25 dingen die ik de afgelopen 25 jaar heb geleerd

25 dingen die ik de afgelopen 25 jaar heb geleerd

Gisteren was mijn meest favoriete dag van het jaar. Ik was jarig en heb de mooie leeftijd van 25 bereikt. Ik loop nu een kwart eeuw rond op deze aardbol en terwijl ik dat zo typ, voelt dat toch best al wel lang. In ieder geval lang genoeg om wat belangrijke – en minder belangrijke :p – levenslessen te hebben geleerd. En die deel ik vandaag met je!

1. Vul je leven in zoals jij dat wilt

Doe de dingen die bij je passen en goed voelen. Niet omdat ze misschien van je worden verwacht of in deze maatschappij horen. Ik vond het in eerste instantie ontzettend moeilijk om met mijn studie te stoppen en dus geen diploma te hebben, maar aan de andere kant wist ik ook dat het studeren mij niet verder ging helpen. Vul je leven dus in zoals jij dat wilt. En gebruik daar natuurlijk ook je gevoel en verstand bij.

2. Doe wat je leuk vindt

Een van de grootste dingen die ik de afgelopen 25 jaar heb geleerd is: doe wat je leuk vindt. Natuurlijk is niet altijd alles in het leven leuk en zullen er altijd dingen zijn die je moet doen. Maar toch: in essentie is het belangrijk dat je iets doet wat je leuk vindt.

3. Het is oke als je niet weet wat je wil

Het zou juist knap zijn als je op elk punt van je leven precies zou weten wat je wil. Ik denk dat dat maar heel weinig mensen  hebben. En eerlijk: zou dat het leven dan niet een piepklein beetje saai maken?

4. Het halen van een diploma is niet altijd noodzakelijk

Zoals ik net al aangaf, ben ik gestopt met studeren en heb ik nu geen diploma van een vervolgstudie. Maar wat ik wel heb, is een leuke baan én ik ben ontzettend gelukkig. En gelukkig zijn is toch wel hetgeen dat telt. Het halen van een diploma is voor bepaalde – creatieve – beroepen gewoon niet noodzakelijk.

5. Bijna alles is te leren via het internet

Lang leve Google! En Youtube! Wanneer je iets wil leren: begin met zoeken op het internet. Echt, je kunt al zoveel dingen die je wil leren vinden op internet! Ik heb mezelf ooit Photoshop, Lightroom en een klein beetje HTML aangeleerd door alles wat ik wilde weten te googlen en instructiefilmpjes te kijken op Youtube. Maar ook als je een taal wilt leren en echt zelf de discipline hebt: doe het via internet!

6. Blijf jezelf ontwikkelen

Dit kan op veel verschillende soorten manieren, maar ik vind het persoonlijk fijn om mezelf te blijven ontwikkelen in bijvoorbeeld mijn kennis over voeding – heb ik altijd al mega interessant gevonden! -, andere landen en culturen en creatieve vakken zoals fotografie en teksten schrijven. Waar ik het afgelopen jaar veel over heb geleerd is de politiek. Ik wist er vrij weinig van, maar irriteerde mij daar mateloos aan. Ik vond het niet kunnen dat ik niks over politiek wist, terwijl we afgelopen maart met zijn allen moesten gaan stemmen. Dus heb ik mezelf ontwikkelt in mijn kennis over politiek. Ik weet nog steeds niet alles, maar heb afgelopen maart wél heel bewust gestemd.

7. Je kunt meer dan je denkt

En daarom vind ik het fijn om zo af en toe uit mijn comfort zone te stappen. Om een kick te voelen en achteraf trots op mezelf te zijn. Om te beseffen dat je meer kunt dan je denkt.

8. Sushi is verslavend. Heel verslavend

Toen ik in 2011 voor een paar maanden in Miami woonde, kwam ik er voor het eerst mee in aanraking. En sindsdien is er geen maand voorbij gegaan dat ik het niet heb gegeten. Sushi is verslavend. Heel verslavend.

9. Heb jezelf lief

Het hebben van een grote liefde in je leven is fijn, maar het gevoel van liefde voor jezelf, is het beste gevoel ooit. Wees niet te streng, maar vooral lief, voor jezelf.

10. Vriendschappen komen en gaan

Sommige vriendschappen horen bij bepaalde levensfases waarin je je bevindt. Andere vriendschappen blijven de rest van je leven hangen. Elke vriendschap is uniek en begint of eindigt op een andere manier. En dat is oke.

11. Vergelijk jezelf niet met anderen

In de huidige maatschappij waarbij internet en social media niet meer weg te denken is, is het lastig om jezelf niet te vergelijken met anderen. Ik ben zelf mega actief op Instagram, waar iedereen het perfecte leven lijkt (!) te hebben. Maar gelukkig ben ik hier niet zo gevoelig voor en kan ik objectief naar foto’s kijken. Ik geniet alleen van ‘het mooie beeld’ in plaats van het te betrekken op mijn eigen leven en dat dan vervolgens gaan vergelijken. En daar ben ik heel blij mee.

12. Het is niet erg om anders te zijn

Uit te leggen valt het niet, maar ik heb mij altijd ‘anders dan de rest’ gevoeld. En toch leer ik steeds meer dat het niet erg is om anders te zijn. Want iedereen is anders van elkaar. Niemand is hetzelfde. Dat zou ook maar saai zijn, toch?

