspartijen, is het dorpje zelf ook ontzettend de moeite waard om doorheen te lopen. Wanneer je door de smalle straatjes met vele boetiekjes loopt, kom je steeds weer op een ander plein met terrasjes terecht. Ja, Polignano a Mare is ontzettend toeristisch, maar toch zeker wel de moeite waard om gezien te hebben. Ook hier hebben wij niet overnacht en dat vonden we een goede beslissing. Omdat het niet zo groot is, heb je het na één middag en/of avond namelijk al wel gezien. Als je toch een nachtje wilt blijven, kan ik deze bed & breakfast in Polignano a Mare erg aanraden!

Een roadtrip maken

Wanneer je van plan bent om naar Puglia te gaan, kan ik je zeker aanraden om met een huurauto een roadtrip te maken. De regio is heel goed te doen om in twee weken helemaal gezien te hebben. Of althans, de hoogtepunten van de regio. Wij hebben tijdens onze route door Puglia heel veel kunnen zien in twee weken. Maar zonder auto was dat ons zeker niet gelukt.

Ronddwalen in de witte stad Ostuni

Ostuni, de stad die in het midden van Puglia én op een heuvel ligt. Maar ook ‘de witte stad’ wordt genoemd omdat alle gebouwen wit zijn. En dat laatste vond ik ontzettend bijzonder omdat ik eigenlijk nog nooit op een plek was geweest waar alles wit was. Het is dus een plek die heel bijzonder aan doet voelen en ik daarom ook echt aanraad om te bezoeken. Ook maakten wij nog een Italiaanse bruiloft mee bij een kerk in de stad, wat het plaatje al helemaal compleet maakte, natuurlijk.

Puglia in Italië

Genieten van de hoofdstad van Puglia: Lecce.

Ik ben al in veel Italiaanse grote steden geweest, maar Lecce heeft toch wel echt mijn hart gestolen. Iets wat ik van te voren niet echt had gedacht. We gingen er voor een middag en avond heen omdat het de hoofdstad van Puglia is en ik er daarom graag geweest wilde zijn. Maar zoals ik al aangaf, verbaasde het mij nogal dat ik de stad zo ontzettend leuk vond. We hadden daarom ook stiekem best wel spijt van het feit dat we hier niet bleven overnachten. Omdat ik nog best graag wat langer in Lecce had willen blijven. Een of twee nachtjes in deze fijne bed and breakfast in Lecce, bijvoorbeeld. Ten eerste omdat het voor Puglia een grote stad is en we dus bij lange na niet alles in een paar uur hebben kunnen bekijken. Maar ook omdat we gewoon echt onze ogen uitkeken naar alles wat we zagen. Ja, het is een drukke stad, maar daardoor ook heel levendig en dus gezellig. Ook is het een stad met veel historie, zie je overal prachtige gebouwen, pleinen en zijn er vooral ook veel hotspots te vinden waar je lekker kunt eten en drinken.

Een van de lokale specialiteiten proeven

Zoals je bijna in elke regio in Italië hebt, zijn er in Puglia ook heel wat lokale specialiteiten die je eigenlijk op elke menukaart weer ziet terugkomen. Denk aan mosselen, verschillende soorten gefrituurde vis, een salade met zeevruchten en burrata. Lekker veel vis, dus. Houd je nou niet van één van deze lokale specialiteiten? Dan kan je natuurlijk ook nog op elke hoek van de straat een lekkere pasta, pizza of risotto scoren 😉

Een authentieke Italiaanse vakantie vieren in Monopoli

Wij verbleven een paar nachten in het midden van het centrum van Monopoli en nog steeds ben ik zo blij dat we dat hebben gedaan! Monopoli is namelijk een goede uitvalbasis voor het bezoeken van andere mooie plekken en daarnaast is het ook echt een stadje waar je wel voor een paar dagen kunt verblijven. Niet al te druk en toeristisch, maar wel heel sfeervol en gewoon echt authentiek Italiaans. Daarnaast ligt het aan de kust en is alles dichtbij elkaar en dus te lopen. Overdag genoten wij met een boekje op het strand, tussen tientallen Italiaanse families en aan het einde van de dag liepen we door het sfeervolle stadje om vervolgens neer te strijken op een terras voor een lekker Italiaans gerecht.

Hoewel ik al een tweeweekse roadtrip door Puglia heb gemaakt en veel heb gezien, zou ik er zo weer heen kunnen. Omdat niks mij verveelde en er nog veel meer moois te zien is. Maar dit zijn in ieder geval dé dingen waarvan ik vind die je in Puglia in Italië gedaan moet hebben. Ben jij al weleens in deze regio geweest? 

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Read previous post:
Sint Jorisplein in Amersfoort
Sint Jorisplein in Amersfoort – 5 redenen waarom je deze plek niet mag overslaan

Wanneer je een dagje naar Amersfoort komt, begin je vaak op het Sint Jorisplein. Omdat rondom dit plein de meeste...

Close