Beginnen met yoga? De redenen waarom ik het iedereen kan aanraden

Beginnen met yoga? De redenen waarom ik het iedereen kan aanraden

Het meest voorkomende goede voornemen voor een nieuw jaar is sporten. En om daar even lekker op in te spelen, besloot ik dat mijn eerste artikel van 2020 over yoga, mijn favoriete sport, zou gaan. Ik ken veel mensen die aan yoga doen, maar ook veel mensen die wel willen beginnen met yoga, maar nog niet de stap hebben genomen. En juist daarom vertel ik je in dit artikel waarom ik het iedereen kan aanraden om te beginnen met yoga.

Waarom ik het iedereen kan aanraden om te beginnen met yoga

Yoga is goed voor het lichaam

Spieropbouw en daardoor sterker
De meeste yoga oefeningen vergen kracht, waardoor je automatisch bezig bent met je spieropbouw. In het begin zal het soms lastig zijn, maar je zal al gauw merken dat de oefeningen je steeds beter afgaan. Je wordt dus bij het regelmatig beoefenen van yoga sterker en daarin zal je al snel resultaat in gaan zien.

Meer flexibiliteit door de verschillende yoga oefeningen
Door de verschillende yoga houdingen en het stretchen van je spieren, word je flexibeler. En als je je afvraagt waar flexibiliteit van het lichaam goed voor is – dat heb ik voor je uitgezocht, want dat wist ik eerlijk gezegd ook niet precies. Na wat onderzoek te hebben gedaan ben ik erachter gekomen dat flexibiliteit van het lichaam zorgt voor een betere doorbloeding en hierdoor heb je ook minder kans op blessures. Dus vooral als je ook nog andere sporten beoefend, kan yoga goed van toepassing komen.

Minder last hebben van lichamelijke klachten
Denk aan RSI, rugklachten of klachten die vaak de oorzaak zijn van overgewicht, zoals Artrose in de knie wat een van de meeste voorkomende vormen van Artrose is. Doordat je lichaam sterker en flexibiler wordt van yoga, heeft het een positief effect op lichamelijke klachten. Ze kunnen door het beoefenen van yoga verminderen of zelfs helemaal weg gaan.

Wat dacht je van je conditie?
Mensen die rondbazuinen dat yoga geen sport is, hebben het mis. En hebben klaarblijkelijk zelf nog nooit aan yoga gedaan. Natuurlijk zijn er veel verschillende soorten yoga, van rustige en relaxte yoga tot aan power yoga. Maar over het algemeen ben je tijdens yoga bezig met het verbeteren van je conditie. Behalve tijdens een lesje Yoga Nidra, waarbij je op je rug ligt en  je juist in een diepe ontspanning probeert te komen.

beginnen met yoga

Yoga is goed voor de geest

De grootste reden waarom ik veel aan yoga doe, is omdat het een positief effect op mijn geest heeft. Het beginnen met yoga heb ik aan mijn moeder te danken. Zij doet al jaren aan yoga en probeerde mij dus ook al jaren te overtuigen om het ook een keer te proberen. Ik zit namelijk nogal veel en altijd in mijn hoofd en zij wist dat yoga hier goed voor is.

Toch stelde ik het beginnen met yoga jarenlang uit, totdat ik uitgenodigd werd om op persreis te gaan naar een yoga retreat. Dat was mijn eerste ervaring met yoga, waar ik in een korte tijd veel leerde. Na afloop was ik zelfs zo enthousiast, dat ik mezelf wel voor mijn kop kon slaan dat ik niet eerder aan yoga was begonnen. Vandaar nu ook dit artikel, om iedereen die soms ook iets te veel in het hoofd zitten, te inspireren om ook te beginnen met yoga. Want echt: yoga is voor mij, en voor velen anderen, een wondermiddel voor de geest.

Wat yoga dan zo goed voor de geest maakt? Eigenlijk zijn daar veel redenen voor op te noemen. Laat ik beginnen met de ademhaling. Tijdens het beoefenen van yoga wordt er namelijk goed gelet op de ademhaling. En het hebben van een goede en rustige ademhaling, zorgt automatisch voor stressvermindering. Daarnaast werkt yoga als een soort van meditatie, omdat je constant van de ene houding in een andere houding gaat. Hierdoor ben je dus alleen gefocust op alle houdingen die je moet uitvoeren en ben je even helemaal in het moment. Wanneer ik een lesje yoga volg, wat vaak zo’n 90 minuten duurt, denk ik tijdens die 90 minuten aan niks anders dan wat er op dat moment in de yogaruimte gebeurt. Er zijn niet veel andere momenten in mijn dagelijks leven waarin ik zo in het hier en nu leef als tijdens yoga.

Je kunt dus ook wel stellen dat het even in het hier en nu leven zorgt voor het leegmaken van je hoofd. Hierdoor heeft yoga ook een positief effect op je slaap. De meeste mensen die aan yoga doen, slapen veel beter en dieper na het beoefenen van yoga. En wat gebeurt er als je goed slaapt? Juist, dan heb je meer energie en zit je lekkerder in je vel.

Dit waren de redenen waarom ik het iedereen kan aanraden om ook eens te beginnen met yoga. Ik was altijd degene die dacht dat het niks voor mij zou zijn. Totdat ik dus op een yoga retreat ging en opslag verliefd werd. Daarna ben ik in een yoga school allerlei verschillende soorten yoga vormen gaan uitproberen en ben ik erachter gekomen dat ik Hatha-, Flow- en Poweryoga het fijnst vind om te doen.

Share:

3 Reacties

 1. 13 januari 2020 / 16:10

  Ik had het weer opgepakt, maar ik maak er niet de tijd voor.. heel stom..
  Eigenlijk moet ik het ook gewoon voor het slapen gaan doen, dan ben ik relaxed en slaap ik meestal ook zo.

  Fijn dat jij het nu helemaal onder de knie hebt! 🙂

  • 14 januari 2020 / 14:06

   Ik snap wel wat je bedoelt. Je zit in een yoga flow waarbij je het regelmatig doet, of juist totaal niet. Door de feestdagen en meteen een aantal reisjes zit ik momenteel ook even niet in de yoga flow, maar ik ga er vanaf volgende week weer mee beginnen.

 2. 13 januari 2020 / 16:57

  Ik ben er ook echt super benieuwd naar hoe ik het zou vinden om aan yoga te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Read previous post:
Dit was mijn jaar, 2019

Gelukkig nieuwjaar! Zoals elk jaar, heb ik ook dit keer weer een verslag over mijn afgelopen jaar gemaakt. 2019 is...

Close