13. Accepteer mensen zoals ze zijn

Zoals ik net al zei: iedereen is anders. Iedereen is anders opgevoed, heeft andere normen en waarden en een ander verleden. Heb respect voor elkaar en accepteer mensen dus gewoon zoals ze zijn. Vanuit deze gedachte probeer ik niet te oordelen en mensen te accepteren zoals ze zijn.

14. Niet iedereen kan je aardig vinden

Het zit in de mens om aardig gevonden te willen worden. Maar als je je beseft dat niet iedereen je aardig kan vinden en ook niet altijd iedereen tevreden kan stellen, voel je je veel vrijer. Al is dat soms nog best een opgave…

15. Omring je met mensen waar je energie van krijgt

En niet de mensen die energie uit je slurpen. En ook dit kan soms nog best een opgave zijn. But, I’m working on it en ik ben de laatste tijd veel bezig met voelen wie ik het liefst om mij heen heb en dus ook positieve energie van krijg.

16. Pieker niet zoveel

Ik ben een ster in piekeren en nee, daar ben ik niet bepaald trots op. In tegendeel zelfs. Ik vind piekeren het meest onzinnige om te doen. Maarja, niet piekeren, hoe doe je dat? Mij helpt het om te bedenken dat je met piekeren niks opschiet. Door te piekeren ga je je niet beter voelen en je lost er ook niks mee op. Dus: niet zoveel piekeren, Fleur.

17. En wanneer je je toch rot voelt: accepteer dat

Maar echt: als je je rot gaat voelen om het feit dat je je rot voelt: ga je alleen nog maar rotter voelen. Snap je hem? 😛 Ik heb mij jaren rot gevoeld wanneer ik een wat mindere dag had. Maar inmiddels heb ik geaccepteerd dat die ‘meh’ dagen nou eenmaal bij het leven horen. Iedereen voelt zich soms weleens rot en dat mag ook gewoon. Dus: wanneer ik nu een wat mindere dag heb, accepteer ik dat en mag dat rottige gevoel er gewoon zijn.

18. Hulp zoeken is niet raar

Alles behalve zelfs. Hulp zoeken is, in welke vorm dan ook, een teken van wilskracht. Een teken van ergens beter in willen worden of dingen achter je laten. Door hulp te zoeken word je als mens sterker. Dus wat voor een hulp je ooit ook nodig zult hebben: vraag er naar!

19. Reis, want de wereld is zo mooi

Ik kan pagina’s vol schrijven over hoe geweldig ik reizen vind en over hoe het mij als persoon verreikt, maar eigenlijk omschrijft dit alles al. Reis, want de wereld is zo mooi.

20. Laat je bed uitkomen is zonde van de dag

Vroeger, toen ik nog een jengelende puber was, lag ik in het weekend rustig tot ‘s middags in bed. Maar dat is voorbij. Ja, een enkele keer per jaar wil het nog weleens voorkomen dat ik een hele dag slaap, maar dat komt dan doordat ik óf ziek ben, óf een mega grote kater heb. Want ja, katers worden naarmate je ouder wordt ook heftiger.

21. Luister naar je lichaam

Wat er ook ooit tegen je gezged wordt en wat je ook ooit leest: luister – ook – naar je lichaam. Wanneer je goed dingen kunt aanvoelen – en dat is te trainen! -, kan je lichaam je al veel dingen vertellen. Van een sterk gevoel bij een persoon of situatie, tot verschillende pijnklachten.

22. Drink met mate

Een alcoholisch drankje op zijn tijd is leuk, gezellig en vooral ook heel lekker, maar het ‘drink met mate’ motto is toch wel iets dat ik de laatste jaren nastreef.

23. Geniet niet met mate

Maar wat voor drinken geldt, geldt niet voor genieten. Doe dat niet met mate, maat juist heel veel. Geniet van alle grote, maar ook  kleine dingen in het leven.

24. Wees dankbaar

Sta je weleens stil bij het leven dat je lijdt? Ik wel. Heel vaak zelfs. En dan kan ik vaak niks anders dan dankbaar zijn. En zal ik je wat vertellen? Soms kan ik mij dat zó beseffen, dat ik er gewoon emotioneel van word. Zoals die keer toen ik in de winter naar Curaçao ging, bijvoorbeeld.

25. Vier alle dingen die een reden tot een feestje geven

En dan last, but not least: vier alle dingen die een reden tot een feestje geven. En dat is dus precies wat ik gisteren heb gedaan en vandaag weer ga doen: vieren dat ik weer een jaar ouder ben geworden. De 25 jaar heb aangetikt. Cheers!

BewarenBewaren

Share:

7 Reacties

 1. 17 juni 2017 / 12:34

  Heel mooi om te lezen! Hele wijze levenslessen. En nogmaals gefeliciteerd he! Geniet ervan. X

 2. 17 juni 2017 / 16:05

  Oh leuk artikel! Heel belangrijke dingen haal je daar aan! Fijne dag nog!

 3. 17 juni 2017 / 18:36

  Hele mooie lessen! Een mooi inspirerend artikel! Gefeliciteerd met je 25e verjaardag! x

 4. 17 juni 2017 / 21:10

  Nog gefeliciteerd met je 25e verjaardag, Fleur! Wat een ontzettend wijze lessen heb je geleerd! Leuk om te lezen!

 5. 18 juni 2017 / 22:28

  Ik ben dan pas over 5 jaar 25 maar kan je in veel dingen vinden die je de afgelopen jaren heb geleerd. Leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *