8 dingen die ik heb geleerd van bloggen

geleerd van bloggen

Afgelopen september blogde ik alweer 3 jaar. 3 jaar, mensen. Wat gaat de tijd toch snel, he? Doordat ik op vakantie was en stiekem de datum een beetje was vergeten, heb ik geen aandacht aan mijn blog-verjaardag besteed. Toch wil ik jullie nog wel even vertellen welke 8 dingen ik heb geleerd van bloggen. Lees je mee?

1. Iedereen kan je blog lezen

Opzich is het best logisch dat als je een blog hebt, iedereen die kan lezen. Maar toch besef ik mij soms weleens dat echt, écht iedereen het kan lezen. Dus ook de mensen waarvan je liever niet hebt dat ze het lezen. En dat besef is goed, want als je dit in je achterhoofd houdt, let je daar ook op tijdens het schrijven van je artikelen. Ondanks dat ik best wel heel persoonlijk ben op mijn blog, weet ik tegenwoordig heel goed wat ik wel en wat ik niet wil delen.

2. Te perfectionistisch

Ik ben er door de jaren heen achter gekomen dat ik erg perfectionistisch kan zijn. En dan met name over mijn fotografie skills. Het was een tijdje zelfs zó erg, dat ik daardoor niks meer online zette. Het plezier van bloggen nam dus, door mijn perfectionisme, letterlijk af. En dat is natuurlijk niet de bedoeling, want bloggen is iets wat ik heel graag doe. Nu probeer ik dit deels op te lossen  door extra veel tijd voor mijn foto’s te nemen.

3. Meer zelfvertrouwen door reacties

Hoewel ik mijn blog voor mijzelf ben begonnen, kwam ik er al snel achter dat ik toch wel heel blij word van alle lieve reacties onder mijn artikelen. Ik weet dat ik niet een mega grote blogger ben, maar dat maakt voor mij niks uit. Ik schrijf over de dingen die ik leuk vind en geniet enorm van de lezersgroep – ja hoi allemaal! 😀 – die ik heb. Vooral wanneer ik een persoonlijk en/of kwetsbaar artikel online zet en daarop begripvol wordt gereageerd, krijg ik meer zelfvertrouwen. Dan weet ik dat ik niet de enige ben die op een bepaalde manier denkt, twijfelt of voelt.

4. Moeite met vooruit werken

Mijn doel is om op elke dag van de week een artikel online te zetten. Helaas gebeurt dit vaak niet, omdat ik ontzettend veel moeite heb met vooruit werken. Eerst begreep ik niet hoe dit kwam, want: ik vind bloggen toch zo leuk? Maar later besefte ik mij dat dit gewoon in mij als persoon zit. Met wat dan ook. Waarom iets op voorhand doen als het ook later kan? Dat idee een beetje. Gek wel, want ik ben bijvoorbeeld wel weer goed in plannen. Wat ik nu tegenwoordig dus doe is veel artikelen inplannen, zodat ik ze niet meer een dag van te voren hoef te bedenken. Maar ik schrijf ze nog wel een dag van te voren, of zelfs nog op de dag zelf. Het liefst doe ik dit natuurlijk een paar dagen van te voren, zodat ik minder stress heb, maar daar moet ik mezelf nog een beetje in trainen. Het vooruit werken zou namelijk wel heel veel schelen voor als ik op reis ben, want dan heb ik ook eens écht vakantie zonder dat ik steeds moet werken.

5. Creatiever dan ik dacht

Ik ben altijd al een redelijk creatief kind geweest, maar ik heb geleerd van bloggen dat ik creatiever ben dan ik dacht. Waarom? Omdat ik eigenlijk áltijd wel inspiratie heb voor een artikel. Ik krijg namelijk vaak de vraag hoe ik toch altijd aan al die onderwerpen kom. Nou gewoon, de inspiratie in mijn hoofd hebben. Ik hoef er zelf vrij weinig aan te doen om die inspiratie te krijgen, maar iedereen die deze ‘gave’ niet bezit raad ik aan om veel andere blogs te lezen en dicht bij jezelf te blijven. Wat vind jij het leukst om bij anderen te lezen? Wat zijn de onderwerpen die jou aanspreken? Wat vind je zelf interessant om over te schrijven? Dat dus :).

6. Moeite met productfotografie

Hoewel ik creatiever ben dan ik dacht, ben ik toch wel bar slecht in productfotografie. Iets wat soms best vervelend kan zijn als je een blog hebt. Zie bijvoorbeeld de foto hierboven. Wat vind je er van? Ik vind deze persoonlijk wel goed gelukt, maar ondanks dat, blijf ik er kritiek hebben op bepaalde dingen. Maar dat kan natuurlijk ook komen door dat vervelende perfectionisme van mij, haha. Ik vind fotografie ontzettend leuk, heb er regelmatig opdrachten voor, maar heb gewoon geaccepteerd dat de kant van productfotografie niet mijn ding is. En dat is prima.

7. Jezelf niet vergelijken met anderen

Kijk, er zijn tegenwoordig ontzettend veel blogs. De een groter dan de ander. En daarom zou het zonde zijn als je jezelf zou gaan vergelijken met anderen. Dan blijf je bezig. Nou, deze wijze woorden spreek ik mijzelf dus elke week wel toe. Ik ben ik en ik doe mijn eigen ding, waar mijn eigen succes bij hoort.

8. Niet stoppen, maar doorgaan

Bloggen is keihard werken – ja, echt! – en het succes komt je hierin niet zomaar aanwaaien. Het laten groeien van je blog is daarom vaak ook een jarenlang proces. Wil je iets bereiken met je blog of er zelfs je werk van maken, dan moet je niet stoppen, maar doorgaan. Want alleen dan zul je dat kunnen bereiken. Een succesvolle blog is niet vanzelfsprekend en dat is iets wat ik de afgelopen jaren zeker heb geleerd van bloggen.

