Dit zijn mijn 10 favoriete bezienswaardigheden op Sri Lanka

Dit zijn mijn 10 favoriete bezienswaardigheden op Sri Lanka

Tweeënhalf jaar geleden is het dat ik mijn laatste backpackreis maakte. Een backpack reis door Sri Lanka – een eiland dat voor de kust van India en dus in Azië ligt. Sri Lanka verraste mij positief, want in de ruim drie weken dat ik daar was, heb ik veel mooie dingen mogen zien en meemaken. En in dit artikel  vertel ik je wat mijn 10 favoriete bezienswaardigheden op Sri Lanka waren.

Lion’s Rock in Sigiriya

Tijdens één van de eerste dagen dat ik op Sri Lanka was, ging ik voor een dag op en neer naar het dorpje Sigiriya. Ik had voor Sigiriya eigenlijk maar één doel: het beklimmen van de Lion’s Rock. En dat beklimmen van die Lion’s Rock was me toch een avontuur. Een warm en uitdagend, maar ook bijzonder avontuur. Al met al was de Lion’s Rock dus zeker wel één van mijn favoriete bezienswaardigheden op Sri Lanka. Ik raad je aan om voor een dag op en neer naar Sigiriya te gaan vanuit Anuradhapura – wat ik heb gedaan -, Tricomalee of Kandy. En als laatste tip wil ik je ook nog meegeven om op een slim moment van de dag de Lion’s Rock te bezoeken. Ga je bijvoorbeeld midden op de dag? Dan zul het erg warm zijn, waardoor de klim ook nog eens een stuk uitdagender zal worden. En niet alleen dat – ook zijn er midden op de dag ontzettend veel toeristen. Dus wees slim en bezoek en beklim de Lion’s Rock aan het begin- of aan het einde van de dag.

Treinreis van Kandy naar Ella

Misschien is de treinreis van Kandy naar Ella niet een specifieke bezienswaardigheid en eerder een activiteit, maar toch: het was wel het leukste wat ik tijdens mijn drie weken op Sri Lanka heb gezien en gedaan. Maar echt, als je op Sri Lanka bent moet je de wereldberoemde treinreis van Kandy naar Ella maken. Of andersom, natuurlijk – dat kan ook. Gedurende zo’n acht uur rijd je door de mooiste natuur en dorpjes. Vind je acht uur achter elkaar in de trein zitten te lang? Dan kan je ook onderweg voor een dag of nacht stoppen in Nuwara Eliya, de theeplantage regio van Sri Lanka.

bezienswaardigheden op Sri Lanka

Het bergdorpje Ella

Wanneer je aan het rondreizen bent door Sri Lanka, moet je in Ella zijn geweest. Waarom? Omdat het een heel bijzonder en klein bergdorpje is, waar een hele fijne sfeer hangt. Ella is erg populair onder backpackers en hoewel het dorpje dus klein is, zijn er veel dingen in de omgeving te doen. Zoals bijvoorbeeld het beklimmen van Little Adam’s Peak, het bezoeken van de Nine Arch Bridge en het wandelen door verschillende felgroene theeplantages. Deze drie bezienswaardigheden op Sri Lanka en vlakbij Ella licht ik hieronder nog even graag toe.

Little Adam’s Peak

Naast het beklimmen van de Lion’s Rock in Sigiriya, beklom ik ook de Little Adam’s Peak. Hoewel de Lion’s Rock soms letterlijk een hele klim was, was de Little Adam’s Peak eigenlijk gewoon een best relaxte wandeling naar de top van de berg. Vanuit Ella heb je de keuze om de Adam’s Peak of Little Adam’s Peak te beklimmen. Het beklimmen van Little Adam’s Peak is een stuk minder uitdagend en vermoeiend dan de Adam’s Peak, dus voor mij was de keuze snel gemaakt toen ik moest beslissen welke van de twee ik wilde beklimmen. De Lion’s Rock was namelijk toch best nog wel een uitdaging – en dan voornamelijk omdat gedurende de hele dag gewoon erg warm was – dus ik vond het wel best zo. En om eerlijk te zijn gaat het mij ook niet zo zeer om hoe uitdagend een hike is – als ik maar een aantal uur lekker in de natuur kan doorbrengen en op de top van een berg word beloond met een mooi uitzicht. Je kunt met een tuktuk vanuit het centrum van Ella aan de voet van de berg worden gebracht, zodat je vanaf daar omhoog kunt gaan wandelen.

Nine Arch Bridge

Ga je net zoals ik Little Adam’s Peak beklimmen? Dan heb ik een tip voor op de terug weg. Want wat je op de terugweg sowieso niet moet doen, is het weer terugnemen van een tuktuk naar Ella. Waarom niet? Omdat er tussen Little Adam’s Peak en Ella een spoor is waarover je kunt lopen. En onderweg, als je het spoor blijft volgen, kom je langs de Nine Arch Bridge – wat echt een heel mooie plek is. En daarnaast vond ik het ook gewoon bijzonder cool om over een spoor te wandelen langs prachtig groene heuvels en valleien. Wil je dit ook doen? Ga dan op de terugweg richting het 98 acres Resort & Spa, maak daar eventueel een stop om een drankje te doen – aanrader! – en wandel dan verder naar de Nine Arch Bridge. Vanaf daar kun je verder over het spoor naar het treinstation van Ella – en dan ben je dus ook weer terug in het centrum van Ella.