Zo, dan waren dit de 8 dingen die ik onder andere heb geleerd van bloggen. Er zijn natuurlijk nog meer dingen die ik heb geleerd, maar daar zal ik nog een keer een tweede deel over schrijven. Heb jij ook een blog? En welke dingen heb jij geleerd van bloggen? Liefs! 

Share:

13 Reacties

 1. 16 november 2016 / 16:27

  Wijze woorden hoor, over het vergelijken. Helemaal waar. Wat betreft de reacties: helemaal waar! Uiteindelijk blog ik ook daarvoor: om mensen te amuseren of een herkenbare situatie voor te schotelen. Dan is het alleen maar leuk om te horen dat dit werkt! Toen ik schreef over ‘mijn grootste onzekerheid’ en mensen reageerden met “Ik heb hetzelfde!”, maakte dat voor mij ook echt verschil. Zo’n belangrijk punt dus!

 2. 16 november 2016 / 16:33

  Leuk om dit te lezen! Ikzelf blog nog niet zo lang maar herken mijzelf wel in een aantal punten…vooral het perfectionisme. Dat houdt mij ook vaak tegen 🙁

 3. 16 november 2016 / 17:06

  Leuk en inspirerend artikel om te lezen. Ik blog nu twee jaar en herken me zeker in een paar punten, zoals creatief zijn en me niet teveel vergelijken met anderen. Je hebt het mooi omschreven!

 4. 16 november 2016 / 17:28

  Wat een mooi lijstje! En als ik nu terug denk aan de dingen die ik door het bloggen heb geleerd komen ze allemaal eigenlijk wel overeen met wat jij voor punt hebt beschreven! Bloggen is gewoon zo’n mooie, leuke, fijne en creative hobby!

 5. 16 november 2016 / 20:02

  Lieve Fleur, niet te onzeker zijn hoor! Je bent onwijs goed in wat je doet, en we lezen en bekijken je blog echt niets voor niets! Ik vind je echt een TOPPER, hoe je je écht inzet voor alles wat je doet. Ook weer tof om te lezen dit 🙂

 6. 16 november 2016 / 20:13

  Ik krijg ook meer zelfvertrouwen door de reacties die ik krijg op mijn schrijfsels. Dat heb ik ook nodig om door te kunnen gaan. Ook in het echte leven krijg ik zelfvertrouwen door complimenten en reacties.

 7. 16 november 2016 / 20:29

  Heel mooi geschreven! En je heb ook zeker gelijk over dat doorgaan en jezelf niet vergelijken met anderen.

 8. 16 november 2016 / 20:51

  Punt 7 is zeker iets waarin ik mijzelf helaas herken… Maar de foto hierboven is wel erg leuk gemaakt! En die behind the scenes op Instagram was sowieso erg leuk 😉

 9. 17 november 2016 / 00:01

  Wat gaaf dat je al drie jaar blogt! Vandaag blog ik officieel 1 jaar en daar was ik al ultra trots op haha! Ik vind de foto die je hierbiven gebruikt echt heeeel erg mooi, ik heb deze letterlijk opgeslagen voor inspiratie 🙂 Daarnaast herken ik het vergelijken heel erg, best vervelend soms, maar dan push je jezelf denk ik ook om beter te worden. Nog gefeliciteerd!

 10. 17 november 2016 / 10:43

  Ik kan me heel goed vinden in wat je schrijft! Ik blog pas drie maandjes, maar het gaat tot nu toe erg goed, al moet ik echt nog mijn fotografieskills verbeteren want ik snap niks van een spiegelreflex *ahum*. Ik vind jouw foto’s trouwens echt heel erg mooi! X

 11. 17 november 2016 / 11:23

  Oef, ja, dat te perfectionistisch.. Puntje hoor! En dat iedereen mijn blog kan lezen, dat wil ik nog wel eens vergeten. Ik ben echt ont-zet-tend persoonlijk op mijn blog. Niet dat ik deel waar ik precies woon of zo, maar mijn onzekerheden en mindere eigenschappen staat vrij vaak in de spreekwoordelijke spotlights. Tsja. Soms ben ik mij er misschien niet zo van bewust dat iedereen dat kan lezen. Ook mijn toekomstige werkgever. Aan de andere kant ben ik er trots op dat ik mezelf zo goed ken, en dat ik niet wegloop voor mindere dingen maar ze juist openlijk wil aanpakken! (: Ik ben in real life ook erg open en ik stel me makkelijk kwetsbaar op. Ik denk altijd maar: Ik heb niks te verbergen. Maar misschien vertrouw ik iets te veel op de ‘goedheid van de mens’.. Als iemand mij wil kwetsen is dat in ieder geval een heel stuk makkelijker nu.. He gats, nu ik dit zo schrijf begin ik er wel een beetje de kriebels van te krijgen. En mezelf niet vergelijken met anderen vind ik wel echt lastig! Echt een lijstje waar ik me in kan vinden dus. Liefs!

 12. 17 november 2016 / 13:12

  Deze punten herken ik echt heel erg! Dit leer je inderdaad van bloggen.

 13. 17 november 2016 / 14:44

  Zo herkenbaar! En vooral reacties zijn fijn inderdaad, dan weet je dat je het (ondanks je perfectionisme wat ik met je deel) toch goed hebt gedaan 🙂 Ik vind je blogfoto overigens heel erg mooi, veel mooier dan die van mij!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
doen op Sri Lanka
12 leuke dingen die je kunt doen op Sri Lanka

Sri Lanka is het land waar ik mijn afgelopen vakantie heb doorgebracht. Met backpack en al. En nu ik weer...

Sluiten