De felgroene theeplantages

Eigenlijk staat Nuwara Eliya in Sri Lanka, waar je langskomt tijdens de treinreis van Kandy naar Ella, bekend om zijn theeplantages, maar omdat het een nogal toeristische plek is en het daar vaak regent en koud is, besloot ik om deze plek over te slaan. Ik wist namelijk dat ik tijdens mijn treinreis van Kandy naar Ella door theeplantages zou rijden en er vervolgens ook in Ella mee omringd zou worden. Ik had nog niet eerder in mijn leven een theeplantage gezien en vond het dus erg bijzonder. Vooral omdat de theeplantage die ik bij Ella heb bezocht felgroen was en in een prachtige omgeving lag. Sri Lanka is het land van de thee en daarom is het wel heel tof om een theeplantage te hebben bezocht tijdens je backpack reis door Sri Lanka.

Het surfdorpje Arugam Bay

Arugam Bay is een klein en nog erg onontwikkeld dorpje. Maar oh, wat heeft dit surfdorpje mijn hart gestolen. Ik verbleef er vier nachten, maar kon er zo wel een paar weken verblijven. Makkelijk. Ondanks het feit dat Arugam Bay dus zo klein was, want het had gewoon zoveel sfeer. Echt uit te leggen valt deze plek niet – je moet er gewoon zijn geweest. Al helemaal als je van surfen houdt of het nog wilt leren – want dat kan in Arugam Bay maar al te goed.

Het kustplaatsje Mirissa

Naast Arugam Bay, was Mirissa mijn favoriete bestemming aan zee. Waar Arugam Bay een waar surfparadijs was, was Mirissa vooral een plek voor stelletjes. En dat verbaasde mij niks, want ik vond het strand van Mirissa, en dan voornamelijk in de avond, erg romantisch om overheen te lopen. Langs de gehele kustlijn stonden tafeltjes in het zand, waar je dus kon dineren. Met je voetjes in het zand, luisterend naar de zee en wat relaxte muziek op de achtergrond. En weet je wat alles nog extra romantisch maakte? Dat op al die tafeltjes in het zand, kaarsjes stonden. Dus bedenk het maar: een pikdonker strand die werd verlicht door het maanlicht en honderden kaarsen. Om dit mooie en romantische tafereel te bewonderen, maakte ik elke avond een wandeling over het strand.

Taprobane eiland in Weligama

Vanuit Marissa ging ik een dag naar Weligama, een surfdorpje dat vooral bekend staat om zijn goede en hoge golven. Je vind hier dus, net zoals in Arugam Bay, veel surfscholen en surfers. Maar wat je hier ook kunt zien, is het Taprobane eiland, dat net voor de kust van Weligama ligt, zien. Op dit kleine eiland moesten de Wie is de Mol deelnemers in 2015 een opdracht uitvoeren en omdat dit eiland er zo wonderlijk mooi uitzag, wist ik dat ik deze plek ook van in het echt en van dichtbij wilde zien. Helaas ben ik niet op het eiland zelf geweest, maar heb ik het wel vanaf het strand kunnen zien.

Het Fort in Galle

Vanuit Mirissa, nam ik een tuktuk naar Galle, om daar een dag door te brengen. En omdat Galle redelijk klein is, was één dag lang zat. Eigenlijk lag het bezoeken van het Fort in Galle niet in mijn planning, maar toch besloot ik uiteindelijk en redelijk spontaan om deze plek nog op het laatste moment te bezoeken. Omdat Galle vanaf Mirissa op de route naar Colombo lag – toen ik weer terug naar het vliegveld moest. In een ander artikel op mijn blog vertel ik trouwens de route die ik op Sri Lanka heb afgelegd. Maar goed, ik ben dus uiteindelijk nog voor een paar uur in Galle, dat staat bekend om zijn Nederlandse fort en gebouwen uit de VOC tijd, geweest. En dat was prachtig om te zien, waardoor deze plek zeker tot mijn 10 favoriete bezienswaardigheden op Sri Lanka behoort.

Dit zijn mijn 10 favoriete bezienswaardigheden op Sri Lanka. Ben je van plan om ook naar Sri Lanka te reizen? Houd er dan rekening mee dat je een visum voor Sri Lanka nodig hebt. In de video hieronder word je kort uitgelegd hoe je zo’n visum makkelijk en snel online kunt aanvragen. 

bezienswaardigheden op Sri Lanka

Share:

2 Reacties

  1. 18 april 2019 / 10:58

    Wauw, wat een prachtige plekken allemaal! Ik ben dus nog nooit in Azië geweest en het trekt me ook niet heel erg, maar als ik dit zie… Wil nu toch best wel graag gaan eigenlijk! Malou x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Thursday Talk – een kwartaal verder, hoe staat het met mijn doelen voor 2019?

'Zijn we alweer een kwartaal verder?' spookte door mijn hoofd toen de maand april zijn intrede deed. Ja, daar was...

Sluiten